İşsizlik Sigortası priminde indirim

Güncelleme Tarihi:

İşsizlik Sigortası priminde indirim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2001 12:14

İşsizlik Sigortası Fonu`na işçi, işveren ve devlet tarafından ödenen primlerde, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren 1 yıl süre ile 1`er puan indirime gidilecek.

Haberin Devamı

İşsizlik Sigortası Fonu`na işçinin brüt aylık ücreti üzerinden yüzde 2 oranında prim ödeyen işçi ve devlet, 1 Ocak 2002`den itibaren yüzde 1, işveren ise yüzde 3 yerine yüzde 2 oranında prim ödeyecek. Fona ödenen toplam prim oranı ise yüzde 7`den yüzde 4`e inecek.

Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Genel Müdürü Necdet Kenar, yaptığı açıklamada, ``Ücret dışı yüklerin indirilerek istihdamın teşviki ve ekonominin rekabet gücünün artırılması`` amacıyla İşsizlik Sigortası Fonu`na ödenen primlerde 1`er puan indirime gidilmesi için, 2002 yılı Bütçe Yasa Tasarısı`na bir madde konulduğunu belirtti.

Tasarının yasalaşması ile işçi, işveren ve devlet tarafından işsizlik sigortası fonuna ödenen primlerde, 1 Ocak 2002`den itibaren 1yıl süre ile indirime gidileceğini vurgulayan Kenar, bu indirimin fonamaliyetinin 750 trilyon lira düzeyinde olacağını söyledi. Kenar, prim oranlarında indirime gidilmesinin fonun aktüeryal dengesinde herhangi bir sıkıntı yaratmayacağını belirterek, prim indirim sonucu oluşan 750trilyon liranın piyasaya gireceğini ve ekonomiye canlılık kazandıracağını kaydetti.

Kenar, Türkiye`de ilk kez, sanayicinin ve iÅŸverenlerin isteÄŸi doÄŸrultusunda fona ödenen prim oranlarında indirime gidileceÄŸini de kaydetti.Â
   Â
FONDA, 2 KATRÄ°LYON LÄ°RA BÄ°RÄ°KTÄ°
   Â
Bu arada, prim kesintilerine 1 Haziran 2000 tarihinde başlanan İşsizlik Sigortası Fonu`nda, yaklaşık 2 katrilyon lira düzeyinde para birikti.

Fonda, yılbaşına kadar 2.2 katrilyon lira, ilk işsizlik ödeneğininyapılacağı Mart 2002`ye kadar ise 2.5 katrilyon lira düzeyinde paranınbirikmesi bekleniyor. İşsizlik Sigortası Fonu`ndan, 1 Haziran 2000 tarihinden itibaren fona sürekli 600 gün prim ödeyen ve kendi kusuru olmaksızın işini yitiren kişilere, fona yatırılan primlerine göre çeşitli sürelerde işsizlik ödeneği ödenecek.

İşini 30 Ocak 2002 tarihinde yitiren ve 600 gün prim ödeyen kişiler, işverenden alacakları işten ayrılma bildirgesi ile işsizlik ödeneği alabilmek için İşsizlik Sigortası Fonu`na başvuruda bulunabilecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!