İşçinin eylemi ses getirdi emeklilik tasarısı yumuşuyor

Güncelleme Tarihi:

İşçinin eylemi ses getirdi emeklilik tasarısı yumuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Önceki gün 15 örgütün 150 binden fazla çalışanı tarafından gerçekleşen eylem ses getirdi. Hükümet Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısında önemli yumuşamalar yapma kararı aldı. Emekliliğine bir yıl veya daha az kalmış olanların hakları korunacak. 10 yıllık kademeli geçiş sürecinde hem yaş, hem de prim gün sayısında düşüş olacak.

Hükümet, soldan sağa bütün 15 örgütün Kızılay'ı dolduran tepki mitinginin ardından, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısında önemli yumuşamalar yapma kararı aldı. Başbakan Bülent Ecevit ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, yarın TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu'nda görüşülecek Tasarı'nın, hem prim gün, hem de 10 yıllık kademeli geçiş sürelerinde önemli değişiklik yapılacağını açıkladılar.

Okuyan, 58-60 olarak belirlenen emeklilik yaşı konusunda geri adım atmayacaklarını bildirirken, emekliliğine bir yıl kalmış olanların yasadan etkilenmeyeceğini söyledi. Hürriyet'e açıklamada bulunan Okuyan, sadece yaş konusuna odaklanmasını eleştirerek, şöyle dedi:

‘‘İşsizlik Sigortası ve kayıt dışı işçi çalıştırma 40 yıl konuşuldu. Örneğin, 1972 yılında Türk-İş Dergisi, bu konuda hazırlık başladığını kapaktan vermiş. Şimdi biz bunu getiriyoruz, kimsenin sesi çıkmıyor. Ben kavga değil, iş yapmak istiyorum.’’

Okuyan, aktüeryal dengeleri bozmamak kaydıyla, yarın tasarıda yeni ve önemli değişiklikler yapacaklarını vurguladı.

Okuyan, emeklilik için gereken ve tasarıda 8 bin 300 öngörülen prim gün sayısında düşüş yapılacağını açıklarken, yeni sayının 7 bin 200 olacağının işaretini verdi. Okuyan, 10 yıllık kademeli geçiş süresinde de yeni yumuşama yapılacağını söyledi. Okuyan, ‘‘Kademeli geçişde çeşitli şekillerde yumuşama yapılacak. Emekliliğine bir yıldan az kalmış olanların haklarına dokunmayacağız. Ancak yaş sınırını daha aşağı çekemeyiz’’ dedi.

İş güvencesi talepleri konusunda da, ‘‘5 maddelik yasa tasarısı hazır. Ama işçi ve işveren kendi arasında anlaşsın gelsin; çıkaralım’’ diyen Okuyan, bu konuda şu açıklamayıyaptı:

‘‘Tasarıyı hemen getiririz; ama ekonomik durgunluk varken, bu tasarı bahanesi ile işyerlerinde toptan işçi çıkarmalardan çekiniyoruz.’’

Çalışma Bakanı Okuyan'ın detayını vermek istemediği 10 yıllık kademeli geçiş süresi ile ilgili iki yönlü yumuşama yapılacağı öğrenildi. Hürriyet'in edindiği bilgiye göre, yeni düzenlemeler şöyle:

Emekliliğine bir yıl veya daha az kalmış olanların hakları korunacak.

10 yıllık kademeli geçiş sürecinde hem yaş, hem de prim gün sayısında düşüş olacak. Örnek olarak; emekliliğine 10 yıl kalmış olanlar mevcut tasarıya göre 58 yaşından önce emekli olamayacaktı. Bu yaş sınırı 57'ye düşecek. Bu kademeli geçişteki en çarpıcı düşüş, emekliliğine 3-4 yıl kalmış olanlarda görülecek.

Kademeli geçişte mevcut tasarı, 10 yıldan başlayarak, emekliliğe hak kazanmak için her yıla 180 prim günü daha ilave ediyor. Buradaki prim gün sayısı da kademili artacak. Her yıl için 180 gün olan bu süre 30 günden başlayarak yukarı doğru çıkarılacak.

Tasarıda neler değişiyor?

Emekliliğine bir yıl ve daha az kalanların hakları korunacak.

Emeklilik için 8 bin 300 olarak öngörülen prim gün sayısı 7 bin 200'e inecek.

10 yıllık kademeli geçiş sürecinde hem yaş, hem de prim gün sayısında düşüş olacak.

Aygün: 60 yaşındaki işçiyi çalıştırmam

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, ‘‘Ben şahsım olarak yanımda 60 yaşında kimse çalıştırmıyorum, çalıştırmam ve çalıştırmayacağım’’ diyerek, ATO’nun üyeleri arasında yaptırdığı bir anket sonucunda, üyelerinin yüzde 92'sinin, yanında 60 yaşında işçi çalıştırmadıklarının ortaya çıktığını kaydetti.

Aynı ankete göre yanında 60 yaşında işçi çalıştıran işletme sayısının ise yüzde 8'ler düzeyinde kaldığınına işaret eden Çağlayan, bu işletmelerin yüzde 60'ının da aldıkları randımandan memnun olmadıklarının ortaya çıktığını ifade etti. Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın aynen yasallaşması halinde işsizlik sorununun kat kat artacağını ve 10 yıl içerisinde işsiz sayısının 7-8 milyona yükseleceğini savunan Aygün, bunun ise Türkiye'de bir sosyal kriz ve patlamaya neden olabileceğini ileri sürdü.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan kendisine ait işletmede 60 yaşında çalışan işçi bulunmadığını ifade ederek, ‘‘Ama şartlar elverirse çalıştırırım’’ dedi. 60 yaşına gelmiş bir işçinin de kendi gücü nisbetinde çalışabileceğine işaret eden Çağlayan, ‘‘Bu kişi elbette 30 yaşında yaptığı işi yapmayacak’’ diye konuştu.

Çağlayan, şu görüşleri savundu: ‘‘Bugün bir insan çıkmış ekonomiyi dibe vurduracak kararlar almış veya alması gereken kararları almamış. Bu insana uygulanan hiçbir yaptırım yok. Milletvekillerinin dokunulmazlığı sadece Meclis kürsüsünde, kürsü dokunulmazlığı şeklinde olmalı. Başta Başbakan olmak üzere, Bakanlar, Milletvekilleri, her kim ki yanlış ve eksik karar almışsa, zamanında gerekli kararları almamışsa bunun hesabını vermesi lazım. SSK bir sonuçtur. SSK'yı bu hale getiren ne işçi ne işverendir. Maalesef bugün SSK, Bağ-Kur siyasilerin elinde bir lego, bir oyuncaktır. Bu işi yapanlardan mutlaka hesap sorulmalı, o insanların mutlak suretle yargı önüne çıkmasını sağlamak lazım.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!