İş dünyasında DTP planı

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasında DTP planı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Daha önce bütün siyasi partilerden meclise temsilci göndermeyi planlayan işadamları şimdi Yalım Erez'in başına geçeceği DTP'de güçlerini birleştirmeye hazırlanıyor. Bu oluşuma TOBB destek verirken, İstanbul'daki işadamları salı günü toplanarak kararlarını netleştirecek.

Bağımsız Muğla milletvekili Yalım Erez'in hükümeti kuramamasının ardından DTP'nin başına geçmesi planı, iş dünyasında yeni arayışlara neden oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bugüne kadar beşli sivil blok içinde Anasol-D çizgisine destek vermişti. Ancak, Başbakan Mesut Yılmaz'ın son anda DYP'nin önerisini kabul etmesinden ve TOBB kökenli Yalım Erez'in görevi iade etmesinden sonra TOBB kanadının desteği Erez Başkanlığında DTP senaryosuna yöneldi.

İstanbul’daki iş dünyası örgütlerinin başkanları, daha önce iş dünyasından aday olmayı planlayanları belirleyip, değişik partilere öneride bulunmayı öngörüyorlardı. İş dünyası örgütlerinin başkanları, bu plan doğrultusunda dönem dönem biraraya geldiler. Ancak, DTP’nin de Yalım Erez’in başkanlığına sıcak bakması üzerine, bu planlarını DTP’ye yöneltmeyi düşündüler. Ancak, bu konudaki kesin karar salı günü yapacakları toplantıda ortaya çıkabilecek.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odası (DTO), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanları, biraraya gelerek Çiller'in manevrasından sonra politikada izleyecekleri yolu değerlendirecek. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Hüsamettin Kavi yurtdışında olduğundan bu toplantıya katılamıyor. Bu meslek örgütlerinin eskiden olduğu gibi bütün siyasi partilerden işadamlarını aday göstermekten vazgeçtikleri, sadece aday olmak isteyenlere destek olma kararı aldıkları belirtiliyor. Ancak bu grubun DTP-Erez formülüne mi yöneleceği önümüzdeki hafta netlik kazanacak. Ancak Oda ve Borsa kökenli işadamlarının Erez'e destek olmaları bekleniyor.

BEŞLİ BLOK

Aynı zamanda beşli sivil blokun önemli bir üyesi olan TOBB'un son anda DYP ile işbirliği yapan ve Erez'e destek vermeyen ANAP'a kırgın olduğu belirtiliyor. Bu kırgınlığı yine beşli sivil blokun önemli bir üyesi olan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Refik Baydur tarafından da, ‘‘Yalım Bey'e son anda haksızlık edildi'' şeklinde dile getirildiği belirtiliyor.

Bu arada İstanbul'da İTO, İSO, DTO, İTB, TGSD ve TİM'in oluşturduğu altılı grubun da bundan sonra ortak hareket edip etmeyeceği de bu hafta netlik kazanacak. Özellikle, bu kuruluşlara üye işadamlarının Yalım Erez'e tam destek vermeleri nedeniyle DYP'den milletvekili adayı olma şansı kalmadı. Bu nedenle işadamlarının bütün siyasi partilerden milletvekili adayı belirleme girişimi sıkıntıya girdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!