İşadamları: Gereğini yapın, biz arkanızdayız

Güncelleme Tarihi:

İşadamları: Gereğini yapın, biz arkanızdayız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Likidite sıkışıklığının yol açtığı mali krizin reel sektörü de etkilemesinden endişelenen iş dünyası, dün akşam Başbakan Bülent Ecevit'e sürpriz bir ziyaret yaptı. Başbakanlığa çıkan iş dünyası örgütleri, programa olan desteklerinin sürdüğünü belirterek, Ecevit'ten özel sektörü rahatlatacak bazı rötuşların yapılmasını istedi.

MALİ piyasalarda yaşanan krizin, reel sektöre sıçramasından endişe eden iş dünyası örgütleri, dün akşam Başbakan Bülent Ecevit'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras başkanlığındaki işadamları, Ecevit'ten uygulanan ekonomik programda bazı ‘‘rötuşlar’’ yapılmasını isteyerek, ‘‘Desteğimizle arkanızdayız’’ mesajı verdiler.

Reel sektör temsilcileri dün saat 19:30 sularında Başbakanlığa geldi. Aralarında İstanbul ve Ankara merkezli iş dünyası örgütlerinin bulunduğu kalabalık heyet, programının müsait olması halinde Başbakan Bülent Ecevit ile, Ecevit'in müsait olmaması halinde ise Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile görüşmek istedi. Bu talep, Ecevit'e iletildi. Kısa süre sonra da Ecevit, iş dünyası örgütlerinin temsilcilerini kabul etti.

Bir saat kadar süren görüşme sonrasında, basına açıklama yapan Fuat Miras, ‘‘Geldiğimiz nokta şu ki, biz bu programın Türk özel sektörü olarak arkasındayız. Yalnız bir kaç rötuş gerekiyor’’ dedi.

Bu haftanın hem Türkiye, hem Türk özel sektörü açısından son derece kritik olduğunu belirten Miras, şöyle devam etti:

‘‘Başbakanımızın bu hafta içinde açıklayacağı bazı mesajlar olacak. Biz de bu mesajların içeriği konusundaki görüşlerimizi ilettik. Ve Türkiye'nin en kısa sürede rahat nefes almaya başlayacağının izlenimini edindik.’’

Uygulanan ekonomik programın ana hatları ile iyi gittiğini belirten Miras, ‘‘Enflasyon yüzde 40'ın altına indi. Yaptığımız bir araştırmaya göre, büyüme yüzde 5.5'e ulaştı. Özel sektörün büyüme hızı ise yüzde 8.5-9 civarında. Kara çarşambanın neden çıktığını hepiniz iyi biliyorsunuz’’ dedi.

Miras, gazetecilerin, ‘‘Ekonomik programda nasıl bir rötuş istediniz?’’ şeklindeki sorusuna da, ‘‘Reel sektörün rahatlaması ve ihracatın önünün açılması için programı etkilemeyecek bazı önlemlerin alınabileceğini ifade ettik’’ dedi.

Miras, ihracata yönelik istedikleri tedbirlerden birinin vergi iadesi almayan ihracatçıların Eximbank kredilerinin ertelenmesine yönelik olduğunu sözlerine ekledi.

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu da, Ecevit ile yaptıkları görüşmeyi, ‘‘güven verici’’ olarak nitelendirdi. ‘‘IMF ile yapılan görüşmelerde ilkeler üzerinde anlaşıldığı mesajını aldık’’ diyen Yücaoğlu, ‘‘IMF'den gelecek olan kredinin hazır olduğu ifade edildi. Hükümete desteğimiz devam edecek’’ dedi.

Başbakanlığa kimler çıktı?

TOBB Başkanı Fuat Miras, TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Nejat Ekrem Basmacı, TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı Erol Öztürk, TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Başkanvekili Rıfat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Hüsamettin Kavi, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz.

Patronlar nasıl organize oldu

PEK çok konuda birbiri ile ters düşen iş dünyası örgütlerinin, dün Başbakanlık'ta biraraya gelmesi şaşırtıcıydı.

Dün toplanan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜİAD) Yönetim Kurulu, gelişmelerle ilgili hükümetle temasa geçmenin iyi olabileceğini düşünerek bu görüşünü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile paylaştı. TOBB yönetimi de zaten böyle bir organizasyon planlandığını söyleyince, düğmeye basıldı.

TOBB, Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan ile görüşerek toplantıyı organize etti. Bunun üzerine oda başkanları Ankara'da buluşarak Başbakanlığın yolunu tuttular.

Sıcak para köprüsü kurun

BAŞBAKAN Bülent Ecevit ile yaklaşık bir saat süren görüşmede, işadamları krizin piyasalarda çok ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekerek IMF ile süren görüşmelerde, anlaşmaya varılan konuların hemen kamuoyuna deklare edilmesini istedi. İş dünyası temsilcileri, IMF'den sağlanacak ek kredi desteğinin yanısıra, hükümetin Almanya ve Japonya ile de temasa geçerek yeni bir sıcak para köprüsünün kurulmasını önerdi. Toplantıya katılan bazı işadamları da, Ecevit'e ABD Başkanı Bill Clinton'u arayarak, Türkiye'ye olan desteğini tüm dünyaya açıklamasının istenmesini tavsiye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!