Interbank sancısı sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Interbank sancısı sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Merkez Bankası Mevduat Sigorta Fonu'nunca Interbank'a el konulmasının piyasalarda yarattığı sancı sürüyor. Fon operasyonunun hemen ardından başlayan hafta sonu tatili, piyasalarda ateşi biraz düşürmekle birlikte, bankacılık cephesinde endişeler sürüyor. Finans sektöründe Interbank olayının ardından, büyük bir dedikodu furyası yaşanıyor.

Aslında haftalardır süren siyasi krize, DSP Lideri Bülent Ecevit, yeni kabinesini açıklayarak son noktayı koydu. Fakat en azından seçimlere kadar da olsa, siyasi istikrarı ifade eden bu gelişmenin, finans sektöründe yaşanan son olaylar yüzünden biraz güme gittiği söylenebilir. Keza Ecevit dün yeni kabinesini açıklarken, piyasalarda fazla iyimserlik gözlenmedi.

Geçen haftayı siyasi istikrar beklentileriyle de, yüzde 4'ün üzerinde artışla kapatan borsa, haftaya kötü başladı. Borsa endeksi, dün 50 puan birden gerileyerek, 2 bin 670 puandan kapandı. Hisseler ortalama yüzde 1.9 oranında düştü. Borsa endeksi gerilerken işlem hacminde de hızlı bir düşüş dikkati çekti. Geçen haftanın özellikle ilk yarısında 100 trilyon lira sınırına dayanan işlem hacmi, dün iki seansta toplam 44 trilyon lira düzeyinde kaldı.

Borsada geçen hafta küçük küçük alımlar yaparak, kıpırdanmaya başlayan yabancılar dün ortalıkta yoktu.

Faiz cephesi borsaya göre biraz daha iyimser olduğu söylenebilir. Bono oranları, günün ilk yarısında 2-3 puan civarında gerileyerek yüzde 117'ye kadar geriledi. Günün ikinci yarısında ise gelen satışlarla bono oranları tekrar yükselişe geçti ve yüzde 120'nin üzerine çıktı. Sabah saatlerinde yüzde 75'in altına inen gecelik oranlar da öğleden sonra nakit sıkıntısının da etkisiyle yüzde 78'in üzerine yükseldi.

Likidite sıkıntısının yaklaşan Ramazan Bayramı'nın da etkisiyle bir miktar daha artması ve faiz oranlarının biraz daha yükselmesi bekleniyor. Dövizde cephesinde ise dolarda dış piyasalara paralel bir yükseliş vardı. Doların dışarıda, 1.69 markın üzerine çıkması iç piyasaya yansıdı. Serbest piyasada geçen haftayı 321 bin 700 liradan kapatan dolar, dün 322 bin 750 liraya yükseldi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!