İş adamları Fransa konusunda sakin kalmalı

Güncelleme Tarihi:

İş adamları Fransa konusunda sakin kalmalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2012 13:31

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Fransa Senatosu'nun kararının ikili ticari ilişkileri nasıl etkileyeceğine ilişkin, “Bize göre burada iş adamlarının daha sakin durması gerekir. Bu işin politikaya alet edildiğini düşünüyoruz. Konunun Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi var. 60 senatör bunu yapacak. Bütün köprüleri atmamak lazım” dedi.

Haberin Devamı

Büyükekşi, Ceylan İntercontinental Otel'de düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Fransa Senatosunun kararıyla Fransa ile ticaretin nasıl etkileneceği yönündeki sorusu üzerine Büyükekşi, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Türkiye'ye yatırım yapan Fransız firmalarına yaptırım olmayacağını açıkladığını, kendilerinin de ithalatçı olmadıkları için 'bundan sonra Fransa'dan aldığımız malları gözden geçiririz” diyemediklerini söyledi. 
  
Büyükekşi, “Bize göre burada bir miktar daha özellikle iş adamlarının daha sakin durması gerekir. Ülkeler arası siyasi gelişmelerde tam tersi iş adamları bu konuda daha farklı pozisyonda. İki ülke ilişkileri gerilse de iyileşmesi konusunda etkili rol oynayabilir. Bu aşamada TOBB, TÜSİAD orada lobi faaliyettlerinde bulundu. Hem siyasi kesim, hem devlet otoritesi, hem iş adamları 'şöyle böyle yaparız' deme yerine, 'Fransız ve Türk iş adamları olarak bu konuyu nasıl çözeriz' diye bakmamız lazım” diye konuştu.

Bu işin politikaya alet edildiğini düşündüklerini dile getiren Büyükekşi, şunları kaydetti:

“Konunun Anayasa Mahkemesine götürülmesi var. 60 senatör bunu yapacak. Bütün köprüleri atmamak lazım. Fransızların önemli yatırımları var Türkiye'de. Ticareti ayrı değerlendirmek lazım. İsrail ile sorunlarımız var ama ticaret devam ediyor ve artıyor. Geçmişte de terör örgütü elebaşı Apo İtalya'ya gittiğinde İtalyan bayrağı yakıldı burada. Sakin durmamız gerekiyor. Başbakan 'önce devlet ihaleleri' dedi. Şu anda resmi bir politika yok. Ticaret devam ediyor. Biz mal satıyoruz. Satarsak kazanırız. Müşteri gelirse 'satmayız' mı diyeceğiz? Devlet politikası olursa onu ayrı değerlendiririz.”

ÇEKTE HAPİS CEZASI KALDIRILMASIN

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Çek Yasası'nda hapis cezasının kaldırılmasını istemediklerini, bununla birlikte yeni TTK'da şirket finansal tablolarının internette açıklanmasına ise karşı çıktıklarını açıkladı.

Büyükekşi, düzenlediği basın toplantısında Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Çek Yasası'na ilişkin soruları yanıtladı. Yeni TKK'da şirketinden borç alan ortaklara hapis cezası getiren hükümler bulunduğu, bunun yanı sıra internette bütün finansal verilerin açılmasının söz konusu olduğunun hatırlatılması üzerine Büyükekşi, konuyla ilgili olarak bütün ihracatçı birliklerinin görüşlerini aldıklarını, hukukçuların da bu konuda çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Şirketlerin bütün finansal verilerinin internette paylaşılmasını sakıncalı gördüklerinin altını çizen Büyükekşi, "Çünkü gerek Türkiye'de, gerekse yurt dışında firmaların bilgileri confidention (gizli bilgi-özel) olduğunu düşünüyoruz. Hiç bir ülkede bu şekilde firmaya ait bir bilgi kesinlikle söz konusu değil. Bir devlet örneği olarak TÜİK, size hangi firmanın ithalatında, ihracatında verilmesi yasak. Sektörel olarak verebiliyor ancak. Bize de vermiyor. Bir kurum olarak da vermiyor. Böyle birşey varken ki burada herhalde yanlış anlaşılma var. Yani şirket nereye, ne mal satıyor, ne yapıyor o finansal tabloların açıklanması bizim anladığımız manadaysa biz karşı çıkıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Ortağın borçlanması konusunu da incelettirdiklerini açıklayan Büyükekşi, özellikle bu durumun kayıt dışı olup olmadığı noktasında detaylarının araştırıldığını açıkladı.

DOLAR KURUNU 1.7, 1.8 OLARAK GÖRÜYORUZ

Bu sene geçen yıla göre büyüme oranında önemli bir düşüş beklendiğini, orta vadeli programda yüzde 4 büyüme beklentisi bulunduğunu belirten Büyükekşi, “Bizim öngörümüz 3. çeyrekte bu rakamın yukarıya doğru revize edileceği yönünde. Dolar kurunun 1,7-1,8 arasında dalgalanacağını, sepet kurun 2,1 olacağını düşünüyoruz. Bu kur rekabetçi kur. İthalatta da dengeleyici olacak. 1,7'nin altına düşme olursa Merkez Bankasının proaktif davranması gerektiğini söylüyoruz. Bu politikalar cari açık ithalat ve ihracat için önemli” dedi.

Haberin Devamı

Büyükekşi, komşularla son dönemde yaşanan soruların Türkiye'den kaynaklanmadığını Suriye ve İran'da Arap Birliği ile AB'nin aldığı kararların uygulandığına işaret ederek, “İpler bizim elimide değil. Dışardan kaynaklanan konjonktürel sıkıntılardan dolayı bu sonucu yaşıyoruz. Suriye'yi ayrı kefeye koymak gerekiyor. Kısa vadede orada daha farklı bir gidişat olacağını düşünüyoruz. Suriye ile ilgili 2012'de çok ümitvar değiliz. Irak, İran, Mısır, Tunus ve Libya'da ümidimiz son derece iyi” diye konuştu.

Bu bölgelerde etkili olmaya devam edeceklerini, THY'nin her açtığı yeni hattın da ihracatçılar için yeni bir pazara giriş olduğunu ifade eden Büyükekşi, Huston, Atlanta ve Miami'ye de THY'nin sefer yapmasını istediklerini, bundan sonra eyalet bazlı ihracat tanıtım-pazarlama konusunda çalışmalar sürdürdüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Büyükekşi, İspanya'ya, Bilbao ve La Corina'ya da uçuş konulduğunu, ihracatçının işini kolaylaştırmak için bu şekilde sinerji yarattıklarını, Afrika'ya birçok noktaya daha uçuş talep ettiklerini söyledi.

Irak ihracatının üçte birinin Gaziantep'ten yapıldığını belirten

Büyükekşi, Gaziantep ve Urfa'dan Erbil'e uçuş için de çalışma yapıldığını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!