İşimizi kış tutuyoruz yaz çıkarsa bahtımıza

Güncelleme Tarihi:

İşimizi kış tutuyoruz yaz çıkarsa bahtımıza
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2016 22:58

Yeni ‘Orta Vadeli Program’ı (OVP) açıklayan Başbakan Yıldırım­, büyüme hedefini 2016’da yüzde 4.5’ten 3.2’ye çektiklerini söyledi. Yıldırım, “Tahminler kötümser ve karamsar. Çünkü ‘İşimizi kış tutuyoruz, yaz çıkarsa bahtımıza’ anlayışı ile hazırladık. Olabilecek en olumsuz tahminleri buraya yansıttık, günü geldiğinde daha iyi oranlarla karşılaşacağız” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım dün Başbakan yardımcıları Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yanı sıra kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla Çankaya Köşkü’nde düzenlediği basın toplantısında, 2017-2019 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı. Yıldırım’ın açıkladığı yeni Orta Vadeli Program’da (OVP) büyüme tahmini, bu sene için yüzde 4.5’ten yüzde 3.2’ye, 2017 için yüzde 5’ten yüzde 4.4’e çekilirken, 2018 ve 2019 için de yüzde 5 büyüme tahmininde bulunuldu. 

EL İLE GELEN DÜĞÜN
Yıldırım, “Yüzde 3-4 bandında bir büyüme bizim asla hedeflediğimiz bir büyüme değildir. Ancak ‘el ile gelen düğün, bayram’ derler bizim memlekette. Küresel olumsuzluklar bizi de etkiliyor. Avrupa’da eksi düzeylere veya sıfır düzeylerine giderken, biz yine yüzde 3’ün üzerinde bir büyümeyi 2016’da yakaladık. Neye rağmen, 2016’yı bir hatırlayın. Turizmle, ihracatla ilgili ciddi olumsuzluklar yaşadık. Terörle mücadelede çok yoğun bir yıl, üstüne üstlük bir de 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi. Bütün bunları üst üste koyduğunuz zaman geçtiğimiz 9 ay boyunca hemen hemen hiç boş durmadık. Mutlaka sürekli bir olayla, bir krizle karşı karşıya kaldık” dedi.

KARAMSAR TAHMİNLER
Yeni OVP’deki tahminlerin kötümser, karamsar tahminler olduğunu belirten Yıldırım şöyle konuştu: “İşimizi kış tutuyoruz, yaz çıkarsa bahtımıza’ anlayışı ile hazırladık. Olabilecek en olumsuz tahminleri buraya yansıttık ama günü geldiğinde daha iyi oranlarla da karşılaşacağımızı söyleyebilirim. Bu süreçte kamu olarak tasarrufta örnek olacağız. Önce kendimizden başlayacağız. Araç alınmasına, yeni bina alınmasına, yapılmasına, kiralanmasına mecburiyet olmadıktan sonra izin vermeyeceğiz. Gereksiz dış seyahatleri sınırlandıracağız. Daha birçok tedbir var. Personel alımında asgari düzeyde, güvenlik, eğitim dışında fazla personel alımı düşünmüyoruz. Dolayısıyla tasarrufu devletten başlatacağız, sonra vatandaşa yüzümüz olsun. Önce biz yapalım, sonra da vatandaşa dönelim ‘biz yapıyoruz, siz de katkı sağlayın’ diyebilelim.” 

27 ÇEYREK BÜYÜDÜK
Başbakan Yılırım, yeni programın daha iyi anlaşılması için dünyada ne olup bittiğine bakmak gerektiğini belirterek, 2009 krizinden itibaren dünya ekonomisinde büyümenin artmadığını, her yıl azalan bir şekilde büyümenin devam ettiğini ifade etti. Bu eğilimin bu yıl da sürdüğünü dile getiren Yıldırım, “Küresel güven kaybı oldu. Birtakım sanal ticaret yapılarak, şirketler gerçekte büyümediği halde büyümüş gibi gösterilerek, para oyunlarıyla, kağıt oyunlarıyla sonunda ellerinde patladı. Bu sefer küresel ticaretteki güven kayboldu. Güven kaybolunca ticaret hacmi azaldı. Ticaret hacmi azalınca büyüme olumsuz etkilendi. Dünya büyümeyince tabii bu durum ülkelere de aynı şekilde yansımaya başladı” dedi. Türkiye ekonomisinin 2009 yılı dışında, 27 çeyrek boyunca sürekli büyüdüğünü vurgulayan Yıldırım, ekonominin bu sene de aynı şekilde büyümeye devam ettiğini dile getirdi. Yıldırım, bu yıl Çin ve Hindistan dışında Türkiye’nin, dünya ortalamasının iki katı büyümeyi yakaladığına da işaret etti. Yıldırım, OVP’nin teknik detaylarını ilgili bakanların açıklayacaklarına dikkat çekerek, “Ben vatandaşa açıklamalarda bulundum. Çok bilmiş ekonomistlere açıklamaları arkadaşlarımız yapacaklar” dedi.

BÜTÇE AÇIĞININ SEBEBİ YATIRIMLAR
YILDIRIM, 2017 senesi için bütçeyi de yaptıklarını belirterek, “17 Ekim’de Meclis’e sunacağız. 2017 yılında bütçe açığını yüzde 2’nin altında tamamlamış olacağız. Bütçe açığını 1.6 düzeyinde tutmayı başardık. Bütçe açığı göreceli olarak devam edecek, 2017’de bilerek yüzde 1.9’u hedefliyoruz. Bunu neden yaptığımızı biliyoruz, önümüzdeki günlerde bunun detaylarını da kamuoyuyla paylaşacağız. 2018’de tekrar bütçe açığı azalmaya devam edecek” dedi. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bütçe açığının artmasına yönelik olarak şu açıklamayı yaptı: “Bütçe açığının 1.9’a çıkmasının temel nedeni 2017 yatırımlarındaki artış. Yaklaşık 67 milyar liralık sermaye giderlerimiz var, ciddi yatırımlar yapılacak” dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal da, “22 ilde kapsamlı yatırım başlatıyoruz” açıklamasını yaptı.

2017'DE 13 MİLYARLIK ÖZELLEŞTİRME HEDEFİ
Yıldırım, “İhracat hedefimiz 153 milyar dolar, ithalat hedefimiz 214 milyar dolar” açıklamasını yaparken, Maliye Bakanı Naci Ağbal da yıl sonuna kadar 15 milyar, gelecek yıl ise 13 milyar lira özelleştirme geliri hedeflediklerini söyledi.

5 TEMEL AMAÇ
Başbakan Binali Yıldırım, Orta Vadeli Programın 5 tane temel amacı olduğunu belirterek bunları şöyle sıraladı:

1-) Bir tanesi istikrar. Siyasi istikrar var mı, var. İstikrar olunca kapsayıcı bir büyümeyi de gerçekleştireceğiz. Saman alevi gibi birden bire büyüyorsunuz. Bu kalıcı olmaz. Türkiye mutlaka katma değeri yüksek teknolojik ürünlerde söz sahibi olması lazım. Buralarda yerlileştirmeyi artıracak tedbirleri alacağız.

2-) İkinci temel amacımız enflasyonu düşürmek. Bu sene öngörülemeyen bir şey olmazsa yüzde 7.5 seviyesinde bir enflasyonla sezonu kapatmış oluyoruz. Seneye enflasyon oranımız yüzde 6.5. Devam eden senede yüzde 5 seviyesine gerilemiş oluyor.

3-) Üçüncü hedef cari açığı azaltmak. Üretimi arttıracağız. Satarken azimli, alırken nazlı olacağız. İçeride yaptığımız bir şey varsa fuzuli olarak dışarıdan bir şey almayalım. Bunun için Eximbank’ın destek bütçesini 3 katına çıkarıyoruz.

4-) Dördüncü madde rekabet gücü ve verimliliği arttıracağız. Herkes ihracatçı oldu, pazar daraldı o halde farklı ürünler yaparak fark oluşturmak gerek. Verimliliği arttıracağız, Çin nasıl yapıyor. Bol bol üreteceksiniz. Daha çok ürettiğimiz zaman daha makul fiyatlarla satma imkanına kavuşmuş olacağız. Mali disiplin vazgeçilmez. Savurganlık yok, hovardalık yok, öncelikleri iyi belirleyeceğiz, hesabı kitabı düzgün belirleyeceğiz. Sınırsız ihtiyaçlarda öncelikler belirlememiz lazım. Kaynaklarla da karşılamamız lazım. Bu da mali disiplinle olacak. Biz 10 tane seçim kazanmış bir partiyiz. Seçim gelir geçer önemli olan geçimdir.

5-) Beşinci olarak büyüme. Büyümede 5 stratejimiz olacak. İnsan kaynak kapasitemizi geliştireceğiz. İnsana yatırım sürecek. Mesleki konularda meslek geliştirmeye devam edeceğiz. Bizim petrolümüz yok. Bizim mutlak üstünlüğümüz yok, bizim üstünlüğümüz genç nüfusumuz. İş gücü piyasasını daha etkin hale getireceğiz. Teknoloji kapasitesini artıracağız. Kurumsal kalitemizi iyileştireceğiz. Büyümenin artarak devam etmesi, kişi başına gelirin artması, yeni iş aş alanları yani istihdam, okuldan mezun olan gençlerimiz var, bunların iş bulması istihdam edilmesi için sürekli yatırım yapılması lazım.



BAKMADAN GEÇME!