İnternetten müzik ve film indirene büyük ceza geliyor

Güncelleme Tarihi:

İnternetten müzik ve film indirene büyük ceza geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2009 00:00

Müzik ve sinema sektörünü büyük maddi kayıplara uğratarak üretimin düşmesine neden olan, internetten müzik ve film dosyası indirilmesine sıkı takip ve cezai yaptırım getirilecek.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda yapacağı değişiklikle, internetten ‘fikir hırsızlığına’ karşı uyarı, idari para ve hapis cezasına kadar uzanan yaptırım hedefleniyor. Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, yapılması düşünülen yasal düzenlemede, telif haklarının korunmasına ilişkin her türlü çalışmayı yaptıklarını ve son dönemde de çalışmalara hız verdiklerini söyledi.
Polise ikramiye
“Denetim Komisyonu Başkan ve Üyelerine İkramiye Ödenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” çıkardıklarını belirten Çelik, düzenleme çerçevesinde illerde görev yapan denetim komisyonu üyeleri ve emniyet görevlilerine belli bir miktarda para ödeneceğini kaydetti. Çelik, daha önce böyle bir teşvik sisteminin bulunmadığını belirterek, “Operasyonda ele geçirilen ürün sayısıyla ilgili belli bir oranda polis ve denetim komisyonu yetkililerine ikramiye verilecek. Bu da bizim açımızdan, ‘fikir hırsızlığıyla’ mücadelede en önemli dama taşlarından biridir” dedi.
“Korsan” yerine “fikir hırsızlığı” ifadesini kullanmaya özen gösterdiklerine işaret eden Çelik, “Bundan sonra onların ismi hırsızdır. Çünkü nasıl ki bir hırsız herhangi bir ürünü bir yerden alıp satıyorsa, alan da suçlu, satan da suçludur” dedi. Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve sektör temsilcilerinin katılımıyla 2 günlük bir çalışma yapıldığını kaydederek, söz konusu değişiklikleri Ekim sonuna yetiştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Hapis cezası gelebilir
Birçok ülkede bu suçu işleyenlere rekor cezalar geldiğine dikkati çeken  Çelik, “Bizde de önümüzdeki dönemde belki de en radikal değişiklik bu olacak. Kullanıcılara ilk defa bazı cezai yaptırımlar gelecek” dedi. Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve ilgili meslek örgütleriyle bu uygulamanın ne şekilde yapılacağı konusunda görüşeceklerini anlatan Çelik, şu bilgileri verdi: “Hemen hemen diğer ülkelerdekine yakın bir sistem olacak. Birkaç sefer uyarı, idari para cezası, ardından çok ısrarcı olunuyorsa hapis cezası verilebilir. Bunların hepsinin yapılma imkanı ve ihtimali var. Yine burada internet servis sağlayıcıların konumu, durumu çok önemli. Onlara da belli yaptırımlar getireceğiz. Servis sağlayıcılar, böylece bu bilgi paylaşımı konusunda daha dikkatli, hassas davranabilecek. Onlar üzerinden bazı mekanizmaları takip ettireceğiz. O takipler sonucunda bu kullanıcılarla ilgili yasal işlemi de yaptıracağız.”

Haberin Devamı

4 dev şirketin açtığı dava, ABD’li öğrenciye675 bin dolara patladı

Haberin Devamı

ABD’de internetten müzik dosyası indirdiği ve paylaştığı için telif hakları yasasını ihlal ettiğine karar verilen Boston Üniversitesi 25 yaşındaki doktora öğrencisi Joel Tenenbaum, 4 plak şirketine 675 bin dolar ödemeye mahkum edilmişti. Universal, Warner ve Sony gibi büyük plak şirketlerinin açtığı davada, jürinin kararlaştıracağı para cezasının 4.5 milyon dolara kadar çıkabileceği bildirilmişti.  Tenenbaum, duruşmada, müzik dosyalarını indirmek ve dağıtmak için ailesinde ve okulda bilgisayarı kullandığını kabul etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!