Irak petrol ihalesine Türkiye davet edilecek

Güncelleme Tarihi:

Irak petrol ihalesine Türkiye davet edilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 20:46

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın, Irak'ta yapılacak ihaleye davet edileceğini belirterek, “Türkiye Petrolleri'nin bir önemli avantajı, bu bölgenin jeolojisini en iyi bilen şirket durumunda olması. Çok zengin tecrübesi, bilgisi, uzmanları var. Bu avantajı kullanmaya çalışacağız” dedi.

Antalya Belek'te düzenlenen Kuzey Arap Plakası Petrol ve Gaz Zirvesi'ne katılan Bakan Güler, bu kapsamda gerçekleştirilen ikili görüşmelerin ardından gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Irak ve Gürcistan ile bakan düzeyinde, İran ile de bakan Yardımcısı düzeyinde görüşmelerde bulunduğunu bildiren Bakan Güler, enerji konusunda uzmanların ve siyasetçilerin bir araya geldiği önemli bir toplantının gerçekleştiğini dile getirdi.
Özellikle Iraklı bakanla mevcut projeleri görüştüklerini anlatan Güler, yeni bir gelişmenin de yaşandığını belirterek, “Size bir müjde vereyim: Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Irak'ta yapılacak ihaleye davet edilecek. Çünkü bir ara Türkiye Petrolleri giremiyor diye bir takım spekülasyonlar yapıldı. Bu da gerçekleşiyor” diye konuştu.

Bakan Güler şöyle devam etti:
“Bunlar büyük sahaların ihaleleri. Türkiye Petrolleri de bu noktada zaten yurt dışındaki başarılarıyla kendini kanıtlamış bir milli kuruluşumuz. Aynı zamanda uluslararası alanda büyük başarıları olan, bizim çok gururumuz olan bir kuruluşumuz. Bu konuda davet edildi. Konsorsiyum yapacaklar.

Bu arada, dünyanın değişik ülkelerinden gelen firmalar da ortaklık yapmak için Türkiye ile görüşmeye başladılar. Türkiye Petrolleri'nin bir önemli avantajı, bu bölgenin jeolojisini en iyi bilen şirket durumunda olması. Çok zengin tecrübesi, bilgisi, uzmanları var. Bu avantajı kullanmaya çalışacağız.”
Güler, Türkiye ile Irak arasında petrol ticaretine yönelik çalışmalar olacağını, görüşmelerde bu konuyu da ele aldıklarını anlattı.

Gürcistan Enerji Bakanı ile de elektrik ticareti konusunu görüştüklerini belirten Güler, her iki ülke arasında enerji nakil hatları ve trafo merkezleri yapılması konusunda yürütülen çalışmayı değerlendirdiklerini bildirdi.

KÜRESEL KRİZİN ENERJİ PİYASASINA ETKİSİ

Bakan Hilmi Güler, bir gazetecinin küresel krizin enerji sektörüne etkilerini değerlendirmesini istemesi üzerine de başta doğal gaz olmak üzere enerji ürünlerinin kontratlara bağlı, tanımlanmış anlaşmalarla satın alındığını ifade etti. Enerji fiyatlarının, petrol fiyatlarının artması veya düşüşünden etkileneceğini belirten Güler, şöyle konuştu:
“Çok şükür petrolde bir düşüş trendine girildi. Bunun kalıcı olmasını bekliyoruz ama sadece petrolün fiyatının düşmesi yetmiyor. Doların da değerinin çıkmaması lazım. Bu durum, yatırımlarımızı, konsorsiyumlar, sendikasyon kredilerinin oluşumu bakımından bir miktar etkileyebilir ama bunu en aza indirecek şekilde çalışmalar sürdürüyoruz. Çünkü zaten Türkiye'de özellikle yerli yatırımcılar enerji konusuna çok yakın ilgi gösteriyorlar. Türkiye'de yenilenebilir enerji konusunda çok büyük talep var. Güneş, rüzgar, su ve jeotermale çok yakın bir ilgi var. Şu ana kadar krizin etkisini hissetmedik. Ümit ederiz ki bundan en az etkilenmiş olarak çıkalım. Türkiye'nin enerji ihtiyacı çok fazla, ancak yerli yatırımcılarımız bu konuda çok istekli olduğundan bunu da karşılarız diye düşünüyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!