İş Bankası (C) dipten döndü

Güncelleme Tarihi:

İş Bankası (C) dipten döndü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özelleştirme İdaresi'nin hacim olarak tarihinde ilk kez gerçekleştirdiği 625 milyon dolarlık halka arzdan sonra dün tekrar borsada işlem görmeye başlayan İş Bankası (C) hisseleri dün tabandan döndü.

Halka arz nedeniyle bir haftadır işlem sırası kapalı olan İş Bankası (C) hisseleri, İMKB'de en son 31 bin liralık fiyattan işlem görmüştü. Hisselerin dünkü işlemlerinde de 31 bin liralık fiyat baz kabul edildi ve seans içinde artı ve eksi yüzde 10'luk normal marj esas alındı.

Sabah seans açılır açılmaz, İŞ (C) hisselerinde beklenildiği gibi yoğun satışlar geldi. Seans boyunca süren satış baskısı, hissenin birinci seansı yüzde 11.2'lik seans içi en düşük değeri olan 27 bin 500 liralık taban fiyattan kapanmasına yol açtı. İlk seanstaki yoğun satış baskısında, yüksek fiyattan satıp, daha ucuza alabileceklerini düşünen açıkçılar da hızlı düşüşte etkili oldu.

İkinci seansta satış baskısı hız kesti. İkinci seansın ilk dakikalarında 27 bin lirayı da gören hisseler, ilerleyen dakikalarda gelen tepki alımlarının etkisiyle toparlandı ve günü yüzde 6.5'lik kayıpla 29 bin liradan kapattı. Borsada dün 142 milyon 192 bin adet İş Bankası hissesi el değiştirdi. Bu hacim, genel düşüşe karşın birilerinin de uygun fiyattan bu hisseleri topladığının bir göstergesi.

İş Bankası (C) hisselerindeki sabah seansındaki hızlı gerileme endeksteki ağırlığı nedeniyle İMKB'nin genel seyrinde de kısmen etkili oldu. İlk seansı, geçen hafta sonu seviyesinde kapatan İMKB Bileşik Endeksi, ikinci seansta İş Bankası'ndaki toparlanmanın da etkisiyle, yükselişe geçti. Bu hisseler yüzünden dün mali endeks günü sadece 7 puanlık artışla kapatırken, sanayi endeksi 53 puan birden yükseldi.

Özelleştirme İdaresi'nin sattığı hisseler yarından itibaren yatırımcının hesabına geçeceği için İMKB'de de yarından itibaren işlem görmeye başlayacak. Bu yüzden İş Bankası hisselerindeki dalgalanma birkaç gün daha sürebilir.

İş Bankası hissselerindeki düşüşe karşın borsa dün yüzde 1.05 oranında primle kapandı. Borsanın yükselişi, alternatif piyasalardaki durgunluğa bağlanıyor.

FİYATI ÇOK DÜŞMEZ

İş Bankası sarsıntısına karşın bu hisselerin fiyatının 26 bin liranın altına düşmesi beklenmiyor. Bu fiyatın altına inişi frenleyecek en büyük etken yabancılar.

Bilindiği gibi İş Bankası (C) hisselerine yurtdışından yaklaşık 1.5 milyar dolarlık talep gelmesine karşın sadece 385 milyon dolarlık satış yapıldı. Halka arzda istediği kadar hisse alamayan yabancıların, İMKB'den 26-27 bin fiyatlardan alım emirlerinin beklediği biliniyor. Bu, hissenin fiyatının çok aşağılara inişini frenleyici bir etken.

Bu hisselerdeki fiyat düşüşünü önleyecek önemli bir etken de ÖİB'in tavrı. Bundan sonraki THY, Tüpraş ve Erdemir hisselerinin satışında da İş Bankası yöntemini uygulamayı düşünen Özelleştirme İdaresi, söz konusu halka arzların başarılı olmasını istiyorsa, İş Bankası (C) hisselerine destek verecektir. Bu desteğin de başarılı olması için hisse fiyatının çok aşağılara inmeden yapılması gerekiyor. Fiyatın çok fazla gerilemesinden sonra verilecek bir destek de, ÖİB daha fazla para harcamak zorunda kalabilir. Yani gecikme ÖİB'e pahalıya patlayabilir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!