İş dünyasını en iyi ‘Yurttaş Kane’ yakaladı

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasını en iyi ‘Yurttaş Kane’ yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2002 01:58

Forbes Dergisi, tüm zamanların iş dünyasını konu alan en iyi 10 filmini belirledi. İş dünyasını konu alan gelmiş geçmiş en iyi film olarak ‘Citizen Kane’ (Yurttaş Kane) seçildi.

AMERİKAN ekonomi dergisi Forbes, tüm zamanların iş dünyasını konu alan en iyi 10 filmini belirledi. Uluslarası film endüstrisinde yer alan 16 profesyonelin jüri üyesi olduğu seçimlerde iş dünyasını konu alan gelmiş geçmiş en iyi film olarak ‘Citizen Kane’ (Yurttaş Kane) seçildi. Listede ‘Godfather II’ ikinci sırada yer alırken, ‘It’s a Wonderful Life' üçüncü oldu. Bugüne kadar film endüstrisinde iş dünyasını konu alan filmler macera ve aşk filmlerine nazaran çok az ve çok geride olarak kabul ediliyor. Ancak en iyi filmler içinde iş dünyasını konu alan filmlerin ise çoğunlukta olması bu filmlerin herkez tarafından tercih edildiğini ortaya koyuyor.

MEDYA İMPAROTORU

Bugüne kadar uluslarası alanda bir çok ödül alan ‘Citizen Kane’ medya imparatorluğu kuran bir kişiyi konu ediyor ve bu kişinin villasındaki ölümüyle başlıyor. Filmde, Kane'in son sözlerinin ‘Rosebud’ olması bir gazetecinin ilgisini çekiyor ve muhabirlerinden birine bu sırrı çözme görevi vermesiyle devam ediyor. Filmde muhabir Kane'in hayatında önemli rol oynamış kişilerle görüşüyor ve sırrı çözmeye çalışıyor. Filmin büyük başarısından sonra dünyada bir çok medya devi Charles Foster Kane ile karşılaştırılırken, filmin diğer bir başarı hikayesi ise geleneksel iş hayatına temas etmemesinden kaynaklanıyor.

Forbes'un iş dünyasını konu alan en iyi 10 filmi içinde ikinci sırada yer alan Godfather II'in ise konusu gereği iş dünyasını konu alıp almadığı epey tartışılmış. Forbes dergisi, ‘‘Bu filmin suçu konu etmesi yüzünden iş dünyasını yansıtıp yansıtmadığına karar veremedik. Ama prodüktörler, yönetmenler, eleştirmenler, senaristler ve profesörler en iyi örneklerinden biri olduğunu söyleyip ikinci en iyi film seçtiler’’yorumunu yapıyor. Godfather II'nin ilk bölümünden daha iyi olmasının sebebi olarak ise ailenin iş hayatının daha üst düzeyde anlatılması ve birincisinden daha tecrübeli olmalarından kaynaklanıyor. Listede üçüncü sırada yer alan It's a Wonderful Life filmi ise 10 film arasında iş dünyasını eğlenceli bir şekilde konu alan tek film.

EN İYİ 10 FİLM

Citizen Kane:
Orson Welles tarafından çekilen ve 1941'de gösterime giren filmin senaryosu ise Welles ve Hermen Mankiewics'e ait.

The Godfather II: Coppola'nın yönettiği film Mario Puzo'nun romanından sinemaya çevrildi. 1974’de gösterime giren filmin başrollerinde Al Pacino ve Robert De Niro yer aldı.

It's a wonderful Life: 1946 yılında gösterime giren filmin yönetmeniFrank Capra.

The Godfather: 1972’de Coppola'nın yönetmenliğinden çekilen filmin başrollerinde Marlon Brando ve Al Pacino yer alıyor.

Network: Sidney Lumet'in çektiği film 1976 yapımı. Başrollerinde Faye Dunawaw ve William Holden yer alıyor.

The Insider: 1999 yapımı filmin yönetmeni Michael Mann. Filmin senaryosu bir magazin haberinden yola çıkılarak Mann and Eric Roth tarafından yazıldı. Filmin başrollerini Al Pacino ve Russell Crowe.

Glengarry Glen Ross: James Foley'in yönetmenliğini yaptığı film 1992 yapımı. Jack Lemmon ve Al Pacino başrolleri paylaşıyor.

Wall Street: Oliver Stone'un yönetmenliğinden 1986 yılında gösterime giren film de Michael Douglas ve Charlie Sheen başrolde.

Tin Men: 1987 yapımı filmin yönetmeni Barry Levinson.

Modern Times: Charlie Chaplin'in yönetmenliğini yapıtğı senaryosunu yazdığı ve müziklerini düzenlediği film 1936 yapımı. Filmin başrolünde de yine Charlie Chaplin oynadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!