Irak’tan gaz getirmek için başvuru süresi doldu, tek niyetli ‘Siyah Kalem’ çıktı

Güncelleme Tarihi:

Irak’tan gaz getirmek için başvuru süresi doldu, tek niyetli ‘Siyah Kalem’ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2012 00:00

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), Irak’tan doğalgaz ithal etmek isteyen şirketlere başvuru için verdiği süre dün doldu. Kuruma başvuran tek şirket, Paşabahçe’deki Tekel arazisi için Torunlar GYO şirketiyle 72’nci tura kadar çekişen Siyah Kalem Mühendislik oldu.

Haberin Devamı

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 22 Mart tarihinde düzenlediği toplantısında sürpriz bir karar alarak, özel sektörün Irak’tan doğalgaz ithalatı yapabilmesinin önünü açtı ve şirketlere dün mesai saati bitimine kadar ithalat lisansı başvurusu yapabilmeleri için süre verdi. Kuruma bir tek Siyah Kalem Mühendislik İnşaat Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi başvururken, gazın nasıl getirileceği merak konusu oldu.

Sürpriz başvuru

EPDK’nın Irak doğalgazının ithalatına ilişkin kararı 29 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı ve şirketlere 9 Nisan akşamına kadar EPDK’ya başvuruda bulunma süresi verildi. Kimlerin başvuracağı merakla beklenirken, Irak gazının tek talibinin Siyah Kalem Mühendislik İnşaat Sanayii ve Ticaret Limited Şirketi olduğu öğrenildi. Şirketin ismi en son Beykoz Paşabahçe’deki eski Tekel arazisi için açılan ihalede öne çıkmıştı.

İmza şartı

Haberin Devamı

EPDK’nın Irak’tan doğalgaz ithalatına ilişkin düzenlemesine göre, maksimum 30 yıl süre ile verilecek olan ithalat lisansı, 2034 yılına kadar devam edebiliyor. Şirketlerin, ithalat için başvurularını, Irak’tan doğalgaz getirecekleri şirketle imzaladıkları sözleşmeyi içerir şekilde yapmaları gerektiğini kaydeden sektör yetkilileri, “Siyah Kalem, müracaat yaptığında gazı nereden getirecekse mutlaka sözleşmeye koymuştur. Bunu yaparken de Kuzey Irak’taki bölge hükümetinin izni olması gerekiyor. Birçok şirketin başvuramamış olmasının nedeni bu izni alamamış olması” diye konuştu.

Siyah Kalem

Sektörün gözü, doğalgaz sektörü yatırımcılarının da gazı nasıl getireceğini merak ettiği Siyah Kalem şirketinde. Ticari sicil gazetesinde, Siyah Kalem Doğalgaz İletim Anonim Şirketi ve Siyah Kalem Doğalgaz İthalat, İhracat ve Ticaret A.Ş isimli iki şirketin yanısıra, elektrik üretimi ve satışıyla ilgili şirketler de yer alıyor. Düzenlemeye göre Siyah Kalem, ilk etapta yıllık 700 milyon metreküp ile başlayacağı doğalgaz ithalatını, 3.2 milyar metreküpe kadar çıkaracak ve 2033’e kadar devam edebilecek.

Doğalgazda iki şirket

SİYAH Kalem Doğalgaz İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş.’nin yetkilisi olarak münferiden Cengiz Özdemir’in adı yer alıyor. Siyah Kalem Doğalgaz İletim A.Ş.’nin yönetim kurulu ise şöyle: Başkan Yardımcısı İbrahim Çetin Özdemir, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Selçuk Özdemir, Yönetim Kurulu Başkanı Münferiden Cengiz Özdemir.”

Haberin Devamı

Seyrantepe’yle gündeme geldi

SİYAH Kalem, ilk olarak Eren Talu’nun inşaatı bırakmasının ardından Seyrantepe Stadyum ihalesi ile kamuoyunun gündemine geldi. Galatasaray’ın Seyrantepe’de yaptıracağı stada o günlerde teklif veren tek şirketti.

Potansiyel yüksek, boru hattı gerekiyor

ENERJİ uzmanları, Irak’tan Türkiye’ye doğalgaz getirecek bir boru hattı olmadığını belirterek, şunu söyledi: “Şirket teorik olarak lisansı alabilir ancak gazı getirmek için bir boru hattının yapılması gerekiyor. En yakın kaynaklardan BOTAŞ’ın ana hattına 250 km boru hattı çekilmesi gerekiyor. Bunun yapımı da 3-4 yılı bulabilir. Irak’ta 10-20 milyar metreküplük potansiyel var.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!