İspanya Futbol Ligi, ‘şifresiz yayın’a karşı greve çıkacak

Güncelleme Tarihi:

İspanya Futbol Ligi, ‘şifresiz yayın’a karşı greve çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2011 00:00

İspanya’da profesyonel futbolun oynandığı 1. ve 2. ligdeki takımlar, televizyon yayın haklarında değişiklik yapılmaması halinde 3 Nisan tarihinde greve gitme kararı aldı.

Haberin Devamı

Avrupa futbolunun önde gelen ülkeleri İngiltere ve İtalya’nın aksine İspanya’da 1. ve 2. ligde haftada bir maçın açık kanalda yayınlanmasına karşı çıkan 1. ve 2. lig kulüplerinin üyesi olduğu “Profesyonel Futbol Ligi” (LFP), açık maç yayınının kaldırılmasını istedi. LFP’ye göre kulüplerin yayın geliri yeni düzenlemeyle 600 milyon Euro’dan 900 milyon Euro’ya çıkacak.
LFP, İspanya hükümetine çağrıda bulunarak, açık maç yayını yapılmasına ilişkin kanunun kaldırılmasını, aksi taktirde 3 Nisan’da greve gidilerek, maçların oynanmayabileceğini açıkladı. Mevcut durumda kulüplerin sezonluk yayın haklarından 600 milyon Euro gelir elde ettiğini belirten LFP, haftada bir maç açık yayının kaldırılmasıyla gelirin 900 milyon Euro’ya çıkacağını savundu.
Maliye’ye söz verildi
Yapılacak yeni düzenlemeyle birlikte kulüplerin gelirlerinin de artırılması hedeflenirken Avrupa’daki yayın gelirlerine dikkat çekiliyor. Bu düzenlemeyle birlikte kulüplerin maddi anlamda rahatlayacakları ve UEFA’nın yeni kriterlerine uyum sağlamanın daha kolay olacağı savunuluyor.

Haberin Devamı

Yayın hakkı nasıl çalışıyor

1 milyar 86 milyon Euro ile en fazla maç yayın hakkı İngiltere’de veriliyor.
Geliri artırmak için yapılan düzenlemeye göre İtalya’da bu rakam 778.3 milyon Euro.
Fransa’da maç yayınında bu rakam 516.5 milyon Euro.
326 milyon Euro gelir sağlanan Almanya’da ise sadece haftada iki lig maçı açık yayın olarak verilip, diğerleri paralı kanaldan yayınlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!