İşsizliğin önlenebilmesi için yeni teşvikler uygulanmalı

Güncelleme Tarihi:

İşsizliğin önlenebilmesi için yeni teşvikler uygulanmalı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2009 10:41

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye'de işsizliğin önlenebilmesi için yeni teşviklerin uygulanması gerektiğini belirterek, “İşçinin ve işverenin üzerindeki yükleri azaltmakla, enerjide verilecek teşviklerle ve özellikle ihracatı desteklemekle ekonomi daha hızlı canlanır” dedi.

Konukoğlu  işsizliği ve ekonomik büyümeyi değerlendirdi. Türkiye'de işsizlik oranlarının rekor kırarak Ocak 2009'da yüzde 15,5'e çıktığının hatırlatılması üzerine Konukoğlu, dünyadaki sıkıntılardan Türkiye'nin de payını aldığını ve sanayide durma başladığını söyledi.

İşsizliğin ana nedenlerinden birinin ucuz ithalat olduğunu ifade eden Konukoğlu, şunları söyledi:
“Türkiye'de ithal mallar istila halinde. Bunun yaptığı tahribat, Türkiye'deki fabrikaları da kapatmak zorunda bıraktı. Böylelikle işsiz sayısı arttı. Ama, bunu takviye etmek için Türkiye'nin bazı konularda yeniden yapılanması, yeniden teşviklerin verilmesi lazım. Her ne kadar turizme önem veriliyorsa da buna biraz daha önem verilmesi lazım. Komşu ülkelere yakın şehirlerde alışveriş merkezlerinin açılması lazım ki, Türkiye'nin ithalat açığını kapatalım. Yoksa Türkiye'nin petrolü, büyük geliri de yok. O bakımdan bütün iş başa düşüyor, hepimiz çok çalışacağız.”

“TÜRKİYE EKONOMİDE HENÜZ BİR ÇOCUK, ÇABUK SİLKİNİR”

Abdulkadir Konukoğlu, “IMF raporunda Türkiye ekonomisinin 2009 yılında yüzde 5,1 küçüleceği” yönündeki tespitlerine ilişkin görüşlerini açıklarken, Türkiye'de küçülmenin daha büyük olacağı kanaatinde olmadığını belirtti. Konukoğlu, şunları söyledi:
“Türk milleti başka milletlere benzemez, birbirine yardımlaşan bir aile yapısı var, Türkiye çabuk silkinir. Bu şuna benzer; bir büyük insanın yıkılması ile bir çocuğun ayağa kalkması daha kolay. Türkiye ekonomide henüz bir çocuk. Onun için daha çabuk ayağa kalkarız. Avrupa artık yaşlandı. Türkiye gibi genç nüfusu, fırlayacak bir nüfusu yok. ABD'de de hareket kabiliyeti çok zor. Ama Türkiye'nin hareket kabiliyeti çok iyi, çok genç bir nüfus var, yetişmiş bir eleman gücü var. Türkiye'nin öbür ülkelere göre daha hızlı kalkacağı kanaatindeyim.”

“İHRACAT DESTEKLENMELİ”

Türkiye'de işsizliğin önlenebilmesi için yeni teşviklerin uygulanması gerektiğini yineleyen Konukoğlu, “Bazı Avrupa ülkeleri bunu uyguluyor. Mümkün olduğu kadar işçiliğin ve işverenin üzerindeki yükler azalıyor. Bu azalmalarla, enerjide verilecek teşviklerle, özellikle ihracatı desteklemekle ekonominin daha hızlı canlanacağı inancındayım. Hükümette bu çabalar var, ama bunu biraz daha hızlandırırsa daha çabuk olur” dedi.

Abdulkadir Konukoğlu, Sanko'nun şu anda enerji yatırımlarının devam ettiğini ifade etti. 2009'da enerjide devam eden yatırımlarının toplam 250-300 milyon dolar civarında olduğunu bildiren Konukoğlu, “Hizmete girecek olan bir tane santralimiz olacak. Rüzgar santralimiz hizmete girdi, onu da inşallah Sayın Başbakanımız açacak. Ama, 2010 yılında hizmete girecek yeni enerji barajlarımız var” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!