İnternete özel sanal para

Güncelleme Tarihi:

İnternete özel sanal para
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

İNTERNETTE alışverişler artık sanal parayla yapılıyor. En yaygınları Beenz, Flooz ve Cybermoon olan bu e-paralar internette alışverişi kolaylaştırıyor ama, para arzının kontrolünde sorun çıkarıp çıkarmayacağı da merak ediliyor.

E-TİCARETİN boyutları giderek büyüse de, internette alışverişin güvenilirliği hálá sorun olarak görünüyor. Şirketler her ne kadar güvenilir ortamlar yarattıklarını belirtseler de, tüketicilere kredi kartı numaralarını yazmaktan çekiniyor. Bankalar, sanal mağazalarda kullanılması için özel kredi kartları yaratıp, bunları yaygınlaştırmaya çalışadursunlar, dijital dünyanın mucitleri çoktan sanal parayı icat etti bile.

Beenz, Flooz ve Cybermoola denilen bu paralar, başta Amerika olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde internet üzerinden yapılan alışverişlerde kullanılıyor. Banka hesabı ya da kredi kartı gerekmeden metal veya kağıt paraya ihtiyaç duymadan alışveriş imkanı veren bu paraların sadece internet üzerinde dolaşımı bulunuyor. İnternette web siteleri de bulunan bu paraların edinilmesinin telefon kartı edinmek kadar kolay olduğu belirtiliyor. Bu paralardan Cybermoola'yı herhangi bir marketten edinmek mümkün. 200 dolara eşdeğer olan Beenz ise tüketicilerini müşteri bağlılığını ödüllendirmek isteyen web sitelerde bile dağıtılıyor.

FED YAKIN TAKİPTE

Reuters'in haberine göre, internette alış verişi kolaylaştıran e-para konusu, kafalarda pek çok soruyu da yaratıyor. Regule edilemeyen bu e-paralar, kablolu bir dünyada merkez bankalarının küresel ekonomiyi nasıl etkileyeceği veya para arzını nasıl kontrol edebileceği sorularını da beraberinde getiriyor. MCM International/New York döviz analistlerinden Kevin Harris, bu konuda yaptığı yorum şu:

‘‘FED geleneksel para akışı yöntemlerini izliyorsa ve e-para yüzünden birden bu paranın yüzde 3'ü kayboluverirse enflasyon hesabını yapmaları imkansız hale gelir.’’

FED ise, e-paranın büyümesini dikkatli bir şekilde izliyor. Ancak analistlerin çoğu e-paranın web üzerinde temel ödeme yöntemi olarak kredi kartlarının yerini almasına ihtimal vermiyor. E-para, kural tanımıyan yeni nesil siber-bankacıları çok da endişelendirmiyor.

1 MİLYAR BEENZ TEDAVÜLDE

Siber alemde tercih edilen para olmak için yarışan Beenz'in yaratıcılarından ve Beenz.Com'un Genel Müdürü Charles Cohen ise, ‘‘Doların net dışındaki dünyada kullanım için tasarlanması gibi Beenz de dijital dünya için tasarlandı’’ diyor. Cohen'e göre, dolar ve Beenz meşru para birimleri olarak barış içinde birlikte varolmaya devam edecekler.

Cohen'in verdiği bilgiye göre 1 milyarın üzerinde Beenz, tedavülde bulunuyor. FED'in verilerine göre ise dolaşımda olan dolar miktarı 571.4 milyar dolar.

E-paranın tüm paraların kralı olarak görülen doların yerini alması çok muhtemel gibi görünmese de, ‘‘dijital nakit para’’internette kredi kartıyla alışveriş yaparken gizlilik ve güvenlik konularında endişe duyanlara yeni bir alternatif sunuyor.

Müzik yazılımı kavgası

MICROSOFT tarafından geliştirilen ve dünden itibaren internet aracılığıyla parasız dağıtılan bilgisayar müzik programı ‘‘Media Player 7’’nin, MP3 formatındaki müzik yazılımları açısından ciddi bir tehdit oluşturduğu ifade edildi.

Media Player-7, yine Microsoft'un geliştirdiği ‘‘Windows media audio’’ (wma) formatını kullanıyor. Ünlü plak şirketi EMI'nin de internetteki müziklerinde bu formatı kullanacağını açıklaması, Media Player'in rakipleri açısından darbe oluşturdu.

EMI'nin internetteki sitesine (wma) formatında 96 albüm ile sayısız 45'lik plak koyduğu öğrenildi. DiscoverMusic.com adlı sitenin de, yine (wma) formatında 2.5 milyon müzik örneğini yakında internete koyacağı bildiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!