İsrail Lübnan’ı vurdu, Araplar alışveriş rotasını bize çevirdi

Güncelleme Tarihi:

İsrail Lübnan’ı vurdu, Araplar alışveriş rotasını bize çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2006 00:00

Ortadoğu'nun en büyük ticaret ve alışveriş şehirlerinden Beyrut’a İsrail bombardımanı sürerken, alışverişe meraklı Arap turistler yönünü Türkiye’ye çevirdi. İstanbul’a büyük gruplar halinde gelen Arap turistler özellikle taşlı, pullu ürünleri, seksi iç çamaşırları satın alıyor. Cevahir Alışveriş Merkezi’nde bazı mağazalar Araplar sayesinde satışlarını yüzde 30 artırdı.

ORTADOĞU’nun en büyük ticaret ve alışveriş merkezlerinden Lübnan, İsrail saldırılarının ardından giderek hayalet bir ülke görüntüsüne sahip olurken, Beyrut’u mesken edinmiş Araplar, alışveriş için rotayı Türkiye’ye çevirdi. İstanbul’la beraber Adana, Mersin, Gaziantep’te Arap turistler perakende cirolarında yüzde 30’u bulan artışlara yol açtı. İstanbul’da Cevahir Alışveriş Merkezi’ne yoğun ilgi gösteren Arap turistler, çoğunlukla taşlı, pullu ürünler ve seksi iç çamaşırları satın alıyor.

BÜYÜME HEDEFLERİ TUTTU:

YKM Başkanı Saruhan Tan, geçen yılın aynı dönemine göre 2006 yazında mağazlarında yüzde 14’lük reel büyüme hedefini tutturduklarını belirterek, "Bunda bu dönem için mağazalarımızı ziyaret eden yabancı turistlerin katkısı da önemli pay alıyor" dedi. Tan, Arap müşterilerin YKM’de çoğunlukla iç çamaşırı, abiye ve taşlı-pullu ürünlere ilgi gösterdiğini de ekledi.

PEŞİN ALIMLAR ARTTI:

Tan, YKM mağazalarındaki hareketliliği şöyle anlattı: "Lokasyonlarımız bazında değerlendirildiğinde, yabancı turistler içerisinde özellikle Arap kökenli müşterilerimizin ciddi oranda tercih ettiği, İstanbul’da Cevahir ve Galleria ile Adana, Mersin, Gaziantep, Urfa, Mardin, Diyarbakır mağazalarımıza giren müşteri sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttı. Buralarda peşin satışlarda artış yüzde 33’ü buldu. Peşin satışlar içinde yer alan Tax Free ciroları toplamı ise yüzde 23 artış gösterdi."

CEVAHİR’DE YÜZDE 34 YÜKSELDİ:

Saruhan Tan, Cevahir YKM’deki gelişmeleri ise şöyle anlattı: "Mart-nisan aylarına göre mağazaya giren müşteri sayılarında yüzde 18 oranında artış sağlanırken, mağazanın peşin satış oranlarında yüzde 20 artış gerçekleşti. Yoğun olarak Arap kökenli müşterilerimizin yapmış oldukları alışverişler sayesinde, Tax Free üzerinden yapılan satışların toplam ciro payları ise yüzde 34 oranında arttı."

SEKSİ ÜRÜNLER:

Park Bravo Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Özçoban Dinçer ise, Cevahir Alışveriş Merkezi’ndeki mağazalarında ciddi bir yoğunluk olduğunu belirterek, "Arap turistler genellikle büyük gruplar halinde geliyor. Alışverişe gelen kadınların çoğunun başı açık ve modernler" dedi. Arap turistlerin alım kapasitelerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan, Dinçer şunları söyledi: "Fiyata bakmadan beğendikleri herşeyi alıyorlar. Özellikle taşlı, işlemeli, şık ürünlere, abiyelere ilgi gösteriyorlar. Bunlarda çoğunlukla pahalı ürünler. Trikoya da düşkünler. La Senza iç çamaşırları Arap kadınların favorisi oldu. Pamuklu ürünlerden ziyade daha iddialı, seksi, lüks iç çamaşırlarını alıyorlar. Sanırım Cevahir’i büyük ve pekçok marka bir arada olduğu için tercih ediyorlar. Ayrıca mağazayı dolduranlar arasında İsrailliler de var."

Satışların artmasında indirimin de etkisi var

CEVAHİR’de en çok ziyaretçi çeken mağazalardan biri olan Accessorize’ın Genel Müdürü Erdinç Koyunsev, sadece sözkonusu alışveriş merkezinde değil bütün mağazalarda son aylarda satışlarda artış yaşandığını kaydetti. Koyunsev, "Çok önemli bir artış var ancak bunu sadece Arap turistlere bağlamıyoruz. İndirim dönemindeyiz. Zaten indirim dönemlerinde satışlarımız artıyor" dedi.

Suriyeli, alışverişe Gaziantep’e geliyor

TESCİLLİ
Markalar Derneği (TMD) Başkanı Selçuk Güzengi, Arap turistlerin ziyaretlerinin son aylarda arttığını belirterek, şöyle konuştu: "Geliyor şakır şakır alıyorlar. Tax Free’ler şu anda Arap, İsrailli ve Rus turistlere çalışıyor. Bavul ticaretiyle Beyrut’tan Suriye’ye 25 milyar dolar civarında ürün satılıyordu. Şimdi oraya gidemeyen Suriyeliler, Gaziantep başta olmak üzere Güney illerimize gidiyor. Buradan önemli pay alınabilir. Güney’e gelen bu insanlar İstanbul, Ankara’ya da gideceklerdir. Rusya’nın kestiği bavul ticareti bu ülkelerle nefes alabilir."

Türkiye turizmi savaştan 1.5 milyar dolar kazanır

İSRAİL’in, Lübnan’a karşı düzenlediği saldırılar sonucu Lübnan Turizmi’nin çökmesi, Arap turistlerin rotasını Türkiye’ye çevirdi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Erdem, İsrail’in Lübnan’a karşı düzenlediği saldırılar sonucu Lübnan Turizmi’nin çökmesinin, istenmeyen bir durumda olsa Türkiye’nin lehine çevirmesi gerektiğini söyledi. Hasan Erdem, istenmeyen ve ani gelişen Lübnan saldırılarının Arap turistlerin tatil tercihini Türkiye’den yana kullanmalarında etkili olduğunu bildirdi. Erdem, "Lübnan’da var olan turizm kaynaklarının hepsi fazlasıyla Türkiye’de mevcut. Türkiye’nin turizmine canlılık kazandırılması için özellikle Arap turistlerin ülkemize çekilmesi gerekir. Bu konuda hükümet gerekli çalışmaları yaparak, turistlerin Türkiye’ye gelmesini sağlamalıdır. Arap turistlerden Türkiye bu yıl 1.5 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!