Irak mazotu için resmi depo ihalesi

Güncelleme Tarihi:

Irak mazotu için resmi depo ihalesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 1997 00:00

Haberin Devamı

Petrol Ofisi Genel Müdürü Mehmet Gültekin, ‘‘Habur'daki dolum tesisleri 10 Ekim'de ihale edilecek ve yılbaşında da bitecek’’ dedi.

Habur sınır kapısından giren Irak mazotu, yeni yıldan itibaren devlet eliyle satılmaya başlanacak.

Petrol Ofisi Genel Müdürü Mehmet Gültekin, A.A.'ya yaptığı açıklamada, kamyon ve TIR'larla Irak'dan getirilen mazotun Habur'da depolanmasına ilişkin çalışmaların hızla sürdürüldüğünü bildirdi. Dolum tesislerine ilişkin arazi tesbitinin yapıldığını, tesislerin proje çalışmalarının ise bitmek üzere olduğunu kaydeden Gültekin, tesis ihalesinin de 10 Ekim'de gerçekleştirileceğini söyledi. Gültekin, şöyle konuştu:

İSKENDERUN'A AKTARILACAK

‘‘Tesislerin Ocak başında bitmesi ve Irak'dan gelen mazotun bu tarihten itibaren depolara boşaltılması için yoğun çaba sarfediyoruz. Bunun için Avrupa'dan mazotu pompalayacak aygıtlar da getireceğiz. Yaptığımız araştırmaya göre, Habur'dan giren mazot, Irak'tan 45-50 bin liraya alınıyor. Kamyoncu ve tırcılardan bu mazotu navlun ve risk payını da dikkate alarak belli bir fiyattan alacağız. Üzerine yüzde 15 KDV koyacağız. Akaryakıt tüketim vergisi ya da Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu kesintisi yapılması yasal olarak mümkün olmadı. Bu işlemlerin ardından sözkonusu mazot, depolardan İskenderun'a sevkedilecek.’’

DOĞU'YA UCUZ TARİFE

Petrol Ofisi Genel Müdürü Mehmet Gültekin, yeni dönemde Irak'tan yılda 1 milyon tonun üzerinde mazot girişi beklediklerini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun ihtiyacının ise 130 ile 150 bin ton arasında bulunduğunu belirtti. Yeni uygulamada da Doğu ve Güneydoğu'nun ihtiyacının karşılanmasının öncelikli hedef olduğunu ifade eden Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Irak mazotu, blgenin ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla Doğu ve Güneydoğu'da normal satış fiyatından bugünkü tarifeye göre 10 bin lira daha ucuza satılacak. Geri kalan mazot, İskenderun'dan İç Anadolu'ya aktarılacak. Irak mazotunun fiyatı, dolum masrafı, KDV, Petrol Ofisi'nin kar marjı, nakliye ve bayi karı ile zaten epey yükselecek. Bu nedenle sözkonusu mazot, İç Anadolu'ya normal satış fiyatından verilecek.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!