İşitme skandalı

Güncelleme Tarihi:

İşitme skandalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2015 01:02

SAĞLIK Bakanlığı Teftiş Kurulu, işitme cihazı satışı yapanlar için zorunlu olan “sorumlu müdür” sertifikalarının verilmesinde hukuksuzluk yapıldığını belirledi. İşlemlerin tamamlanmasının ardından hukuki süreç de başlatılacak.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı’nın 10 Temmuz 2010 tarihinde, “Ortez Protezleri Ismarlama Olarak Üreten veya Uygulayan Merkezler ile Merkezler ile İşitme Cihazı Satış Uygulaması Yapan Merkezler Hakkında Yönetmelikte” değişiklikler yaptı. Bu değişiklik ile işitme cihazı satış ve uygulaması yapan iş yerlerinde son 4 yıldır çalıştığını sosyal güvenlik ödeme belgesi veya vergi dairesi kayıtları ile belgeleyenlerin, 2 ay içerisinde diploma ve belgeleri ile birlikte bakanlığa müracaat etmeleri istendi. Bu kişilere, bakanlığın koordinatörlüğünde üniversitelerin ilgili bölümlerinin düzenlediği “sorumlu müdür” sertifikası verildi. Bu sertifikaya sahip kişiler, işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinde, “sorumlu müdür” olarak görev yapabiliyorlar.

ÖNLEM ALINIYOR

Haberin Devamı

Ancak Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerde, 4 yılı doldurmadığı halde 178 kişiye “sorumlu müdür” sertifikası verildiğini ortaya koydu. Teftiş Kurulu raporunda, sertifikaların gerekli kriterleri taşımayan kişilere bin 500 lira karşılığında verildiği iddiası da yer aldı. Kurul, bu kişilerin sertifikalarının iptal edilmesini istedi. Bakanlık, yönetmeliğe aykırı sertifika veren ve alanlar hakkında hukuki süreç de başlatacak. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin konuyla ilgili Hürriyet’e verdiği bilgi şöyle:
“178 kişinin dosyasında bazı belgelerin bulunmadığı ya da aslının olmadığı görüldü. Ancak bu kişilerin doğrudan belgelerinin iptali adaletsizliği ve mağduriyetlere neden olmasın diye bu kişilere ulaşılarak dosyalarındaki eksiklikler bildirildi. Eksikliklerin çoğu çalışılan döneme ait sigorta primlerinin yatırıldığına dair belgelerle ilgili idi. Bize geri dönüşlerde bu kişiler çalıştıkları dönemlerde işverenler tarafından sigorta primlerinin yatırılmadığı, bunun için yargıya başvurdukları ve primleri yatırılarak eksik olan belgeleri tamamlayacakları bildirildi. Bu nedenle bir müddet beklenerek bu sürecin bitmesi, eksikliklerin tamamlanması ve hak sahiplerinin mağdur olmaması hedeflendi. Bu kritere 153 kişi giriyor. Sonuç itibariyle 25 kişinin belgelerinin olmadığı ve aranan kriterleri taşımadıkları ortaya çıktı.” Bu merkezlerde sertifika zorunluluğunun aranmasının en önemli sebebi, satış ve uygulama merkezlerinde, 4 yaş ve altı çocuklara işitme cihazı satış ve uygulamasının da yapılıyor olması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!