Işıkla bağlandık

Güncelleme Tarihi:

Işıkla bağlandık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2018 22:56

Evlerdeki, ofislerdeki kablolu ve Wi-Fi internetin yerine geçecek, ışık üzerinden veri trafiğinin yapıldığı Li-Fi (light fidelity) teknolojisi artık hayata geçti. Philips Aydınlatma’nın Dubai’deki Ar-Ge ofisinde ilk kez deneyimlediğimiz Li-Fi teknolojisiyle saniyede 30 megabit hızında internete bağlandık.

Haberin Devamı

YIL 1983. Askeri amaçlarla hayata geçirilen internet bağlantısını sağlamak için ‘ethernet’ adında bir kablo geliştirildi. Günümüzde de hâlâ kullanılan bu internete bağlantı teknolojisinden sonra kablosuz yani Wi-Fi bağlantılar hayatımıza girdi. Radyo frekansları üzerinden verinin aktarıldığı bu teknoloji şu anda iletişimin bel kemiğini oluşturuyor. Evlerimizdeki Wi-Fi modemler, mobil internet, sesli görüşme, telsiz ve radyo sinyalleri ilk akla gelen örneklerden. Ancak önümüzdeki dönemde öyle bir teknoloji geliyor ki, internete bağlanmak için bu iki teknolojiyi de rafa kaldıracak cinsten. Bu teknolojinin adı Li-Fi (Light Fidelity/Işık bağlantısı). Verinin ışık üzerinden iletildiği bu yeni teknolojiyi geliştiren Philips Aydınlatma’nın (Lighting) Dubai’deki Ar-Ge ofisinde deneyimleme şansı bulduk.

Haberin Devamı

Işıkla bağlandık

ÖZEL BİR KUTUYLA BAĞLANIYOR

Öncelikli olarak bu teknolojinin nasıl çalıştığını anlatalım. Li-Fi teknolojisinde ışık insan gözünün algılayabileceğinden çok daha fazla açılıp kapanıyor. Bunu algılayan özel bir sensör ise ışığı hızlı açılıp kapanmasını veriye dönüştürüyor. Böylelikle ışıktan gelen sinyaller, kullanıcıların bu yeni teknolojiyle internete bağlanmasını sağlıyor. Li-Fi’ı kullanabilmek için bu teknolojiye uygun LED ampul ve bir alıcı/verici kutusuna ihtiyaç var. Modemden çıkan internet bağlantısı Li-Fi için hazırlanmış özel aydınlatma armatürlerine bağlanıyor. Daha sonra ışık aracılığıyla internet verileri ortama gönderiliyor. Bu veriler alıcı/verici kutusuna tarafından çözümlenerek bilgisayarda internet bağlantısına (download) dönüştürülüyor. Bilgisayarlardan internete yüklenen (upload) veriler ise gözün algılamadığı başka bir ışık aracılığıyla alıcı/verici kutusu üzerinden aydınlatma armatürü üzerindeki alıcıya gönderiliyor. Bu veriler modeme iletilerek internete yükleme yapılabiliyor. Kısacası tüm internet iletişimi radyo frekansları yerine ışığın içine gizleniyor. Şu anda Li-Fi ile internete bağlanmak için özel olarak geliştirilen bir alıcı/verici kutusunun bilgisayarlara bağlanması gerekiyor. Akıllı telefonlar ve tabletlerde ise bu teknoloji henüz kullanılamıyor.

Haberin Devamı

Işıkla bağlandık

 

FRANSA’DA KULLANILIYOR

 

DUBAI’de bir araya geldiğimiz Philips Aydınlatma Ortadoğu Pazarlama Yöneticisi Aslı Okar, internet bağlantısı için geleceğin en önemli teknolojisinin Li-Fi olduğunu belirterek, “Li-Fi teknolojisi ilk kez geçtiğimiz haftalarda Fransa’daki bir ofiste uygulanmaya başlandı. Buradaki prototip ise dünyadaki sayılı örneklerinden biri. Bu teknoloji geliştirildikçe daha fazla alanda Li-Fi kullanılabilecek. Özellikle radyo sinyallerinin karıştığı ve kritik öneme sahip olduğu askeri ve hastane gibi alanlarda Li-Fi teknolojisi önemli  çözümler sunacak” dedi.

Işıkla bağlandık

Haberin Devamı

AVANTAJLARI NELER?

Li-Fi teknolojisi şu anda saniyede 30 megabitlik bir internet hızına ulaşabiliyor. Bu da Li-Fi teknolojisinin ev veya ofislerdeki ADSL ve 30 mbps’ye kadar fiber internet kapasitesini karşılayacak durumda olduğunu gösteriyor. Philips’in Dubai’deki ofisinde yaptığımız testlerde Li-Fi üzerinden internetteki videoların çok rahatlıkla izlenebildiğini ve hatta 6 bilgisayarın aynı anda internetteki videolara erişebildiğini deneyimledik. Peki Li-Fi teknolojisinin avantajları neler?

1) Sağlığa olumsuz etkisi yok: Wi-Fi ve hücresel bağlantıların henüz kesinlik kazanmış olmasa da sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu iddia ediliyor. Li-Fi teknolojisinin şu anda evde ve ofiste kullandığımız aydınlatma sistemlerinden farkı yok. Tüm veri trafiğinin ışığın açılıp kapanmasıyla gerçekleştirilmesi sağlık üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratmayacağını gösteriyor.

Haberin Devamı

2) Güvenli: Wi-Fi üzerinden yapılan hack’lemelerin ve sızmaların sayısı her geçen gün artıyor. Bunun sebebi ise Wi-Fi kapsama alanına kimin girdiğinin belirlenememesi. Li-Fi’da ise internete bağlanabilmek için ışık kaynağına yakın olunması ve alıcı/verici kutuya sahip olunması gerekiyor.

3) Gücünü elektrik bağlantısından almıyor: Li-Fi teknolojisinin yapıldığı aydınlatma armatürüne direkt olarak ethernet kablosu bağlanıyor. Ethernet kablosundaki elektrik gücü de Li-Fi’ın LED ampullerini aydınlatması için yeterli. Başka bir deyişle Li-Fi armatürlerine ayrı bir elektrik kablosu bağlanmasına gerek kalmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!