İşadamları: Seçim bitti şimdi çalışma zamanı

Güncelleme Tarihi:

İşadamları: Seçim bitti şimdi çalışma zamanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Milletvekili seçilenler henüz mazbatalarını almasalar da, iş dünyası onlara uyarılarını peşinen yaptı. İş dünyasının temsilcileri, ‘‘Türkiye kısır tartışmalarla çok zaman kaybetti. Öncelikle Meclis'i çalıştırın, istikrarlı hükümet kurun, acil yasaları çıkarın’’ dediler.

Ekonomik reformlar için iki elimiz Meclis’in yakasında olacak.

Meral G.Eriş

AB- Türkiye ilişkileri biran önce buzluktan çıksın.

Mehmet Yıldırım

Vergi Kanunu değişsin. Durgunluk bitsin. İhracatın önü açılsın.

Okan Oğuz

Dış piyasada beklentiler olumlu. Bu fırsat kaçmasın.

İş dünyası seçimlerin ardından oluşan yeni parlamentonun, hükümet kurma çalışmalarını en kısa sürede tamamlayarak, reformları gerçekleştirmesini istiyor. İş dünyasının meslek örgütleri, seçimin erkene alınması, Suriye sorunu, çetebaşının yakalanması, küskünlerin hareketi gibi olaylarla arka plana düşen ekonomiyi tekrar gündeme getirmeye hazırlanıyor. Her seçimde iş dünyası meslek örgütleri yeni kurulacak hükümetten taleplerde bulunurken bu kez, ‘‘önce Meclis iyi çalışsın’’ diyorlar.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, iş dünyasının beklentisini, ‘‘Seçimlerden sonra gerekli reformların yapılması için Meclis'in yakasına yapışacağız’’ şeklinde özetlemişti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz ise hükümet kurma çalışmalarının kısa sürede tamamlanması gerektiğini hatırlatarak, ‘‘Türkiye için seçim sürecine rağmen uluslararası finans çevrelerinin beklentileri olumlu. Bu beklentinin erozyona uğramaması için, yakalanan istikrar şansı çok iyi kullanılmalı. Kurulacak hükümetin ortaya koyacağı siyasi irade bu nedenle büyük önem taşıyor’’ uyarısında bulundu.

DURGUNLUK VE İHRACAT

İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Mehmet Yıldırım'a göre de yeni hükümetin ilk gündemi iç piyasadaki durgunluk ile ihracatın artırılması olmalı.

Türk özel sektörünün Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerini yönlendiren İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı (İKV) Meral Gezgin Eriş ise yeni kurulacak hükümetten buzdolabına giren Türk-AB ilişkilerini yeniden ele alınmasını isteyeceklerini söyledi. Eriş de, yeni Meclis'in derhal çalışmaya başlamasını isteyerek, ‘‘Artık herkes kendi işini yapmalı. Seçimler geride kaldı. Meclis, Gümrük Kanunu, Bankacılık Yasası, Sosyal Güvenlik Reformu, Özelleştirme Yasası gibi konuları hemen çıkarmalı. Türkiye'nin artık beklemeye tahammülü yok’’ diye konuştu.

Özel sektör yeni hükümetten ne bekliyor

TÜRK SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (TÜSİAD):

Aylardır değişen gündem nedeniyle çalışamayan Meclis'ten bir an öce gerekli ekonomik, sosyal ve idari reformların çıkarılmasını talep edecek.

İSTANBUL TİCARET ODASI (İTO):

Öncelikle Vergi Kanunu'nda, değişiklik istiyor. Böylelikle iç piyasa canlanacak. İhracatın artması ve ihracatçıların yerli hammadde kullanmasını teşvik etmek Eximbank'a taze kaynak aktarılmasını ve bu kaynağın da ihracatçıya kullandırılmasını gündeme getirecek. İTO başta Gümrük Kanunu olmak üzere ekonominin önünü açacak yasal değişikliğin yapılmasını bekliyor.

İKTİSADİ KALKINMA VAKFI (İKV):

Önümüzdeki aylarda AB Dönem Başkanı Almanya başta olmak üzere AB ülkelerine ziyaretler düzenleyecek. İKV, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin çabuklaşması için Meclis'ten ekonomik ve siyasi reformları yasalaştırmasını istiyor.

T.GİYİM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ(TGSD):

Hazır giyim sektörünün finans sorununun çözümü için yabancı konsorsiyumlarla masaya oturacak. TGSD'nin yeni hükümete götüreceği ilk sorun, ithalata getirilen kısıtlayıcı kararının değiştirilmesi olacak.

İSTANBUL HAZIR GİYİM İHRACATÇI BİRLİKLERİ (İHKİB):

İHKİB, yeni hükümetten ihracatın milli bir politika haline getirilmesini istiyor. İHKİB'in diğer talebi ise Eximbank kredilerinin artırılarak, ihracatçıya veriliş şartlarının iyileştirilmesi.

T.TEKSTİL SANAYİ İŞVERENLERİ SENDİKASI:

Tekstilciler yeni hükümetten, tekstil sektörünü korumak amacıyla, ithalatı kısıtlayıcı önlemlerin sürdürülmesini bekliyor. Diğer meslek örgütleri, bürokrasi ve hükümet temsilcilerini bir araya getirerek Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün 2000'li yıllara hazırlanması sorununu tartışmaya açacak.

OTOMOTİV SANAYİCİLERİ DERNEĞİ(OSD):

Yeni hükümete şu önerileri götürecek: Aşırı vergilerle talebi bastırmayın. Otomobil alımında yüzde 50'ye varan vergi yüzde 23 civarına indirilsin. Yeni otomobil alandan vergi alınması ısrarından vazgeçilsin. Otomobil üreticilerine yanlış teşvik verilmemeli.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!