İran gazını Avrupa’ya biz taşıyacağız

Güncelleme Tarihi:

İran gazını Avrupa’ya biz taşıyacağız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2006 00:00

Enerji Bakanlığı ile İran Petrol Bakanlığı arasında gerçekleşen görüşmelerin ardından İran gazının Avrupa’ya ulaştırılması konusunda iki ülkenin ortak bir şirket kurması ve ticareti ortak yapması kararlaştırıldı.

Enerji Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek başkanlığında yapılan ve özellikle İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması konusunun masaya yatırıldığı heyetlerarası görüşmelerden imza çıkmadı. İran Petrol Bakanı Kazım Vaziri Hamaneh’in, gün boyu süren görüşmelerin ardından mutabakat zaptına imza atmadan ayrılması Enerji Bakanlığı’nda hayal kırıklığı yaratırken, toplantıdan önemli kararlar da çıktı.

ORTAK ŞİRKET: Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, görüşmelerden çıkan en önemli sonuç, İran gazını Avrupa’ya ulaştırmak üzere iki ülkenin ortak bir şirket kurmasının kararlaştırılması. Ortak olarak kurulacak şirket, projeyi ve ticareti yapacak, geçiş ücreti alacak. Önceki gece gerçekleştirilen görüşmede boru hattı yapımı ve gaz satışını kendisi yapmak isteyen İran, Türkiye’ye yalnızca geçiş ücreti ödemeyi teklif etmiş, Türkiye ise bu teklifi reddederek, "Bu yeterli değil. Beraber şirket kuralım, ticareti de beraber yapalım" önerisinde bulunmuştu. Bakanlık yetkilileri, görüşmelerin genel olarak olumlu geçtiğini, "çok ufak" bir konuda uzlaşma sağlanamadığını belirtirken, bunun ne olduğunu açıklamaktan çekindiler. Görüşmelerin devam edeceğini kaydeden yetkilier, Bakan Hamaneh gitse de İran heyetinin bir süre daha Türkiye’de kalarak görüşmelere devam edeceğini belirttiler. Görüşmeler sırasında İran heyetinin, Türkiye’ye enerji konusunda yatırım yapma taleplerini ilettikleri, petrokimya ve rafineri kurulması konusunda istekli oldukları öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!