İran ile ticarette yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

İran ile ticarette yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2019 08:30

TÜRKİYE ile İran arasında 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için önemli sınır kapılarından Kapıköy yenilenerek hizmete açıldı.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Kapıköy Gümrük Kapısı’nın Asya’yı Avrupa’ya bağladığını belirterek, “Aynı zamanda Çin-Avrupa ticaret yolu üzerindeki bir kapı. Dünya ekonomisinin kalbi yakın zamanda bu kapı üzerinde atacak” dedi. 100 milyon liralık yatırımla yenilenen Kapıköy Gümrük Kapısı’nın modernleşme çalışmasının tamamlanmasının ardından dün açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Ticaret Bakanı Pekcan, amaçlarının, gümrüklerde işlerin hızlı, kolay, ucuz ve emniyetli ticaretin sağlanması olduğunu söyledi. İran ile kara hudut kapılarının modernizasyonuna çok önem verdiklerini ifade eden Pekcan, “Esendere Kara Hudut Kapısı’nın modernizasyonunu 2017’de tamamlayıp hizmete aldık. En kısa sürede Gürbulak Kara Hudut Kapısı’nda da modernizasyon sürecine başlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

2 YIL SABRIMIZ YOK

İki ülke cumhurbaşkanlarının ortaya koyduğu 30 milyar dolar ticaret hacmine ulaşma hedefini anımsatan Pekcan, “Bunun gerçekleşmesi için Razi-Hoy yolunun tamamlanması gerekir. Bizim öyle 2 yıl bekleyecek sabrımız yok. Bunun bir an önce bitirilmesi gerekir” açıklamasını yaptı. Pekcan, Kapıköy Gümrük Kapısı’nın Asya’yı Avrupa’ya bağlayan bir kapı olduğunu belirterek, “Aynı zamanda Çin-Avrupa ticaret yolu üzerindeki bir kapı. Dünya ekonomisinin kalbi yakın zamanda bu kapı üzerinde atacak. Biz gümrüklerde dijitalleşmeye önem veriyoruz. Kağıtsız gümrüğe geçmeyi hedefliyoruz. Esenboğa Havalimanı’nda uygulamaya geçtik. İran ile tek durak sistemine geçmek için altyapımız hazır. İran ile gümrük işlerinde online olarak paylaşmaya hazırız, x-ray da dahil” dedi.

NAVLUNDAN 410 MİLYON

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında Kapıköy Gümrük Kapısı için 112 milyar lira yatırım yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bugüne kadar 10 sınır kapısını en ileri teknolojiyi kullanarak tamamen yeniledik ve ülkemize kazandırdık. Modernize ettiğimiz kapılarda, bekleme süreleri yarı yarıya azaldı. Geçiş hacmi 4 katına çıktı. Bütün bunlar için, Oda-Borsa camiası olarak 1 milyar 390 milyon liralık yatırım yaptık. Yeni kapılar sayesinde, mal taşıyan tırların bekleme süreleri kısaldı. Kamu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, özel sektörümüz navlun masrafından yıllık 410 milyon lira tasarruf etti.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!