İş Bankası'nda CHP'ye şans yok

Güncelleme Tarihi:

İş Bankasında CHPye şans yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye İş Bankası'nın ortağı olan CHP'nin bankadan herhangi bir şey alma şansı olmadığını söyleyen İş Bankası Genel Müdürü Ünal Korukçu, ‘‘Gelirlerin tamamı Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na tahsis edildi’’ dedi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ünal Korukçu, İş Bankası'nın yüzde 28.1 hissedarı olan CHP'nin Banka'dan hiçbir şey alma şansı bulunmadığını söyledi. Dün yapılan İş Bankası Genel Kurul toplantısı öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Korukçu, CHP'nin 1992 yılında ‘‘Bankadan herhangi bir şey alabilir mi?’’ diye bir çalışma yaptığını ve kendilerinin buna ‘‘hayır’’ cevabını verdiklerini hatırlattı. Korukçu şöyle devam etti:

‘‘Gelirlerin tamamı Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na

tahsis edildi. Ama bu iki kurum muvakkat ederek sermaye artışına katılabilirler. Sermaye artışında buna karşılık gelen temettüyü ilerde kullanmayı tercih edebilirler.’’

Korukçu, Banka'nın 1996'da 38 trilyon 36 milyar lira olan net kârını, 1997'de yüzde 113 oranında artırarak, 81 trilyon 124 milyar liraya çıkardığını bildirdi. Korukçu, 1997 yılında 37 trilyon 585 milyar lira civarında vergi karşılıkları dahil olmak üzere ayrılan toplam karşılıklarla birlikte, brüt kârlarının da 140 trilyon 743 milyar liraya ulaştığını açıkladı.

Korukçu, 1998'de büyüme hızının biraz yavaşlaması, enflasyonda nispi düşüş sağlanması, faizlerin yüksek düzeylerde seyretmesi, döviz kurlarının da enflasyon civarında artmasının beklendiğini söyledi. Korukçu, siyasi konjonktürün, 1998'de de iç talebi belirgin şekilde kısacak politikalar uygulanmasına elverişli görülmediğini belirterek, bu nedenle, finansman sorununun yaratacağı sınırlamaya rağmen, ekonominin nispeten canlı seyrini sürdüreceği ve büyüme hızının biraz yavaşlamakla beraber yüzde 3'lük program hedefinin üzerinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini anlattı. Korukçu, bazı sektörler üzerindeki muhtemel olumsuz etkileri ve giderek şiddetlenen rekabet gibi nedenlerle ‘‘1998'in bankacılık sektörü açısından oldukça zor bir yıl’’ olmasının beklendiğini bildirdi.

72 banka çok fazla

İş Bankası Genel Müdürü Ünal Korukçu, enflasyonun önemli oranda düşürülmesi halinde bazı bankaların elenebileceğini belirterek, ‘‘Bu sistemde 72 banka zaten çok’’ dedi. Gelişmiş ülkelerdeki banka birleşmelerinden örnekler veren Korukçu, Türkiye'de de bunun yaşanabileceğini belirterek, Mali Sektöre ilişkin yapılan yeni düzenlemede banka birleşmeleri ve evliliklere izin veren hükümler konduğunu, bu birleşmelerin isteğe bağlı olacağını söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!