İran Avrupa turunda para saçıyor

Güncelleme Tarihi:

İran Avrupa turunda para saçıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2016 10:39

İran Cumhurbaşkanı Hasan Rouhani Avrupa turuna dün İtalya'dan başladı. Bugün yapılan açıklamada iki ülke arasında yapılan anlaşmaların tutarı 17 milyar euro (yaklaşık 55 milyar lira) olduğu belirtildi. Dünya devleriyle milyarlarca dolarlık protokollere imza atan İran Airbus'tan 160 tane uçak alacak. Öte yandan İran'ın ziyaretinde yine bir şarap krizi yaşandı.

Haberin Devamı

Yurtdışında 100 milyar dolara yakın dondurulmuş kaynağı olan İran parasını harcayacağı ilk yeri buldu. İran’ın 160 tane Airbus yolcu uçağı almak için imza aşamasına çok yakın olduğu ifade ediliyor.

Airbus’un en düşük fiyatlı modeli 74.3 milyon dolarlık A318. İran’ın verdiği siparişin en az 1.1 milyar dolar değerinde olması bekleniyor.

İran Avrupa turunda para saçıyor

Rouhani İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Rouhani çıktığı Avrupa gezisinde Avrupalı büyük şirketlerin yöneticileriyle de yemek yiyor. İtalya seyahatinde İtalyan çelik firması Danieli ile 5 milyar euroluk bir anlaşma yapmaya hazırlanan İran aynı zamanda altyapı firması Condotte d'Acqua ile de 4 milyar dolarlık protokol imzaladı.

Haberin Devamı

Rouhani İtalya ziyaretinde petrol şirketi Eni ve Fiat Chrysler’ın yöneticileriyle yemek yedi. Yemekte İran tarafının isteği üzerine şarap ikramı yapılmadı.

 İran Fransa ile yenecek devlet yemeğinde de şarap ikramı yapılmasını istemedi. Fakat Fransa bu talebi kabul etmedi, bu yüzden Paris’te Rouhani için bir devlet yemeği düzenlenmeyecek.

Rouhani’nin Fransa ziyareti hakkında açıklamalarda bulunan Fransız bir diplomat, “Güven ilişkisi kurmak gerekir. Bu aşk gibi. Sadece aşkın kanıtı kabul edilebilir” açıklamasında bulundu.

Rouhani’nin Fransız petrol devi Total’in CEO’su Patick Pouyanne ile birebir görüşme yapması bekleniyor.

İran Avrupa turunda para saçıyor
İran lideri bugün en zengin 500 İtalyan işadamı ile bir konferansa katıldı ve Papa Françesko ile görüştü.

Bugün yapılan açıklamada iki ülke arasında yapılan anlaşmaların tutarı 17 milyar euro (yaklaşık 55 milyar lira) olduğu belirtildi.

Rouhani’nin Çarşamba günü Paris’te olması bekleniyor.

İRAN SEÇİM SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

İran Avrupa turunda para saçıyor

Haberin Devamı

GRAFİK:AA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!