Intel: Elektronik ticarette Türkiye'nin şansı yüksek

Güncelleme Tarihi:

Intel: Elektronik ticarette Türkiyenin şansı yüksek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Intel Başkanı Craig Barrett, ‘‘Yakın gelecekte bütün şirketler, internet şirketi haline dönüşecek’’ dedi. Barrett, Türkiye'nin elektronik ticarette şanslı ülkeler arasında olduğunu söyledi.

WALL Street Journal'ın 6'ncı geleneksel CEO Zirvesi'ne katılan Intel'in Başkanı Craig Barrett, elektronik ticaret konusunda şanslı gözüken ülkeler arasında Türkiye'yi de gösterdi. Gelecekte İnternet şirketi diye bir kavram kullanılmayacağını, çünkü hangi alanda faaliyet gösteriyor olursa olsun bütün şirketlerin İnternet şirketi olmak zorunda kalacağını öne süren Barrett, şöyle konuştu:

‘‘Şu anda ABD bu konuda lider durumda. Avrupa ülkeleri de diğer bölgelere göre daha ileride. Doğu Avrupa gibi bölgelerde altyapı konusunda sorunlar var. Birçok ülkeyle irtibat halindeyiz. Destek ve gelişim için hükümet düzeyinde yardım bekliyoruz. Türkiye, İsrail gibi ülkelerle de irtibatımız var. Elektronik ticaret, ülke ekonomilerine artı bir kaynak yaratacak. Hükümetlerin bu konunun önemine dikkat etmeleri için uğraşıyoruz.’’

COĞRAFİ SINIR YOK

Barrett, gelişmekte olan ülkelerin elektronik ticaret konusundaki şanslarını ise, ‘‘Bu konuda coğrafi bir sınırlama görmüyoruz. Yatırım için sadece mühendislere ve fikirlerine bakarım. Güney Afrika, Brezilya veya başka bir ülke fark etmez’’ sözleriyle değerlendirdi.

Londra'daki CEO Zirvesi'nin ardından Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Intel'in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'dan sorumlu başkanı Earl Whetstone, Türkiye'nin elektronik ticaret konusunda şanslı ülkeler arasında bulunduğuna dikkat çekti.

Whetstone, şunları söyledi: ‘‘Türkiye kendi bölgesinin en büyük ve en güçlü ülkesi. Hızlı büyüyen bir ülke. Her okula bilgisayar gibi inanılmaz iyi bir projeniz var. Bu büyük bir öngörüş. Fransa, İngiltere gibi ülkeler de bu konuya eğiliyorlar ama sistemleri gereği çok yavaş ilerleme kaydedebiliyorlar. Türkiye'nin bu konuyu uygulamakta daha kararlı olduğunu görüyoruz. Zaten ileride elektronik ticarette dışarıda kalmak istemeyen hükümetler kararlı olmak zorunda. Yöneticiler böyle bir kararla Türkiye'nin nereye gidebileceğini görmek zorundalar. Singapur ve Hollanda gibi ülkeler radikal sayılabilecek bazı kararlar alarak elektronik ticaret konusunda önlemler almaya başladılar bile. Ekonomisini büyütmek isteyen ülkeler için büyük bir fırsat elektronik ticaret. Türkiye bunu uygulayabilirse çok büyük bir ileri adım atmış olur. Bu programın uygulamaya geçmesi durumunda birşeyler yapmak üzere Türk hükümetiyle temaslarımız sürüyor.’’

Elektronik ticaret trilyon dolara gidiyor

INTEL'in Başkanı Craig Barrett, ‘‘Gelecek birkaç yıl içinde 1 milyar bilgisayarın bağlantılı olacağı dev bir ticari ortam oluşacak. Elektronik ticarette trilyonlarca dolarlık bir pazar oluşacak. Yakın bir gelecekte İnternet üzerinde satıcı merkezli bir ticaretten, müşteri merkezli ticarete kayma olacak. Böylece müşteri, bir click'le neyi, nereden, nasıl alacağını daha rahat görecek ve satıcıyı yönlendirecek’’ dedi. 1999 yılı için 109 milyar dolarlık, Batı Avrupa ülkelerinde de 19 milyar dolarlık elektronik ticaret hacminin oluşacağını öngören Barrett, 2002 yılında bu rakamın ABD'de 842 milyar dolar, Batı Avrupa'da da 223 milyar dolara ulaşacağını belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!