İş dünyasında ‘haydi Meclis’e' kampanyası

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasında ‘haydi Meclis’e kampanyası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Siyasi istikrarsızlık ve beklenen reformların yapılamaması, işadamlarını kendi temsilcilerini blok halinde parlamentoya gönderme arayışına itti. İTO, İSO, DTO, İTB, TGSD ve TİM, seçimlerde aday göstereceği işadamlarını belirlemek için hazırlık yapıyor.

Siyasetin tıkanması ve ekonomik sorunların çözülememesi işdünyasını Türkiye Büyük Millet Meclisi'inde çoğunluk oluşturma arayışına itti. Siyasette belirleyici rol oynayan, TOBB, TİSK, Türk-İş, DİSK ve TESK'den oluşan beşli sivil blokun yanı sıra İstanbul'da da işadamları benzer bir çalışma başlattı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Hüsamettin Kavi, Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, İstanbul Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Nejat Ekrem Basmacı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz ve o dönemin TGSD Başkanı Turan Sarıgülle belli aralıklarla toplanarak ekonomik ve siyasi konuları değerlendirmeye başladılar. İlk olarak arkadaş yemeği şeklinde gerçekleşen toplantılara, Türkiye Dış Ticaret Derneği de (TÜRKTRADE) katıldı. Zamanla, siyasetin tıkanmasının da etkisiyle iş dünyasının Meclis'te temsilcilerinin bulunması gündeme geldi. TOBB kökenli Yalım Erez'in hükümeti kurup güven oyu alması halinde, iş dünyasının önümüzdeki seçimlerde ağırlığını daha da artıraması bekleniyor.

LİSTE NASIL HAZIRLANACAK?

İTO, İSO, TİM, DTO, İTB ve TGSD Başkanlarının 100-150 kişiden oluşan bir listeyi hazırlayacak. Liste hazırlanırken, şu yol izlenecek:

Belirlenecek adayların mazisi temiz olacak. Özel hayatında ve işlerinde sorunu olmayacak. Yabancı dil bilecek ve politikaya gönül verecek.

Listeye alınan işadamlarına tek tek millevekili adayı olup olmak istemedikleri sorulacak. Kabul edenler nihai listeye girerek, siyasi partilere önerilecek.

Belli bir partinin desteklenmesi yerine bütün siyasi partilerden işdünyası kökenli adayların seçilmesi için çalışılacak. İşdünyası örgütleri de belirledikleri adaylara ve siyasi partilere maddi destek de verecek.

İstanbul'daki bu beş kuruluşun yakında kendi aralarından bir başkanı sözcü olarak seçmesi bekleniyor.

Bu arada İstanbul'da altı kurululuşun hazırlayacağı aday listesinin beşli sivil blok tarafından da desteklenebileceği söyleniyor. Çünkü, bu altı kuruluşun üyesi ve başkanları aynı zamanda TOBB mensubu. Bugüne kadar İstanbul'daki altı kuruluş bütün siyasi partilere aday önermeyi planladı. TOBB'un içinde bulunduğu beşli sivil blok ise daha ziyade ANASOL-D formülüne destek verdi. Fakat seçimlere kadar bu iki oluşumun ortak hareket etme kararı almaları bekleniyor. Nitekim, TOBB Başkanı Başkanı Fuat Miras da TİSK, TÜRK-İŞ, DİSK, TESK ve TOBB'dan oluşan beşli sivil blokun partilere işadamı kökenli aday önereceğini açıklamıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!