iöjv

Güncelleme Tarihi:

iöjv
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2012 13:53

Zeynep Güçlücan (Tüm Haberler)

Haberin Devamı

BDDK FİNANSAL PİYASALAR RAPORUNU YAYIMLADI

Gülseli ÖZDEMİR/İSTANBUL,(DHA) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Haziran 2012 Finansal Piyasalar Raporu’nun yayımladı.

Raporda, ülkemizde kapasite kullanım oranlarının kötüleşmemesi, sanayi üretiminin ılımlı artışa işaret etmesi, aylık ve yıllık bazda cari açığın hız kesmesi ve işsizlik oranının düşme eğiliminde olması, 2012 yılının ikinci yarısında muadil ekonomilere kıyasla daha istikrarlı bir büyüme olacağı beklentisini kuvvetlendirdiği görüldü.

Ayrıca, Türkiye’ye ilişkin son açıklanan öncü göstergeler sonucunda, başta büyüme olmak üzere ekonomik parametrelerin uluslararası kuruluşların öngördüğünden daha iyi olacağına dair beklentilerin oluştuğu dikkat çekti.

KREDİBİLİTE ARTABİLİR

Haberin Devamı

Türkiye’nin Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında, borçlanma oranlarının çok daha iyi bir görünümde olması ve mali disiplinin devamına yönelik yeni adımların atılması sayesinde, ülkemizin kredibilitesinin daha üst sıralara çıkması bekleniyor. Öte yandan, kredi kullanım dağılımlarına bakıldığında konut kredilerinin toplam içindeki payının azalışı, bu kredilerin, varlık fiyatları ile pozitif ilişkisi ve uzun vadeli yapısı göz önünde bulundurulduğunda ivmenin olumlu yönde olduğu değerlendirilmesi yapılıyor.

SIKILAŞTIRICI POLİTİKA TEDBİRLERİNİN ESNETİLEBİLİR

Raporda değerlendirilen, kredilerin artış hızının, Haziran 2012 itibarıyla yıllık nominal artışın yüzde 18,8, kur etkisinden arındırılan dolar bazlı yıllık artışın yüzde 6,7 olduğu belirtiliyor. Ayrıca, kredilerin artışındaki yavaşlatma amacına ulaşıldığı, böylece büyüme hedefleri ve kredi kalitesindeki iyileşme göz önünde bulundurularak kredilere yönelik sıkılaştırıcı politika tedbirlerinin esnetilebileceği değerlendirmesi yapıldı.

Yılın ikinci çeyreğinde bankalar aracılığıyla internet üzerinden yapılan finansal işlemlerin hacmi yüzde 2,9, mobil bankacılık finansal hizmetlerinin hacmi ise yüzde 29 artış gösterdi.

Haberin Devamı

KREDİ KARTI KULLANIMINDA BİLİNÇ ARTIYOR

Raporda, Tüketicilerin bilinçli kart kullanımına yöneldiği, banka kartlarının nakit çekimi dışında alışveriş amacıyla kullanım payının yüzde 31,6’ya ulaştığı belirtiliyor. Rapora göre, yeni teşvik uygulamalarıyla Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’ne katılım sayısının yüzde 5,8 artış gösterdiği, bankacılık sektöründe 2012 yılının ilk yarısı sonunda toplam aktiflerinde meydana gelen 127,8 milyar liralık yükselişin yüzde 93’ü kredilerdeki artıştan kaynaklandığı anlatılıyor. Bankacılık sektörünün toplam aktifleri 2012 yılının ilk yarısında 1,3 trilyon lira olurken, sektörün dönem karı geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 11,5 oranında artarak 11,6 milyar lira olarak gerçekleşirken, bu dönemde sektörün net faiz gelirleride yükseldi.

Haberin Devamı

Raporda, stres testi çalışması kapsamında uygulanan duyarlılık ve senaryo analizleri sonuçlarında çerçevesinde, risk faktörlerine uygulanan en olumsuz olası şoklarda bile sektörün sermaye yeterliliğinin güçlü kalacağı ve hedef rasyo üzerinde gerçekleşeceği tahmininde bulunulara, "Bu durum, sektörün beklenmeyen risklere karşı yeterli düzeyde sermaye bulundurmayı sürdürdüğünü ve alınan pozisyonlara ilişkin risklerin etkin biçimde yönetildiğini göstermektedir" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!