İş Bankası'nı yerli yatırımcılar kapattı

Güncelleme Tarihi:

İş Bankasını yerli yatırımcılar kapattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye İş Bankası'nın yüzde 12.3 oranındaki kamu hisseleri için ön talep toplama süresi önceki gün sona erdi. 123 bin 207 yerli yatırımcı toplam 5 milyon 721 bin 802 lot İş Bankası C hisse senedi talep etti. 600 milyon doları aşan bu rakam, bugüne kadar yapılan en büyük halka arz başvurusu oldu.

İş Bankası'nın yüzde 12.3 oranındaki C grubu kamu hisselerinin halka arzı için verilen ön talep toplama süresinde, 123 bin 207 adet başvuru yapıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan (ÖİB) yapılan açıklamaya göre, 15 Nisan'da başlayan ve önceki gün sona eren ön kayıt döneminde, 5 milyon 721 bin 802 lot (5 milyar 721 milyon 802 bin adet) hisse senedi için 600 milyon doları aşan başvuruda bulunuldu. Böylece yerli yatırımcılar, satışa çıkan hisselerin tamamını talep etti.

ÖİB'den yapılan açıklamada, bu başvuru sayısı ve talep edilen hisse adedinin, bugüne kadar yapılan en büyük halka arz başvurusu olduğu kaydedildi.

Türkiye'de ilk defa uygulanmakta olan yeni bir yöntemle yapılan halka arzda, 4, 5, 6 Mayıs günlerinde kesin kayıt yaptırılacağına dikkat çekilen açıklamada, ön kayıt yaptıran başvuru sahipleri, avantajlardan yararlanabilmek için mutlaka kesin kayıt yaptırmaları gerektiği konusunda uyarıldı.

Ön kayıt yaptıran başvuru sahipleri, kesin kayıta katıldıkları ve aynı miktarda talep de bulundukları takdirde, peşin ödemede yüzde 10 indirim veya peşin fiyatına 4 taksitte ödeme ve (200 lotun altında) tahsiste öncelik avantajlarından yararlanabilecekler.

Açıklamaya göre, kesin kayıtta, her tasarruf sahibi, ön kayıtta talep ettiği miktarın üstünde veya altında bir miktar belirleyebilecek. Ancak, ön kayıttakinden az talepte bulunulması halinde, herhangi bir avantaj sağlanmayacak. Üstünde talepte bulunulması halinde de ön kayıttaki talebin üstündeki miktara herhangi bir avantaj verilmeyecek.

NASIL ÖDENECEK?

Ön kayıt yaptıran ve peşin veya taksitle ödemeyi seçen başvuru sahiplerinin, kesin kayıt dönemi başında, 3 Mayıs'ta, gazetelerde yayımlanacak olan sirkülerde belirtilecek fiyat aralığı tavanından hesaplayacakları toplam tutarı ilgili yerlere yatıracaklar. Peşin ödemeyi seçenler bu tutarın tamamını, peşin fiyatına 4 taksiti seçenler ise almak istedikleri hisselerin toplam tutarının 4'de birini yatıracaklar.

Kesin kayıt döneminin bittiği 6 Mayıs'a kadar gelen taleplerin değerlendirilmesinden sonra ÖİB tarafından belirlenerek açıklanacak olan hisse satış fiyatının, başvuru sahipleri tarafından yatırılan hisse fiyatı aralığı tavanından düşük olması halinde, aradaki fark derhal yatırımcıya iade edilecek.

Peşin ödeme yapanlar hisselerini 12 Mayıs 1998'de alabilecekler. Taksitle ödemeyi seçenler, 3 Haziran'da birinci, 3 Temmuz'da ikinci, 3 Ağustos'da da 3'üncü ve son taksitlerini yatıracaklar. Bu yatırımcılar, hisse senetlerini 6, 7 Ağustos günlerinde teslim alabilecekler. Yatırımcıların, hisselerini alabilmeleri için taksitlerinin tamamını zamanında yatırmaları gerekiyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!