İpragaz yenilenebilir enerjide fırsat kolluyor

Güncelleme Tarihi:

İpragaz yenilenebilir enerjide fırsat kolluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 00:00

İpragaz Genel Müdürü Selim Şiper, şirketin shaibi Hollandalı SHV’nin Türkiye’de yenilenebilir enerjiye ilgi duyduğunu belirterek, “Önümüzdeki 5 yıl boyunca bu alandaki fırsatlara bakacağız” mesajı verdi. Dünyada arz sıkıntısı yaşanmayacak tek ürünün LPG olduğunu belirten Şiper, “Her yıl 400 bin ton LPG kullanılmadan havaya atılıyor. Bu da 32 milyon tüp eder” dedi.

İpragaz Genel Müdürü Selim Şiper, gazetecilerle sohbet toplantısında, hem sektör hem de şirketle ilgili değerlendirmelerde bulundu. İpragaz’ın sahibi Hollandalı SHV’nin Türkiye’de yenilenebilir enerjiye ilgi duyduğunu da ifade eden Şiper, “Önümüzdeki 5 yıl boyunca bu alandaki fırsatlara bakacağız. Ama rüzgarla ilgilenmiyoruz. Çünkü herkes bu işe girdi zaten” dedi. Bunların dışında SHV’nin yatırım bankacılığı yapan bir kolunun da olduğunu ifade eden “400’e yakın şirkette SHV azınlık hissesi sahibi. Burada öne çıkan iş kollarında çoğunluk hissesine geçiyorlar. Şu anda somut birşey olmamakla birlikte Türkiye’deki fırsatlarla da ilgileniyorlar” diye konuştu.

5 yıldır kimseyi çıkarmadık

İpragaz’ın 1.2 milyar lira ciro yaptığını, tüplü LPG satışı yapan 2 bin bayisi, 410 otogaz istasyonu bulunduğunu belirten Şiper, 6 bin direkt müşteriye dökme LPG satışı yaptıklarını söyledi. Toplam pazarın büyüklüğünün 10 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Şiper, İpragaz’ın da ilk 3 şirket arasında yer aldığına dikkat çekti.10 yılda, tüplü LPG sektörünün 2.2 milyon tondan bu yıl 1 milyon tona, dökme LPG sektörünün ise 1.1 milyon tondan 120 bin tona indiğini belirten Şiper, otogazın ise 1.6 milyon tondan 3.3 milyon tona çıktığını söyledi. Şimdiye kadar kendilerinin 3 tesis kapattığını bildiren Şiper, 5 yıldır kimseyi işten çıkarmadıklarını, şirketlerinde yabancı pasaportlu çalışan olmadığını da söyledi.

Türkiye’de otogazda ikinci

Toplam otomotiv yakıtları içinde otogazın payının Avrupa Birliği’nde (AB) yüzde 3, Türkiye’de yüzde 13 olduğunu söyleyen Şiper, şunları söyledi: “Geçen yıl Güney Kore’de 2.5 milyon, Türkiye’de ise 2 milyon 400 bin otogazlı araç vardı. Bu yıl biz muhtemelen onları geçerek dünyada en fazla otogazlı araç sahibi ülke olmuş olabiliriz. Çünkü bizim büyüme hızımız çok daha fazla. Gelecek yıl bu zamanlarda kesin rakamlar açıklanır ama benim tahminime göre, Türkiye otogazlı araç sayısında dünyadaki en büyük ülke.”

Dünyada 400 bin ton LPG yakılıyor

SELİM Şiper dünyada LPG’nin arz konusunda tek sıkıntı yaşamayacak ürün olduğunu da belirterek, şunları söyledi: “Şu anda rafinerilerde kullanılamadığı için her yıl 400 bin ton LPG yakılarak havaya salınıyor. Bu 32 milyon tüp eder. Bizim şirketin 15 milyon tüp ürettiğini düşünürseniz, iki katımız. Türkiye’de LPG’yi havaya atma diye bir şey yok. Çünkü, tüketimin iki katı oranında depolama kapasitesi mevcut. Ayrıca hem doğalgazdan hem de petrolden LPG elde edilebiliyor. Bunun için bir arz sıkıntısı asla ortaya çıkmaz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!