İsrail ve Türkiye'nin kumaş devleri birleşti

Güncelleme Tarihi:

İsrail ve Türkiyenin kumaş devleri birleşti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2000 00:00

Ebru Baki
Haberin Devamı

BAŞER HOLDİNG'İN KÜNYESİ

1973 yılında kuruldu.

Faaliyet alanları: Finans, tüketim ürünleri (Colgate Palmolive ortaklığı), plastik, petro kimya, tekstil, dış yatırım.

14 şirketi, 4 bin 500 çalışanı, 650 milyon doları aşan iş hacmi, 125 milyon dolarlık ihracatı bulunuyor.

CLAL GRUBU'NUN KÜNYESİ

İsrail'in en büyük holdinglerinden.

Faaliyet alanları: Yüksek Teknoloji, telekominikasyon, bioteknoloji, bilgi işlem, hizmet, finans, tekstil, hazır giyim, çimento káğıt, yatırım ve endüstri.

CLAL Grubu'nun 1999 yılı cirosu 3.6 milyar dolar, toplam çalışan sayısı da 17 bin kişi.

BAŞER Holding'e ait, Avrupa'nın en büyük beş kumaş üreticisinden biri olan Güney Sanayi ile İsrail'in en büyük holdinglerinden CLAL Grubu'na bağlı Polgat Textiles birleşti. Bu birleşmeden doğan, Adana merkezli yeni şirket Güney-Polgat'ın, yüzde 55 ile çoğunluk hissesi Güney Sanayi'ye yüzde 45'i de Polgat Textiles'e ait olacak. Yeni şirket, yıllık toplam satışlarını 200 milyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyor. Bu ortaklığın altyapısı ve stratejisinin belirlenmesinde, Dünyanın önde gelen tekstil danışmanlık şirketi Werner International ve Arthur Andersen danışmanlık yaptı.

Başer Holding Tekstil Grubu Başkanı Bülent Başer, bu birleşme ile ABD pazarına da açılacaklarını belirterek, yeni ortaklıkla Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile olan Gümrük Birliği ve İsrail'in ABD ile olan Serbest Ticaret Anlaşması avantajlarından yararlanılacağını söyledi. Başer ayrıca, ‘‘Polgat Textiles özellikle yünlü kumaş ve uzun elyaf üretiminde oldukça tecrübeli’’ dedi.

40 milyon dolar ciroya sahip ve İsrail'in en modern kumaş fabrikasına sahip Polgat Textiles, üretiminin yüzde 95'ini AB ve ABD pazarlarına satıyor.

Yılda 150 milyon dolar ciroya sahip Güney Sanayi ise, yılda 40 milyon metre kumaş ile Avrupa'nın en büyük beş kumaş üreticisi arasında yer alıyor.

Dünyanın en önemli entegre tesis kuruluşlarından biri olarak kabul edilen ve 180 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren Güney Sanayi'nin ödenmiş sermayesi de 14 trilyon lira.

GAP, Banana, Republic, Old Navy, M&S, Arcadia, Next Mexx, Steilmann, Liz Claiborne, Ann Taylor, H&M, Tommy Hilfiger, Vertigo, Reuvens, Gerry Weber, May Company, Jones of NY, Sarar gibi markalara hizmet veren Güney Sanayi, 70 milyon dolarlık ihracata sahip ve üretiminin yüzde 60'ını ihraç ediyor.

Dupont lisans sözleşmesi ile Lycra kumaş üretiminde Türkiye'nin birinci, Avrupa'nın da üç üreticisinden biri olan Güney Sanayi, ayrıca IWS (International Wool Syndicaet) ile yaptığı lisans sözleşmesi kapsamında Woolmark markası ile yünlü kumaşlar da üretiyor.

Polgat Textiles, erkek ve bayan giyimi için yünlü kumaş üretimi, geliştirilmesi ve pazarlamasında uzman olarak kabul ediliyor ve dünyaca ünlü hazırgiyim şirketlerine hizmet veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!