İran doğalgazı normalin altında

Güncelleme Tarihi:

İran doğalgazı normalin altında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2006 14:25

İran'dan Türkiye'ye gelen doğalgaz miktarının 5-6 milyon metreküpten 8 milyon metreküpe yükseldiği, ancak bu rakamın da normalde gelmesi gerekenin altında olduğu bildirildi. Rus gazında Bakı hattında yaşanan azalma, Mavi Akım'dan sağglanan artışla dengelendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye göre, günlük 26 milyon metreküp olması gereken doğalgaz akışı geçen hafta 5-6 milyon metreküpe kadar düşünce, 18 otoprodüktörün doğalgazı kesilerek hafta sonu atlatıldı.

Aynı şekilde Rusya'dan batıdan gelen boru hattından alınan doğalgaz miktarı günlük 42 milyon metreküpten 37 milyon metreküpe gerilerken, mavi akımdan alınan miktar 24 milyon metreküpten 29 milyon metreküpe yükseltilerek dengelendi. Hafta sonu konutlardaki gaz tüketiminin arttığına dikkati çeken yetkililere göre, Elektrik Üretim A.Ş'ye verilen gazın asgariye indirilmesi ve alternatif yakıt kullanabilen “kesintili aboneler”e verilen gazın kesilmesi sayesinde, hafta sonu, kriz yaşanmadan ve biraz da borulara gaz doldurularak atlatıldı.

İran'dan gelen gazda, kış aylarında sık aralıklarla sorun yaşınıyor. İran kış aylarında, çeşitli bahanelerle Türkiye'ye gelen gaz miktarını azaltıyor. Türkiye ayrıca İran gazının fiyatının düşürülmesi yönünde uluslararası tahkime gitmiş durumda. Ancak hakem belirlemede bir mutabakat sağlanamadığından, yaklaşık 1 yıldır bu konuda bir ilerleme sağlanamadı. Türkiye, istenen miktar ve standartta gaz veremeyen İran ile sözleşmeyi feshetme hakkını da geçen yıl elde etti. Ancak doğalgaz talebi hızla artan Türkiye, alternatif kaynaklara ulaşmadaki zorluk nedeniyle sözleşmeyi feshetmedi.

UMUT AZERİ GAZI VE DEPOLARDA

Yetkililer, en azından mevcut doğalgaz girişinin devam etmesi halinde bu kışın atlatılacağını belirtirken, gelecek yıl Türkiye'nin önemli ölçüde rahatlayacağını söylediler. Gelinen noktada, bu yıl sonunda Azerbaycan doğalgazının Türkiye ulaşması, yeraltı depolama tesislerinden ilkinin 3-4 aya kadar tamamlanması nedeniyle, Türkiye'nin eli güçlenecek.

Ayrıca 2007 yılında Mısır'dan doğalgaz getirilmesi ve SDG (sıvılaştırılmış doğalgaz) alımının artırılması da, yine alternatif enerji kaynaklarına yönelmede önemli adımlar olarak görülüyor. Türkmenistan'dan doğalgaz alımına dönük arayışlar da sürerken, geçiş ülkeleri Azerbaycan ve İran'ı ikna etme çabaları da devam ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!