İran ‘kış yüzünden’ doğalgazı kıstı, sanayici darbe yedi

Güncelleme Tarihi:

İran ‘kış yüzünden’ doğalgazı kıstı, sanayici darbe yedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2005 01:23

İran’ın kış şartlarını gerekçe göstererek doğalgaz iletimini büyük oranda kesmesi, Botaş’ın bazı sanayi kuruluşlarına gaz akışını durdurdu.

Günde 9 milyon 100 bin metreküp doğalgaz kullanan çoğunluğunu Kocaeli ve Adpazarı’nın oluşturduğu 62 sanayi kuruluşuna verilen doğalgaz sıfıra indi. Doğalgaz krizi, İran’ın pazartesi günü itibariyle kış şartlarını gerekçe göstererek günlük 25 milyon metreküp vermesi gereken doğalgazı 2 milyon metreküpe indirmesi ile patlak verdi. Sözleşmesinde ‘mücbir sebep’ düzenlemesi bulunan İran, bu maddenin arkasına sığınarak doğalgaz kesintisine gitti.

UCUZ ALANLAR YANDI:

Bunun üzerine ‘kesintili tarife grubu’ olarak adlandırılan ve normalden yüzde 3 indirimli doğalgaz alan sanayi kuruluşlarına verilen doğalgaz kesildi. Bu kapsamdaki abonelerin çoğunluğunu Kocaeli ve Adapazarı’nda bulunanlar oluştururken; diğerlerinin de Trakya, Eskişehir, Ankara, Bozüyük, Aksaray, Pendik, Bursa, Çanakkale, İzmir ve Erzurum’da olduğu bildirildi. Doğrudan Botaş’tan alım yapan ve kesintili grup olduğu için doğalgazı daha ucuza alan söz konusu 62 abone, uzun yıllardır hiç kesinti yaşamazken İran nedeniyle doğalgazı kesilince ayağa kalktı.

SÜRESİZ KESİNTİ:

18’i otoprodüktör, 44’ü sanayi kuruluşu olan abonelere verilen günlük 9 milyon 100 bin metreküp doğalgaz, 12 saat önceden bildirilerek süresiz olarak sıfıra indirildi. Bu gruba giren abonelerin depo şartı bulunduğunu ve aboneliklerinin zaten kesintiye dayandığını belirten Enerji Bakanlığı bürokratları, abonelerin tepki göstermeye hakkı olmadığını, depolarından kullanımda bulunmaları gerektiğini ifade ettiler.

İRAN’LA GÖRÜŞME BAŞLADI:

Kesinti üzerine İran ve Botaş arasında görüşmeler başladı. İran’ın, kış koşulları nedeniyle kesintiye mecbur kaldığı savunmasını getirdiği, bir an önce sorunu çözüp ay içinde, eksik kalan doğalgaz akışını telafi edeceklerini bildirdiği öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!