İsrail'den THY'ye vergi davası

Güncelleme Tarihi:

İsrailden THYye vergi davası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2013 15:18

Türk Hava Yolları, İsrail'de "vergi yolsuzluğu" davasıyla karşı karşıya. THY Tel Aviv bürosundaki çalışanların maaşlarını az gösterip, az vergi vermekten yargılanacak. THY'den ise "bizi İsrail vergi uzmanları yanlış yönlendirdi. Açığı ödemeye hazırız" açıklaması geldi.

Haberin Devamı

Olay, 2012 Aralık ayında İsrail Vergi Kurumu uzmanlarının polisle birlikte Tel Aviv'deki THY bürosuna yaptığı baskınla başlamıştı. Baskında, THY'nin mali kayıtlarına ve bazı bilgisayarlarına el konulmuş, THY bürosunun müdürü Fatih Doğan ile muhasebeci göz altına alınmıştı.

Gözaltına alınan THY çalışanları birkaç gün sonra serbest bırakılmış olsa da, İsrail Vergi Dairesi işin peşini bırakmadı. İsrail Adalet Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, THY'ye şirket olarak, Tel Aviv bürosu Müdürü Fatih Doğan'a da kişisel bazda "vergi yolsuzluğu soruşturması yapıldığını" ve dava açılmasının sözkonusu olduğunu duyurdu. Açıklamada, olaya Savcı Mina Zamir'in baktığı, davanın Tel Aviv Bölge savcılığının Vergi ve Ekonomik işleri departmanı tarafından açılmasının planlandığı belirtildi. İsrail Adalet Bakanlığı açıklamasında ayrıca, davada Fatih Doğan için hapis cezası istenmesinin de sözkonusu olabileceği ifade edildi.

"MAAŞLARI DÜŞÜK GÖSTERİP, VERGİSİNİ ÖDEMEMİŞLER"

THY hakkındaki vergi kaçakçılığı soruşturması, şirketin Tel Aviv bürosunda çalışanların maaşlarının düşük gösterilip, İsrail devletine "olması gerekenden az vergi ödenmesi" üzerine kuruldu. THY'nin Tel Aviv bürosunda yaklaşık 10 kişi çalışıyor. Savcılık, THY'nin 2006-2010 tarihleri arasında bu kişilerin gerçek maaşları yerine, İsrail devletine daha düşük maaşlar bildirilip, bildirilen düşük meblağ üzerinden vergi verildiğini iddia ediyor.

1.5 MİLYON ŞEKEL VERGİ KAÇIRILDI İDDİASI

Savcılık, soruşturmaya konu olan zaman diliminde, maaşları düşük göstererek,THY'nin toplam 1.5 milyon Şekel (418 bin dolar- 802 Bin Tl) az vergi ödediğini savunuyor.
İsrail kaynakları, THY şirketi, Tel Aviv Büro Müdürü Fatih Doğan ve Tel Aviv'de görev yapan muhasebeci aleyhine davanın "vergi kaçırma, vergi yolsuzluğu, sahte vergi beyannamesi doldurmak ve şirketin vergi belgesinde tahrifat suçlamalarıyla açılacağı ifade edildi.

THY: YANLIŞ YÖNLENDİRİLDİK, PARAYI ÖDEMEYE HAZIRIZ

THY ise soruşturmanın başladığı dönemde Globes adlı ekonomi gazetesine yaptığı açıklamada, "şirketin İsrail'de çalıştığı vergi uzmanları tarafından yanlış yönlendirildiğini, olayın bu yanlış yönlendirme nedeniyle ortaya çıktığını" bildirdi. THY açıklamasında, şirketin İsrail dahil çalıştığı tüm ülkelerde her türlü vergi kanun ve yönetmeliklerine uygun iş yaptığı da vurgulanarak, "Olayı öğrenir öğrenmez, THY olarak ödenmemiş vergileri ödemeye hazır olduğumuzu bildirdik. Bu tutumumuzu Savcılığa da resmen ilettik" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!