"Irak'ta federal enerji konseyi kurulmalı"

Güncelleme Tarihi:

Irakta federal enerji konseyi kurulmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 11:14

Irak Meclisi Enerji Politikaları ve Ekonomik Reform Danışmanı Luay Al-Khatteeb, Bağdat hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki enerji sorunlarının çözülmesi için federal bir petrol ve gaz konseyinin kurulması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Al-Khatteeb, yaptığı açıklamada, Irak merkezi yönetimi ile IKBY arasındaki petrol uyuşmazlıklarını değerlendirdi. Al-Khatteeb, en kısa zamanda Bağdat ile Erbil yönetimleri arasında federal bir petrol ve gaz konseyinin kurularak enerji sorunlarının çözülmesini gerektiğini belirtti.

Al-Khatteeb, kurulacak konseye Bağdat ve Erbil yönetimlerinin yanında Kerkük ve Basra hükümetlerinin ve IKBY Tabii Kaynaklar Bakanlığının da katılması gerektiğini vurgulayarak Irak Başbakanı ile Irak Petrol Bakanlığının da konseye katılması gerektiğinin altını çizdi.

İŞİD'in Irak petrol üretimine etkisinin 24 Eylül'den bu yana azaldığına işaret eden Al-Khateeb, ana petrol üretim sahalarının Irak'ın güneyinde bulunduğunu, İŞİD bu sahalardan uzak olduğu için Irak'ın petrol üretiminde bir tehlike yaratamadığını savundu.

Haberin Devamı

IKYB üretimini katmadan Irak'ın günlük 3,2 milyon varil petrol ürettiğini anlatan Al-Khatteeb, "Çoğunlukla Basra bölgesinden olmak üzere Irak gelecek yıl günlük 2,7 milyon varil petrol ihraç edebilir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye, Irak'ta istikrar istiyor"

Türkiye'nin siyasi anlamda istikrarlı bir Irak görmek istediğini anlatan Al-Khatteeb, "Türkiye, Irak'tan petrol ve doğalgaz akışına büyük önem veriyor. Çünkü söz konusu kaynakların Türkiye'den geçmesi halinde, dünyanın tüm enerji merkezleri gibi bu geçiş üzerinden gelir elde etmek istiyor" dedi.

Irak Bakanlar Kurulu'nun 2 Aralık'taki toplantısında merkezi Bağdat hükümeti ile Erbil arasında varılan "petrol ve bütçe paylaşımı" anlaşmasının onaylandığı açıklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!