Iraklı sigarayı Türk kağıdı ile içecek

Güncelleme Tarihi:

Iraklı sigarayı Türk kağıdı ile içecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2003 01:59

Türkiye'nin kağıt üretim alanında önde gelen işletmelerinden Mopak, gelecek ay Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan (ÖİB) devralacağı Kastamonu'daki Taşköprü SEKA İşletmesiyle, Irak'taki sigara fabrikalarının sigara kağıdı ihtiyacınıkarşılamaya hazırlanıyor.

İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'ndeki son mamul kağıt üretimine yönelik fabrikasına ilave olarak 2,5 yıl önce SEKA'ya ait Muğla-Dalaman İşletmesi'ni ÖİB'in açtığı ihale sonucu satın alan Mopak, şimdi de Kastamonu'daki SEKA Taşköprü İşletmesi'nin devir hazırlıklarını sürdürüyor.

Tekel'in sigara kağıdı, filtre uç kağıdı ve filtre astar kağıdı ihtiyacını karşılayan SEKA Taşköprü İşletmesi'ni ÖİB'in açtığı ihale sonucu 9 milyon 100 bin dolara satın alan Mopak, devir işlemleri öncesi işletmenin ticari kapasitesini artırma yönündeki girişimlere şimdiden başladı.

Mopak Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Molay, Taşköprü işletmesini ÖİB'den gelecek ay devralacaklarını bildirdi.

HEDEF DIŞ PAZAR

Molay, şöyle konuştu:

‘‘Şu anda fabrikanın üretim kapasitesi 10 bin 200 ton sigara kağıdı ve 4 bin 500 ton da kendir selülozu. Ama biz bu üretim kapasitelerini artıracağız. Çünkü orası şimdiye kadar yalnız Tekel'in sigara kağıdı ihtiyacını karşılamış. Biz aynı zamanda yurtdışına da ihraç edeceğiz. Fabrikayı, dünya standartlarına getireceğiz.’’

Mopak'ın sigara sanayinde yurtdışı pazar arayışında önemli bir pazarın da, Irak olduğunu kaydeden Molay, Türkiye'nin daha önce 1980 yıllarda Erbil ve Süleymaniye'deki sigara fabrikalarının sigara ve filtre uç kağıdı ihtiyacını karşıladığını, şimdi yeniden bu pazarın açmak için temaslara başladıklarını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!