İş adamlarının 'demokratik açılıma' bakışı

Güncelleme Tarihi:

İş adamlarının demokratik açılıma bakışı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2009 17:03

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, “demokratik açılım” çalışmalarını desteklediklerini belirterek, “Demokratik açılım konusunu gecikmiş bir yaklaşım olarak buluyoruz, ama zararın neresinden dönülürse kardır. Çok önemsiyoruz, destekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ertekin, yaptığı açıklamada, demokratik açılımı desteklediklerini ifade ederek, iktidar, muhalefet ve bütün sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle bundan hayırlı sonuçlar alınacağını belirterek, “Diyorlar ya insanlar konuşa konuşa anlaşırlar... Konuşa konuşa buna bir çözüm getirilecek. Bu çözüm getirildiği zaman hem Türkiye patinaj yapmaktan kurtulacak hem bölge kalkınması daha artacak. Çok önemsiyoruz, destekliyoruz” diye konuştu.
Ertekin, demokratik açılım çalışmaları sonucunda da terör olaylarının azalacağını kaydetti.

“YATIRIMLAR YAĞMUR GİBİ YAĞACAK”

GAP'ta hükümetin çok doğru bir iş yaptığını ifade eden Eyyüp Sabrin Ertekin, “GAP şimdiye kadar bir türlü bitirilemiyordu. Bu sefer ekonomik olarak 2012 yılına kadar bitirme sözü verdiler ve parasını ayırdılar. Bu çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

“Demokratik açılım” sonrası, bölgede yatırım yapmak isteyen sanayici olup olmadığı sorusuna karşılık Ertekin, Şanlıurfa'nın güvenlik açısından çok iyi bir konumda olduğunu söyledi. Ertekin, yeni Teşvik Paketi'nden sonra yatırım yapma düşüncesinde olan sanayiciler olduğunu belirterek, “Bu dediğimiz düzenlemeler yapılırsa inşallah yağmur gibi yağacak” diye konuştu.

“BÖLGEDE EKONOMİK AÇILIM DA GEREK”

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer de demokratik açılımın yanında ekonomik açılımın da gerektiğini belirtti.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun ilk defa Güneydoğu'da yapılıp, 8 bakanın katıldığına dikkati çeken Koçer, şöyle konuştu:

“Her iki açılım da bölge için çok önemli. Çünkü bölgedeki demokratik açılımın temelinde eğer ekonomik açılım olmazsa, bölge ekonomik anlamda hak ettiği değeri görmezse, demokratik açılımın da çok fazla anlamı olmayabilir. O yüzden bugünkü toplantıyı çok önemsiyorum.”

“Demokratik açılım” ve ekonomik açılım sağlanması durumunda, Güneydoğu bölgesinin kaderinde değişiklik olacağını belirten Koçer, “Bölgede terör uzun yıllardır yatırımı engellemiş en önemli sıkıntıdır. Bölgede en önemli diğer sıkıntı göçtür. Göçü azaltacak şey de ekonomik açılımdır. Bence bölgede demokratik açılımın yanına mutlaka ekonomik açılımı da koymak zorundayız.”

“DEMOKRATİK HAK VE HUKUKUN KULLANILMASI TÜSİAD'I MUTLU EDER”

TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Hamdi Akın da “demokratik açılım” konusundaki görüşlerini açıklarken, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“TÜSİAD'ın bu konudaki tavrı bellidir. Demokratik açılımları eskiden beri hep destekleyen bir tavrı vardır. Demokratik hak ve hukukun sonuna kadar kullanılması TÜSİAD'ı mutlu eder.”

Demokratik açılım ile bölgedeki yatırım ikliminde değişiklik bekleyip beklemediklerine ilişkin Akın, “Şüphesiz olur. Çünkü bahanenin bir tanesi ortadan kalkmış olur, en büyüğü ortadan kalkmış olur” dedi.

“TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜM NOKTASINDA, TABULAR YIKILIYOR”

TÜRKONFEND Başkanı Celal Baysal ise TÜRKONFED olarak Türkiye'nin önemli bir dönüşüm noktasında olduğunu düşündüklerini belirterek, şunları kaydetti:

“80 yıldır konuşulmayan konular konuşulmaya başlandı ve tabular yıkılıyor. Bunun demokratik açılım açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve bunun başladığını düşünüyoruz. İnşallah hiç kimse de bu başlayan tartışmayı engellemek çabası içerisine girmez.

Haberin Devamı

Para korkaktır... Sayın Babacan haklıdır, hiç kimse istikrar olmayan, terör olan bir bölgeye yatırım yapmak istemez. Dolayısıyla eğer burada istikrar sağlanırsa, terör ortadan kalkarsa sanayici otomatik olarak buraya gelecektir. Çünkü burada bir pazar oluşmuştur. Sayın Babacan'a hak veriyorum, terör ortadan kalkarsa buraya özel yatırımcı gelir. Bölgenin su kaynakları, enerjisi, toprağı, pazarı var. Bunun için ben çok heyecanla ve ümitle bakıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!