İnternet 550 kat büyük çıktı

Güncelleme Tarihi:

İnternet 550 kat büyük çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD'li internet araştırma kuruluşu Bright Planet, internetin sanılandan 550 kat daha büyük olduğunu açıkladı. Şirket, mevcut arama motorlarının internette ancak 1 milyar dökümana ulaşabildiğini, oysa sistemin 550 milyar dokümana sahip olduğunu belirledi.

İNTERNETİN sanılandan 550 kez daha büyük olduğu ortaya çıktı. Merkezi güney Dakota'da bulunan ‘‘Bright Planet’’ adlı bir şirket tarafından yapılan araştırmanın sonucuna göre, internette 550 milyar doküman depolanmış durumda.

İnternet arama motorlarının toplam indeks kapasitelerinin ise sadece 1 milyar sayfa olduğu belirlendi. Motorların internetteki ‘‘statik’’ bilgileri tasnif eden bir teknoloji kullandıkları ve ‘‘dinamik’’ bilgileri göremedikleri de ifade edildi.

DERİN TARAMA

Bright Planet yetkilileri, Yahoo, Alta Vista, Google gibi en güçlü tarama motorlarının bile internetin ancak yüzeyini tarayabildiklerini belirtiyorlar. Söz konusu şirket tarafından yapılan açıklamada, interneti derinlemesine tarayacak ‘‘Lexibot’’ adıyla bir yazılım geliştirdiği kaydedildi.

Yeni tarama motorunun ‘‘herkes için olmadığını’’ kaydeden şirket yetkilileri, yazılımın 90 dolar fiyatla satışa çıkarılacağını kaydettiler. Yazılım, internetin ‘‘derin ağ’’ (deep web) adı verilen bölümünde arama yaptığı için bir konuyu araştırması yaklaşık 10-25 dakika sürüyor. Bazı büyük taramaların ise bir buçuk saatte tamamlandığı belirtildi.

Telekom İtalia, GSM 1800 için parayı hazırlıyor

TELEKOM İtalia Mobile (TIM) Genel Müdürü Marco De Benedetti, tasarruf hisselerinin dönüştürülmesinden elde edilecek kaynağın Türkiye'deki GSM 1800 lisansının yanısıra İtalya UMTS lisansı ve Latin Amerika ile diğer uluslararası projelerin finansmanlarında kullanılacağını söyledi.

De Benedetti, ilk hesaplara göre TIM'in İtalyan UMTS lisansı için yaklaşık 2 milyar euro (1.9 milyar dolar) ödemesi gerekeceğinin beklendiğini ve maliyetin kalan kısmının da daha sonra ödeneceğini söyledi. UMTS lisansların baz fiyatı 4 trilyon liret (1.94 milyar dolar) ancak nihai fiyatın çok daha yüksek olacağını tahmin ediyorlar.

TIM, yönetim kurulunun yaklaşık 1.56 milyar tasarruf hissesini sıradan hisseye dönüştürme planını onayladığını ve bu operasyonun tam olarak yapıldığı taktirde yaklaşık 8 milyar euro kaynak sağlayacağını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!