İş dünyasından Fransa'ya tepki

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasından Fransaya tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2011 16:26

Kamuoyunda "soykırımı inkar yasası" olarak bilinen ve 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransız Ulusal Meclisi’nde kabul edilmesinin ardından iş dünyasından da tepkiler gelmeye başladı.

Haberin Devamı

 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı  Mehmet Büyükekşi, Fransa Parlamentosunda kabul edilen “Ermeni teklifiyle”  ilgili olarak, “Sadece köklü siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel temellere  dayanan Türkiye-Fransa ilişkileri değil, aynı zamanda temel hak ve özgürlüklerin  savunucusu olduğu iddiasındaki Fransa'nın, uluslararası itibarı da ciddi zarar  görecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Tarihi gerçekleri, dar görüşlü bir siyaset anlayışı ile yorumlama  yetkisini kendisinde gören bazı siyasetçilerin, bu girişimlerinin doğurabileceği  vahim sonuçların farkında olmadıklarını düşünüyoruz. Söz konusu yasa tasarısı ile  sadece köklü siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel temellere dayanan  Türkiye-Fransa ilişkileri değil, aynı zamanda temel hak ve özgürlüklerin  savunucusu olduğu iddiasındaki Fransa'nın uluslararası itibarı da ciddi zarar  görecektir. Fransa Parlamentosu'nun iki ülke arasında telafisi mümkün olmayan  hasarla yaratabilecek bu girişimin sonuçsuz kalması için gerekli hassasiyeti  göstermesini bekliyorduk, bu hassasiyeti göremedik.

Haberin Devamı

Ekonomik krizin yarattığı sarsıntılara rağmen, dış ticaretimizin 16,3  milyar dolar, Fransız şirketlerinin ülkemizdeki yatırımlarının 8,6 milyar dolar  seviyesine ulaştığı günümüzde, özel sektör olarak, daha da geliştirilmesi yönünde  çaba gösterdiğimiz ekonomik ve ticari ilişkilerimizin, bir siyasi hata yüzünden  zarar görmesinden ciddi endişe duyuyoruz. Teklifin mecliste kabul edilmesi  yasalaşması anlamına gelmediği ve Senatonun onayı gerektiği için Fransız  Senatosunu ilişkilerimizi daha fazla zedelememek adına sağduyuya davet  ediyoruz.”

MÜSİAD: FRANSA SINIFTA KALDI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği  (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan da "düşünce ve ifade özgürlüğünü hiçe  sayan bir yasanın teklif edilmesi bile Fransa Meclisinin demokrasi anlamında  sınıfta kaldığının açık işaretidir" dedi.

Vardan, yaptığı yazılı açıklamada, kanun teklifinin Mecliste kabul edilmiş  olmasının, yasalaşması anlamına gelmediğine işaret etti.

Haberin Devamı

“Yine de bizce, düşünce ve ifade özgürlüğünü hiçe sayan bir yasanın  teklif edilmesi bile Fransa Meclisinin demokrasi anlamında sınıfta kaldığının  açık işaretidir” diyen Vardan, “demokrasinin beşiği” olduğunu iddia eden  Fransa'nın, bu üzücü gelişmeyle dünyaya kötü bir örnek olduğunu belirtti.

TESK: FRANSIZ ÜRÜNLERİNİ RAFTAN KALDIRACAĞIZ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Sözde Ermeni Soykırımını reddetmenin suç sayılmasına neden olacak “İnkar Yasasının”, Fransız Meclisi'nden geçmesini şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Fransa Parlamentosu'nun tarih yazamayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Türkiye Cumhuriyetinin tarihi bellidir. Zorda olan mazlum milletlere nasıl kucak açtığı da ortadayken, Fransa Parlamentosu'nun yalan ve iftiralarla tarih yazması kabul edilemez. Fransız milletvekillerinin görüşmeler sırasında söylediği –Türkiye mallarımızı boykot edemez- sözlerinin cevabını en etkili şekilde halkımız verecektir. Biz TESK olarak 13 federasyonumuza ve 82 birliğimize genelge göndererek tepkilerini göstermelerini istedik. Türk halkı milli konularda her zaman duyarlı olmuştur. Fransız mallarının kullanılmaması konusunda da destek vereceklerdir.”

Fransız ürünlerini tespit ederek raflardan kaldıracaklarını belirten Palandöken, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından yüz binlerce afiş ve broşür basılarak taksi, dolmuş, halk otobüsü ve bilboardlara da asılacağını bildirdi. Palandöken, “Milli konularda Türk halkı her zaman duyarlıdır. Bu kararda da halkımızın gerekli desteği vereceğine inancımız ve güvenimiz sonsuzdur. Umarım Fransız Senatosu yapılan yanlışı görür ve bu yanlıştan dönerler” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK FRANSIZ TİCARET DERNEĞİ: ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Fransız Ulusal Meclisi'nde bugün onaylarnan 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Fransız Ulusal Meclisi’nde kabul edilmesinin ardından bir açılama da Türk- Fransız Ticaret Derneği'nden geldi.  Dernek tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"22 Aralık 2011 tarihinde, bir dost ülkenin tarihi hakkında karar vermek isteyen Fransız seçilmiş milletvekillerinin  Fransa Ulusal Meclisine sunduğu yasa teklifinin oylanması ile hepimiz  üzüntü ve şaşkınlık içerisindeyiz…

 Sizlerin de bildiği gibi Derneğimiz, bu tasarının yasalaşması ile  karşılıklı ekonomik ilişkiler üzerindeki etkisi  ve  Fransız ürünlerinin boykot edilmesi gibi   neden olacağı olumsuzluklara, Fransa dostluğu,  Fransızca severliği ve Türk milletinin bağlı olduğu Fransız kültürü ve değerlerinin tehlikeye atılacağı konularında dikkatini çekmek üzere, 17 Aralık tarihinde Fransa Cumhurbaşkanına (Ulusal Meclis ve Senato Başkanlarına ve Meclis ’deki 4 parlamenter grup Başkanlarına birer kopya)  açık mektup göndermiş bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Nitekim bugün oylanan yasa teklifi henüz kanun değildir. Kanun olması için Senato tarafından onaylanması gerekmektedir.  İmkanlarımız dahilinde, bu parlamenter girişimin, Türkiye tarafından bakıldığında, Türkiye gibi Fransa’ya karşı duyguların, Fransızlar tarafından maalesef bilinmese de,  hala güçlü olan bir ülkede,  getirebileceği zararların boyutlarına karşı  hassaslaştırmak ve dikkatlerini çekebilmek üzere Fransız Senatörler nezdinde yapabileceğimiz her şeyi yapmaya kararlıyız. Bu « büyük Derneğin », çoğunun Türkiye’yi çok iyi bildiği, fikir özgürlüğüne sahip üyeleri için  tek vücut olup, bu yasa teklifinin Türklere karşı yapılmış düşmanca bir haksızlık olarak anlaşıldığını  ve bunun yalnızca politik ve ekonomik nedenler dolayısıyla yapıldığını anlatmaya çalışacağız… Bu olay ve girişim Türklerle beraber, Fransızların da her gün karşılaştıkları gibi, tüm Türk vatandaşlarını derinden ilgilendirmektedir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!