İş makinasında hedef, 10 milyar dolarlık ihracat

Güncelleme Tarihi:

İş makinasında hedef, 10 milyar dolarlık ihracat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2013 01:00

Türkiye’nin son dönemlerde iş makinası sektöründe önemli atılımlar gerçekleştirdiğini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Türk iş makinası sektörü, Avrupa’nın 4’üncü, dünyanın ise en büyük 11’inci sektörü konumunda. İş makinası ihracatı 10 yıl içinde sektör 8 kat artarak, 1,5 milyar dolara yaklaştı. 2023 hedefinde en az 10 milyar doları yakalayacak” dedi.

Haberin Devamı

YÜZDE 40’I YERLİ

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği’nin (İMDER) düzenlediği Uluslararası İş Makinaları Kongresi’nin açılışnda konuşan Nihat Ergün, iş ve inşaat makinası sektörüne yönelik önemli mesajlar verdi. Türkiye’nin, küresel iş makinası sektörü için çok önemli alan olduğunu vurgulayan Bakan Ergün şöyle konuştu: “Makina sektöründe Türkiye’nin teknoloji üssü olmasını istiyoruz. Türk iş makinası sektörü, Avrupa’nın 4’üncü, dünyanın ise en büyük 11’inci sektörü konumunda. Ülkemizde 7 yaş sınırında 65 bin adet iş makinası bulunuyor. 2023 yılında satışların 30 bine ulaşması bekleniyor. Ülkemizdeki iş ve inşaat makinası talebinin yüzde 40’ı yerli imalatçılar tarafından karşılanıyor. Bunun artmasını hedefliyoruz. 2023 hedefinde en az 10 milyar dolarlık payı olacaktır.”

660 FİRMA BULUNUYOR

İMDER Başkanı Cüneyt Divriş ise, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, sektöre ilişkin rakamları açıkladı. Divriş, konuşmasında şunları söyledi: “Bugün sektörün yüzde 96’sını aynı çatı altında toplayan İMDER, Türkiye’yi yurtiçinde ve uluslararası tüm platformlarda temsil ediyor. 70 yıllık iş makinaları sektöründe 660 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların 300 kadarı imalat yapıyor. 9 bin 500’ü imalat sektöründe olmak üzere toplam 17 bin kişi bu sektörde direkt olarak istihdam edilmektedir. 2012 ilk 6 ayında 6 bin 259 makine satışı gerçekleştiren sektörümüz, 2013 yılı ilk altı ayında ise 7 bin 130 makine satarak yüzde 13,9 luk bir büyüme gerçekleştirmiş bulunmakta. 2013 için beklentimiz büyüme trendinin sürmesi ve 13 bin 500 adet satış ile yeni bir rekora imza atmak olacaktır.”

Haberin Devamı

‘Bedelsiz arsa’ 2 yıl uzatıldı

ORGANİZE sanayi bölgelerindeki parsellerin tamamen veya kısmen bedelsiz tahsisine ilişkin süre 2 yıl uzatıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yazısı üzerine organize sanayi bölgelerindeki parsellerin tamamen veya kısmen bedelsiz olarak tahsisine ilişkin süre 2 yıl uzatıldı. Karar, 12 Nisan 2013’ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!