İşadamları ‘iki’ pasaport istiyor

Güncelleme Tarihi:

İşadamları ‘iki’ pasaport istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2013 00:00

İşadamları, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan, Ortadoğu’daki İran-İsrail arasındaki siyasi sorunların ‘ticaret ve yatırımda’ hızlarını kesmemesi için aynı anda iki pasaport istedi.

Haberin Devamı

İSRAİL’in İran ve sorunlu olduğu diğer Ortadoğu ülkelerine ait vizenin bulunduğu pasaportlara, İran’ın da İsrail vizesi olan pasaportlara vize vermemesi nedeniyle sorun yaşayan Türk işadamları, Dışişleri Bakanı’ndan aynı anda iki pasaporta sahip olma hakkı istedi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen, ‘aile toplantısı’na katılan Davutoğlu, DEİK bünyesindeki 112 iş konseyi başkanının küresel ekonomik ilişkilerde yaşadıkları sorunları dinledi. Ana gündemi vize konusu oluştururken Davutoğlu, aynı anda iki pasayorta sahip olma imtiyazı konusunda işadamlarına, “İçişleri Bakanlığı ile görüşüp konuyu değerlendireceğim. Bu konuda bir çalışma olabilir” dedi.

SİYASİ SORUN ENGELLERİ

Haberin Devamı

Basına kapalı gerçekleşen toplantıda, iş konseyi başkanları, ilgili oldukları ülkelerde yaşanan sorunları dile getirirken, en fazla şikayetin, birden çok Ortadoğu ülkesinde iş yapan işadamlarından geldiğine dikkat çekildi. İsrail’in başta İran ve Lübnan gibi sorunlu olduğu ülkelere gitmiş olanlara vize vermediğini aynı şekilde pasaportunda daha önce İsrail’e gittiği anlaşılanlara da İran’ın vize vermediğini hatırlatan İşadamları, Davutoğlu’na, “Bazı işadamlarının hali hazırda sadece İran veya İsaril için kullandıkları pasaportları var ama her ikisini birden aynı anda elinizde tutamıyorsunuz. Birinden birini emniyete teslim etmeniz gerekiyor. Bazen çok ani seyahate çıkmak gerekiyor, uygun pasaportu emniyetten almak sonra gitmek işlerin aksamasına neden olabiliyor. Dolayısıyla bize iki pasaport verilse işlerimizi çok daha kolay halledebiliriz” mesajını verdi.

BİZE KOLAY ŞOFÖRE ZOR

İşadamlarının Davutoğlu’na ilettikleri diğer talepler ise özetle şöyle:
· İşadamları olarak bize vize verilmesinde kolaylıklar sağlandı. Ancak malları taşıyan şoförlere vize almakta sorun yaşıyoruz. Araçlara kota, şoförlere vize engeli Türk nakliyecilerin payını azaltıyor. Şoförlere en fazla 6 ay vize veriliyor. Dışişleri bakanlığı ile ortak çalışalım. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ortak komite kurulmasına ‘tamam’ dedi.
· Türkiye’de okuyan yabancı öğrencilere vize kolaylığı sağlansın. Yabancı öğrencilere mezun olduktan sonra Türkiye’de çalışma izni de verilsin. Davutoğlu bu konuda büyükelçilere talimat vereceğini ve gerekli çalışmanın yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

‘Türk bakar’ dedirtmeyeceğiz

AHMET Davutoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada göreve geldiğimde büyük elçilerimize Atatürk’ün ‘Hattı müdafa yoktur, sathı müdafa vardır, o satıh bütün Vatandır’ sözünü hatırlatarak, tüm dünyayı kapsayan bir vizyon edinmeleri talimatını verdiğini belirterek, “Şimdi siz işadamlarına da hattı iktisat yoktur, sathı iktisat vardır. O satıh bütün küredir diyorum” şeklinde seslendi. Türkiye’nin son 10 yılda yaptığı atılıma değenen Davutoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye son 10 yılda çok büyük bir yeraltı zenginliği ya da petrol kaynağı bulmadığına göre bu atılımı nasıl yaptığı önemli. Bunu sahip olduğu insan gücüyle yaptı. Nasıl su akar Türk bakan lafı artık değiştiyse, bundan sonrasında da ‘Petrol akar, doğalgaz akar, Türk bakar’ dedirtmemeliyiz. Türkiye enerji kaynaklarının bulunduğu bölgede çok önemli bir role sahip. İşadamlarımız gittikleri ülkelerde her alanda yatırımlar yapmalı, enerji alanında da daha fazla inisiyatif kullanmalı.”

Haberin Devamı

Yurtdışında 75 bin patronumuz var

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “10’lar kulübü için dış ekonomik ilişkilerde hedef 1 trilyon dolar. Peki bu trilyon hedefine ulaşacak formül ne? Formül; eş güdüm. El birliği, işbirliği, güç birliği. İngilizlerin bir atasözü var; ticaret bayrağı izler, bayrak ticareti izler” dedi. DEİK Aile Toplantısı’nda konuşan Hisarcıklıoğlu, Davutoğlu’nun 10 yıldır Türk dış politikasının entelektüel mimarı olduğunu, “Stratejik Derinlik”in dünyanın bildiği bir kavram haline geldiğini söyledi.

20 BİN ÇEŞİT ÜRÜN SATIYORUZ

Türk şirketlerinin bugün dünyaya 20 bin çeşidin üzerinde, yıllık 152 milyar doları aşkın ihracat yaptığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, Türk müteahhitlerinin Sibirya’dan Fas’a, Pakistan’dan Polonya’ya kadar yıllık 20 milyar doların üzerinde alt ve üst yapı projesini hayata geçirdiğini, eksi 40 derecede de, artı 40 derecede de çalıştığını dile getirdi. Türk özel sektörün küresel piyasalardaki yatırımlarının 30 milyar doları aştığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Yurt dışında 75 bin patron çıkarmayı başardık. Bu başarılara imza atanlar işte bu salondalar. Bu gücü temsil edenlerin ortak paydası, geniş DEİK ailesinin üyesi olmalarıdır” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!