İnternette müzik kavgası

Güncelleme Tarihi:

İnternette müzik kavgası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

İNTERNET üzerinden yapılan müzik yayınları, sanatçıları ve müzik şirketlerini bu sitelerle karşı karşıya getirdi. Birçok ünlü sanatçı, internet siteleri aleyhine dava açtı. Ancak, bu konuda tam anlamıyla hukuki altyapının olmaması, açılan davaları havada bırakıyor.

İNTERNET üzerinden yapılan müzik yayınları, bu yayınların yapıldığı internet siteleriyle sanatçıları ve müzik şirketlerini karşı karşıya getirdi. Müzik sitelerinden yapılan yayınların çok kolay ve çok temiz kaydedilmesi ve yapılan kayıtların da piyasaya sürülmesi nedeniyle, bu internet siteleri, sanatçıların ve müzik firmalarının hedef tahtası haline geldi.

Özellikle MP3 Com. ve Napster Web com. isimli internet müzik sitelerine karşı çok sayıda dava açıldı. Sanatçı Paul Mc Cartney'den Metallica grubuna kadar geniş bir sanatçı topluluğu bu iki siteyi dava etti. Seagram, Universal Music Group, Time Warner, Sony, Bertellsman ve EMI Grup gibi dev müzik şirketleri Federal Ticaret Komisyonuna başvurarak MP3 ve Napster'ı CD fiyatlarını haksız rekabet yoluyla düşürmekle suçladılar.

Haftalık BusinessWeek Dergisi son sayısının kapak konusunu internet üzerinden yapılan müzik yayını ve bu alanda ortaya çıkan çatışmaya ayırdı. Dergide yer alan araştırmada sanatçılar, internet üzerinden yayın yapan siteler ve geleneksel müzik firmalarının tutumu ayrıntılı olarak incelendi.

Araştırmada, sanatçıların ve müzik şirketlerinin, internet kanalıyla kolayca elde edilen kopyaların piyasada haksız rekabet yarattığını ve bu yolla elde edilen CD'lerden telif hakkı alamadıklarını belirterek müzik sitelerine karşı dava açtığı belirtildi.

İnternet üzerinden yayın yapan müzik siteleri ve dijital radyolar ise kendilerini televizyon ve radyo istasyonlarına benzetiyor. İnternet sitelerinin yöneticileri, ‘‘Müzik yayınlarının kaydı konusunda nasıl televizyon istasyonu suçlanamazsa, bizler de suçlanamayız’’ diyor.

İnternet üzerinden yapılan yayın ve kayıtlara ilişkin ayrıntılı yasal düzenleme olmaması, sanatçı ve müzik şirketlerinin dava açtığı müzik sitelerinin yargılanmasını zorlaştırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!