İşçiye doktor başkan

Güncelleme Tarihi:

İşçiye doktor başkan
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2018 22:26

DİSK’in ilk kadın genel başkanı olan Arzu Çerkezoğlu, 26 yıllık sendikal mücadelenin ardından koltuğuna oturdu. Patoloji uzmanı bir doktor olan Çerkezoğlu öncesinde de DİSK’in tarihindeki ilk kadın genel sekreteriydi. Çerkezoğlu, “Başkan olmam kadın işçilerde örgütlenme mücadelesinin daha güçlenmesi ve temsiliyetlerinin arttırılması konusunda yararlı olacak” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE sendikal hareketi tarihi günlerden geçiyor. Tarihte ilk kez bir işçi konfederasyonunun başına bir kadın geçti. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu oldu. Ve bu DİSK’te de olağanüstü zamanlar yaşanmasına yol açtı. Dün röportaj için gittiğimiz Çerkezoğlu ve sekreteri nefes almadan durmayan telefonları, mesajları yanıtlıyor, tebrikleri kabul ediyor. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezun olan patoloji uzmanı Çerkezoğlu, 2013 yılında DİSK yönetim kuruluna giren de ilk kadın ve ilk kadın genel sekreterdi. 26 yıllık sendikal mücadelenin ardından DİSK’in genel başkanlık koltuğuna oturan Çerkezoğlu, toplumun tüm kesiminden kadınları da heyecanlandırdı. DİSK’te kadın işçilerin sayısını artırmayı ve aktif görevlerde olmalarını sağlamayı hedefleyen Çerkezoğlu, 13 Şubat 2020’ye kadar DİSK başkanı olacak.

Haberin Devamı

İşçiye doktor başkan

GÜVEN VE UMUT VAR
Çerkezoğlu, DİSK Genel Merkezi’nde bizi karşıladı, oldukça heyecanlıydı ve kendi tanımıyla ‘tarihsel ve onurlu’ bir koltuğa oturdu. Türkiye’de sendikal mücadelenin zor olduğunu, kadın olmanın bunu hem zorlaştırdığını hem de keyif alıcı bir hale getirdiğini belirten Çerkezoğlu, “1992’den bu yana sendikal hareketin içindeyim. Her örgütlendiğimiz her mücadele ettiğimiz yerde zorluk oldu, işten çıkarma oldu, baskı oldu. Ama her mücadeleden kazanarak çıktık. Ve tüm bu mücadelede kadınların nasıl değiştiğini ve geliştiğini görmek beni mutlu etti. Türkiye’de her ne kadar kadınlar toplumsal olarak daha kapalı ve evde görünse de sendikal mücadelede her zaman en öndeler” dedi. DİSK’in eski başkanları Kemal Türkler ve Abdullah Baştürk’ü hatırlatarak çok onurlu bir göreve geldiğini vurgulayan Çerkezoğlu, “Geçmişte yaptıklarım üzerinden çok büyük bir güven ve umut var. Ona layık olmaya çalışacağım” diye konuştu.

KADINLARIN TEMSİLİYETİ
Çerkezoğlu’nun eşi Ali Çerkezoğlu da doktor ve Türk Tabipleri Birliği’nin çeşitli kurumlarında yöneticilik yaptı. Gezi eylemlerinde eşi ile birlikte oldukça sık karşılaşılan Çerkezoğlu ailesinin bir de kızı var. Arzu Çerkezoğlu, “Üniversitede bir kızımız var. Tabii ki hayat bir bütün sonuçta ve mücadele temel eksenimiz ama bir taraftan da normal bir hayatımız, mesleğimiz, aile hayatımız var” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Çerkezoğlu, 2018 Türkiyesi ve dünyasında işçi sınıfının ihtiyacı neyse onu yapmaya devam edeceğini dile getirirken kadın başkan olmasının DİSK’te kadın işçi örgütlenme mücadelesinin daha güçlenmesi ile kadınların temsiliyetinin arttırılması konusunda yararlı olacağı görüşünde.

Genel sekreter olduğu 5 yılın ardından Çerkezoğlu, DİSK’e bağlı 2 si kadın 20’si erkek 22 sendikanın genel başkanlarının oyuyla da DİSK’in başına geldi.

ÖĞRENCİ DERNEKLERİNİN KURULUŞUNDA YER ALDI
ARTVİN Şavşatlı olan Arzu Çerkezoğlu, 12 Eylül darbesinin öncesinde küçük ilçesindeki demokrasi mücadelesine şahit olmuş. Tıp fakültesi dönemi ise 1980 darbesi sonrası öğrenci hareketinin ilk kıvılcımlarının olduğu yıllara denk geliyor. 1986 yılında eğitimine başlayan Çerkezoğlu, 1989’da öğrenci derneklerinin kuruluşunda yer aldı ve İstanbul Öğrenci Dernekleri Federasyonu’nun da kurucu genel sekreterliği görevini üstlendi. Doktor olunca kamu görevlisi olan Çerkezoğlu, bugünün Sağlık Emekçileri Sendikası (SES)  o dönemin Tüm Sağlık Sen’de yer aldı. Tüm Sağlık Sen ve SES’te şube başkanlığı görevini yürüttü. Kamu görevi sona erip ‘işçi’ olunca bu kez 2001’de Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş) üyesi oldu. Çerkezoğlu, sendikasında 2 dönem genel sekreterlik yaptı ve genel başkanı oldu. Halen Dev Sağlık-İş genel başkanı olan Çerkezoğlu, 2013 Nisan’ında DİSK genel sekreterliğine seçildi. Aslında, Çerkezoğlu o genel kurulda başkanlığa adaydı. Başkan olamadı ama aldığı yüksek oy sayesinde genel kuruldan genel sekreter olarak çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!