İran’a ziyaretlerin yolunu TÜSİAD açacak

Güncelleme Tarihi:

İran’a ziyaretlerin yolunu TÜSİAD açacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2016 21:45

TÜRKİYE, Suriye krizinin gölgesinde gerilen İran’la ilişkilerin önümüzdeki günlerde üst düzey ziyaretlerle canlanmasını bekliyor. Üst düzey bir Türk yetkilinin verdiği bilgiye göre, bu sürecin ilk ayağını TÜSİAD’ın Tahran’a yapacağı bir ziyaret oluşturacak. TÜSİAD yetkilileri, böyle bir ziyaretin planlandığını, ancak henüz kesin bir tarihin belirlenmediğini söylediler.

Haberin Devamı

Bununla birlikte geçen yıl yapacağı Türkiye ziyaretini son dakikada erteleyerek Moskova’ya giden İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, siyasi-diplomatik istişareler için bir yardımcısını Ankara’ya gönderme kararı aldı.

Türk yetkili, önümüzdeki haftalarda dışişleri bakan yardımcısı düzeyindeki ziyaretin aynı zamanda daha üst düzey ziyaretlerin de kapısını açacağını söyledi. Aynı yetkili, “Seçim sonrası hükümet kurulamaması ve ardından seçimlerin tekrarlanması nedeniyle Türkiye ile İran arasında üst düzey temas trafiğinde bir duraklama dönemine girildi. Yeni hükümet kuruldu, sanıyorum ki önümüzdeki birkaç ay içinde üst düzey ziyaretler başlayacak” bilgisini verdi. Yetkili, nükleer anlaşmanın imzalanmasından sonra İran’a ilginin çok arttığının altını çizdi ve “Özellikle Batı’dan üst düzey ticaret odaklı heyetlerin akınına uğruyor” dedi.

ÖN HAZIRLIK

Haberin Devamı

Türk yetkililer, birkaç hafta içinde bekledikleri dışişleri bakan yardımcısının ziyaretinin, İran Dışişleri Bakanı Zarif’in gecikmiş ziyareti için de ön hazırlık olacağını umduğunu söyledi. “Türkiye ve İran, menfaatleri gereği ilişkileri belli düzeyde yönetmeyi başardı. Yaptırımların kalkması sonrasında dönemde ticari dönemde daha ileri noktaya taşıyabileceğimi düşünüyorum” diyen yetkili, Suriye’deki gelişmelerin iki ülke arasındaki temel anlaşmazlık olduğunu teyit ederken, Ankara’nın, İran’ın “mezhepçi” olduğunu söylediği politikalarından halen derin bir rahatsızlık duyduğunu belirtti. Yetkili, “İran’ın daha farklı yaklaşımı var bölgeye, nüfuz alanları kurmak istiyor ve mezhepçiliği kullanabiliyor. İran’ın da meşru endişeleri var. Müslüman dünyasında azınlık ülke, Şiiler küçük bir grup. İslam devriminden bu yana İran’a yönelik bir takım tepkiler var ve İran da bunu tehdit olarak görüp buna karşı bir politika geliştiriyor. Bu da Sünni ve Şiiler arasındaki güvensizliği artıran bir unsur haline geliyor. Özellikle bölgesel konularda, İran’ın mezhepçilik kartına başvurması ilişkilerimizde bir rahatsızlık unsurudur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!