İş Bankası borcunu çözdü, 200 milyon dolar yatırıma soyundu

Güncelleme Tarihi:

İş Bankası borcunu çözdü, 200 milyon dolar yatırıma soyundu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 00:00

Başer Ailesi, Güney Sanayi’nin 70 milyon dolarlık borcunun 10 yıla yayılması konusunda İş Bankası’yla anlaştı. Başer, bu anlaşmayla birlikte Güney Sanayi’nin arazisinde 200 milyon dolarlık alışveriş merkezi ve toplu konut yapma kararı aldı. Güney Sanayi ise, Adana’daki eski Sümerbank tesislerine taşınıyor.

BAŞER Ailesi, kriz yüzünden zora düşen tekstil şirketi Güney Sanayi’nin yaklaşık 70 milyon dolarlık borcunu 10 yıla yayarak ödemek üzere İş Bankası ile anlaştı. İş Bankası ile bu borcun yeniden yapılandırılması konusunda ön mutabakata varan Başer, Güney Sanayi’nin fabrika arazisi üzerine yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırımla toplu konut ve alışveriş merkezi yapacak. Başer, Güney Sanayi’ndeki üretimi ise daha önce Özelleştirme İdaresi’nden aldığı Sümerbank fabrikasına taşıyor. Başer’in İş Bankası ile yaptığı bu ön mutabakata ilişkin protokolü ise önümüzdeki günlerde imzalanacak.

TEKSTİLDEKİ KRİZDEN ETKİLENDİ: Birçok büyük üreticiyi zor durumda bırakarak fabrikaların kapanmasına neden olan kriz, Türkiye’nin en köklü tekstil şirketlerinden Güney Sanayi’yi de olumsuz etkilemişti. Başer Grubu da bu süreçte İş Bankası ile ihtilafa düşmüştü. Güney Sanayi’nin sözkonusu borçları, şirketin Başer’e satılmasından önce kullandığı kredilerin yanısıra kıdem tazminatları ve yeni yatırımlar için alınan kredilerden oluşuyor. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı’nı Mehmet Başer’in yaptığı grup, krizden etkilenen Güney Sanayi’nin borçlarının yeniden yapılandırılması için yaklaşık iki yıldır İş Bankası görüşmelerini sürdürüyordu.

ANLAŞMANIN İÇERİĞİ: Başer Grubu, İş Bankası ile yapacağı anlaşma çerçevesinde, geri ödemelerin finansmanı için ağırlıklı olarak grubun değerli gayrimenkullerini modern toplu konut, alışveriş ve eğlence merkezi projelerinde değerlendirecek. Bunların tamamlanıp satışa sunulmasının yanısıra Başer Grubu’nun diğer kuruluşlarının yaratacağı kaynaklar da kredi borcunun ödenmesinde kullanılacak. Başer, Güney Sanayi’yi yeniden yapılandıram projesi kapsamında tekstil üretim birimlerini 1999’da Özelleştirme İdaresi’nden aldığı eski Sümerbank’ın Aksantaş fabrikasına taşımaya başlamıştı. İplik, dokuma ve büküm tesislerini tamamen taşıyan grup, boya terbiye ve boyahaneyi de önümüzdeki günlerde taşıyacak.

ÇUKUROVA’YA DEV PROJE: Güney Sanayi’deki üretimi taşıdıktan sonra Başer grubu Adana merkezindeki 150 dönümlük fabrika arazisi üzerinde Çukurova’nın en büyük, çağdaş, ultra modern, elit Toplu Konut ve Alışveriş/Eğlence Gayrimenkul Projesi’ni de hayata geçirecek. Yaklaşık 200 milyon dolarlık projede 1400 konut, 20 bin metkeralik alışveriş ve eğlence merkezi yer alacak. Temeli 2007’de atılacak projenin mimari çalışmalarını ise Tekeli-Sisa Mimarlık yüretecek. Güney Mensucat’ın 1250 çalışanı, yaklaşık 70 milyon dolar cirosusu ve 50 milyon doları aşan ihracatı var.

Müşterileri arasında dünya markaları var

GÜNEY Sanayi’nin müşterileri arasında GAP, Banana Republic, Liz Claiborne, Smooth, M&S, Next, Arcadia, Brooks Brothers, Ann Taylor, Max Mara, BCBG, Motherswork, JJill, Sarar, Damat&Tween, İpekyol gibi birçok tanınmış marka bulunuyor.

Başer’in cirosu 400 milyon dolar

SANAYİ faaliyetlerine 1973 yılında başlayan Başer Grubu, Başer Kimya ile temizlik/kozmetik, Basic Petrokimya ile Polistiren/Petrokimya, Başer Ambalaj ile plastik ambalaj, Başer Gıda ile zeytinyağı, Güney ile Tekstil ve Hazırgiyim sektörlerinde, ayrıca mali sektörde ise Faktoring, Sigorta ve Leasing şirketleri ile faaliyet gösteriyor. Yıllık cirosu yaklaşık 400 milyon dolar olan Başer Grubu’nde yaklaşık 3 bin kişi çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!