IŞİD el koydu Irak ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

IŞİD el koydu Irak ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2015 07:06

Balance Gayrimenkul’ün Irak’ta ortak olduğu çimento fabrikasına terör örgütü IŞİD el koydu. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, “Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştük. Irak hükümetinin yatırımımızın yarısını ödemesini bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Son yıllarda sanayicilerin en çok tercih ettiği iş kolu inşaat oldu. 1989’dan beri çikolata üreten Şölen, 1.5 yıl önce Balance Gayrimenkul adı ile gayrimenkule girdi. Sanayi yatırımlarının da sürdüğünü belirten Balance Gayrimenkul

IŞİD el koydu Irak ödeyecek
Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, terör nedeniyle 1 yıldır Irak’taki çimento fabrikası çalışmalarının durduğunu söyledi.

Yüzde 30 ortak oldukları Sincan Çimento Fabrikası’na Işid’in Haziran 2014’te el koyduğunu belirten Çoban, “Fabrikaya biz yüzde 30, Irak merkez hükümeti yüzde 15 ortak. 2 de yerel ortağımız var. Güvenlikten merkezi hükümet sorumluydu. Konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de konuştuk. Merkezi hükümetin yatırımımızın yarısını ödemesini bekliyoruz. Sorun çözülünce yatırımı tekrar değerlendirmek için tekrar masaya oturacağız. Riskli yerde kâr daha fazla. Ama her zaman piyango vurmaz, bu defa tersi oldu” dedi. İnşaata girmelerinin sanayi yatırımlarında frene basma anlamını taşımadığını belirten Çoban, yeşil ışık gördükleri noktalarda yatırıma devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

İNŞAATA DEVAM
inşaat sektöründen istediklerini bulduklarını belirten İsmail Çoban, yeni konut ve ofis projeleri de planladıklarını söyledi. Güneşli Basın Ekspres’teki Balance Güneşli’nin ilk yatırımları olduğunu, projedeki ofis ve ev-ofisleri Mart 2016’da teslim edeceklerini belirten Çoban, “İstanbul’da Avcılar, Silivri, Büyükçekmece’de ve memleketimiz Gazientep’te arsalarımız var. Ayrıca kat karşılığı anlaşmalar da gündemde” dedi.

İNŞAAT DAHA MI KÂRLI?

IŞİD el koydu Irak ödeyecek

İnşaatın sanayiye kıyasla daha kârlı olduğu görüşlerini değerlendiren Çoban, “Gayrimenkul bire bin veriyor sanılıyor, ama öyle değil. Sanayide yatırım yapınca belli bir noktada durmak zorundasın. Mesela geçen yıl Şölen için 200 milyon dolar yatırım yaptık, çünkü gerekli olan rakam bu. Ama Balance Güneşli gibi 300 milyon liralık yatırım yapacak daha çok fırsat var. Bir de gayrimenkulde yatırımın geri dönüş süresi daha hızlı” dedi. Balance Güneşli’nin yanında yer alan arsayı da satın aldıklarını belirten Çoban, projenin devamı olarak yeni bloklar da planladıklarını söyledi.

SURİYE'DE DE ÇOK SAYIDA TESİSE EL KONULDU
Irak'ın yanı sıra Suriye'de de benzer bir dizi sorun yaşandı. Mart 2011'den beri savaşın yaşandığı Suriye'de, Türkiye'den firmaların bir çok tesisine el konuldu. Söz konusu yatırımlardan biri Güriş Holding’e ait 2 çimento tesisiydi. Çatışmaların çıkması sonrası tesislere el konuldu. Şirketin zararı 50 milyon Euro olarak açıklanmıştı.

'FABRİKAM KİMİN ELİNDE BİLMİYORUM'
Hatay’ın köklü ailelerinin kurduğu Hateks’in (Hatay Tekstil İşletmeleri A.Ş), Halep'te bir tesisi bulunuyordu. Hateks yetkilileri uzun bir süre fabrikalarına gidemedi. Yine, Türkiye'den Suriye’ye, ilk giden firma olarak anılan Akteks'in Halep'de bulunan tekstil fabrikası da harebeye döndü. Akteks Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Mutafoğlu, Hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Fabrikadan hiçbir haber alamıyoruz. Makinalar ne oldu, kim aldı, şimdi kim işletiyor bilmiyoruz. Oradaki toplam yatırım tutarımız 40 milyon dolardı" dedi.

Haberin Devamı


galagoz@hurriyet.com.tr


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!