İnşaatta sonbahar fırsatları

Güncelleme Tarihi:

İnşaatta sonbahar fırsatları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2011 00:00

Gayrimenkul sektöründe sonbahar bereketi yaşanıyor. İnşaat firmaları bir yandan yeni projelerini satışa çıkarırken, bir yandan da mevcut projelerinde kampanyalar düzenleyerek konut alıcısını çekmeye çalışıyor. ‘İnşaatta Fırsatlar’ dosyasında firmaların düzenlediği bu kampanyaları bir araya getiriyoruz.

Haberin Devamı

GAYRİMENKUL sektöründe sonbahar bereketi yaşanıyor. İnşaat firmaları bir yandan yeni projelerini sonbahar hareketinden yararlanmak için satışa çıkarırken, bir yandan da mevcut projelerinde kampanyalar düzenleyerek konut alıcısını çekmeye çalışıyor. Yaz aylarının sona ermesi, tatil rehavetinin bitmesi ve okulların açılmasıyla yeniden başlayan ‘ev alma’ sezonunda hedeflerine ulaşmak isteyen firmalar, eylül ortalarından itibaren piyasayı hareketlendirdi. Rekabetin üst seviye çıkması, inşaat firmalarını kampanyalar konusunda da birbirleriyle yarıştırıyor. İstanbul’da satışta bulunan projeler, temalı konseptleri, çevre dostu özelliklerinin ev sahibi olmak isteyenlere cazip fırsatlar sunuyor. Biz de İnşaatta Fırsatlar dosyasında firmaların düzenlediği bu kampanyaları bir araya getiriyoruz.

Haberin Devamı

Taksitler erteleniyor

Tatil nedeniyle satışların durgunlaştığı yaz aylarını da beklenenden iyi bir performansla kapatan inşaat firmaları sonbahara da hızlı girdi. Eylülden itibaren neredeyse her gün yeni bir proje tanıtılıp satışa çıkarılırken, devam eden projelerde ise kampanyalar hız kazandı. Firmaların sunduğu sonbahar kampanyaları arasında, uygun fiyatlı konutların dışında en çok taksit erteleme dikkat çekiyor. Kuruluşlar, ev sahibi olanların taksitlerini ya teslimlere kadar erteliyor ya da 1 yıllık süreler veriyor. Bu kampanyaların dışında, enflasyon farkı olmadan sıfır faiz uygulama, komşusunu getirene taksit silme, peşinatı taksitlere bölme, peşin ödemelerde indirim gibi kampanyalar da düzenleniyor.

Konut almanın zamanı

Hızla gelişen yeni konut bölgelerinde, yaklaşık 80 bin liradan başlayan fiyatlarla taksit ödeyerek alınabilen daireler bulunuyor. Sektör tenmsilcileri, şu anda sektördeki şartların, konut almak isteyenler için fırsatları barındırdığını belirtiyor. Artık fiyatların düşme ihtimalinin, yükselme ihtimaline göre yok denecek kadar azaldığını ifade eden sektör temsilcileri, fiyat artışlarına dikkat çekiyor. Sektörde önümüzdeki günlerde fiyatların yükselmesi ve birçok firmanın zam yapması da bekleniyor. Garanti’nin desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerine göre, yeni konut fiyatlarında eylül ayında bir önceki aya göre değişim olmadı ancak geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7.18 oranında bir artış var. Konut fiyatlarında ortalama artış yıllık yüzde 6.5 düzeyinde görünüyor. Bu veri, konut fiyatındaki artışın enflasyonla paralel yürüdüğünü gösteriyor.

Haberin Devamı

Mütekabiliyet beklentisi

Sektörü hareketlendiren en önemli unsurda mütekabiliyet (karşılıklılık) yasasının kaldırılarak, yabancıya mülk satışının önünün açılacağı beklentisi oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın konuyu gündeme almasıyla heyecanlanan sektör temsilcileri, yabancıya yapılacak satışlarda konut sektörünün daha da hareketleneceğine vurgu yapıyor.

Erken teslimler önem kazandı

BAŞTA İstanbul olmak üzere gayrimenkul sektöründe firmaların geliştirdiği proje sayısı her geçen gün artarken, rekabette bir adım öne çıkmak isteyen inşaat firmaları, teslimat sürelerini de aşağı çekmeye başladı. Nitelikli konut projelerinde hızlanan teslimat süreleri, bir çok firmanın projelerinin teslimat sürelerini 18 aya kadar indirmesine neden oldu. Bazı firmalar 18 aya kadar söz verdikleri teslim tarihlerini, daha aşağı çekebileceklerinin de sinyallerini veriyor.

Haberin Devamı

Konut sezonu uzadı

GAYRİMENKUL sektöründe geçmişe oranla konut satışında sezonlar uzadı. Eskiden mart-nisan, eylül-ekim aylarına sezon sıkışırken, konut satışlarında sezonun ilk yarıda şubat-temmuz arasına, ikinci yarıda ise eylülden başlayarak yılsonuna kadar genişlediği görülüyor.

15 bin konut geliyor

KONUT üreticileri, şu anda mevcut projelerinin satışlarına veya teslimlerine odaklanırken, satışa çıkacakları projelerin de hazırlıkları bir yandan devam ediyor. Ekim ve kasım aylarından yıl sonuna kadar toplam 15 bin konutun yer aldığı projelerin lansmanı yapılacak. Bu konutların arasında ekonomik konutlar bulunurken, şehir merkezindeki lüks projeler de yer alacak. Satışa çıkacak projelerin yatırım bedeli ise 5 milyar lirayı aşacak. Henüz yatırım bedeli belli olmayan projelerin de eklenmesiyle bu rakamın daha da yükseleceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Evora İstanbul’un ‘ekonomik fiyatları’ ilgiyle karşılandı

TEKNİK Yapı, Tuzla’da inşa ettiği toplam 4 bin 304 konutluk Evora İstanbul’da yoğun ilgi görüyor. Projenin satışa çıktığı ilk haftasonu ilk etapta satışa çıkan 1509 dairenin 502’si satıldı. Evora İstanbul’da fiyatlar 76 bin 900 liradan başlayıp, 188 bin 100 liraya çıkıyor.

TEKNİK Yapı’nın Emlak Konut GYO ile gerçekleştirdiği Tuzla’daki 4 bin 304 konutluk Evora İstanbul, satışa çıktığı günden bu yana yoğun ilgi görüyor. Lansman sonrası ilk haftasonunu 502 dairenin satışını tamamlayarak geçiren Evora İstanbul’un ilk etabında 1509 daire satışa çıkıyor. Fiyatların 76 bin 900 liradan başladığı, ortalama metrekare fiyatının ise 1550 lira olduğu projede, fiyat avantajının yanı sıra, uygun ödeme seçenekleri de sunuluyor. 300 dönümlük arazide gerçekleştirilecek proje için Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, “Arazi, Teknik Yapı tarafından kıymetli bir pırlanta gibi işlendi ve Tuzla’nın en yüksek tepesini taçlandırmaya hazır hale geldi. Tuzla’nın en yüksek tepesinde konumlanan Evora İstanbul, bir taç gibi parlayacak” dedi.

Haberin Devamı

76 bin 900 liradan başlıyor

Evora İstanbul projesinde satışa çıkan ve projenin ilk etabını kapsayan 15 blokta toplam 1509 daire yer alıyor. Projede stüdyo daireler 76 bin 900 TL, 1+1 daireler 84 bin 200 TL, 2+1 daireler 146 bin 700 TL, 3+1 daireler 188 bin 100 TL’den başlayan fiyatlardan başlıyor. İlk etabı oluşturan 1.509 dairenin yüzde 3’ü stüdyo, yüzde 43’ü 1+1, yüzde 30’u 2+1, yüzde 23’ü 3+1 tipinde olacak. Daire büyüklükleri ise stüdyoda 50-58 metrekare, 1+1 tiplerinde 55-75 metrekare, 2+1 tiplerinde 91-171 metrekare, 3+1 tiplerinde 130-211 metrekare şeklinde olacak. Dairelerin büyük bir bölümünde 8 ile 17 metrekare aralığında değişen özel kat bahçesi veya balkon olacak. Projedeki dairelerin büyük çoğunluğu da denize bakıyor. Ödeme koşullarında ise, satışta yüzde 7 peşinat kullanımı için olanak sağlanırken, bedelin yüzde 25’in tamamlanması için Teknik Yapı Holding tarafından bakiye yüzde 18’lik oran 12, 18 ve 24 ay olmak üzere 3 eşit ay şeklinde vadelendiriliyor. Daire bedelinin kalan yüzde 75’i için banka kredisi kullanılabiliyor.

30 ay sonra teslim

İçinde ilkokulu, kreşi, parkı, tıp merkezi ve camisi olan küçük bir şehir kuracaklarını belirten Nazmi Durbakayım, şunları söyledi: “Evora İstanbul’da yaklaşık 15 bin kişi yaşama şansı bulacak. Evora İstanbul, insanlara istedikleri mekanlara istedikleri şartlarla ulaşabileceğini sağlayacak bir proje olacak. Teknik Yapı, Tuzla’ya en hakim tepede deniz manzaralı bir şehir kuruyor. Müstakil sitelerden oluşan bu şehirdeki siteler, kendi içinde bağımsız sosyal donatı alanlarına sahip olacak. Toplam 4 bin 304 daireden oluşan Evora İstanbul, konut ve rezidans bloklarından oluşacak. Projenin içinde ayrıca irili ufaklı çarşılarda ticari birimler, sosyal tesisler ve spor alanları bulunacak. Site içlerindeki araç yolları site etrafına alınacak. Evora İstanbul’un inşaatına Ekim 2011 tarihinde başlandı. Proje Ağustos 2014’te tamamlanacak. Daire teslimleri etaplar şeklinde yapılacak. İlk etabı oluşturan 1.509 daire 30 ay sonra teslim edilecek.”

Ekonomik konut istiyor

Evora İstanbul’un hitap ettiği kitle profilinin Türkiye mozaiğini yansıttığını anlatan Durbakayım şöyle konuştu: “Birçok büyük bankanın teknolojik merkezleri Tuzla’ya taşınırken, buralarda çalışacak binlerce insan rahat bir yaşam ortamı istiyor. THY personeli de Tuzla’da iş streslerini ortadan kaldıracak yaşam alanları arıyor. Ataşehir’deki Finans Merkezi’nde çalışan orta gelir grubu da, çalışma bölgesine ulaşımı kolay ekonomik konut istiyor. Aileler de çocukları için birçok sosyal olanakları olan Evora İstanbul’da yaşamak isteyecek.”

Mutfaksız ev misafire oda

NAZMİ  Durbakayım, elektrikli araçlar için şarj istasyonu ve güneş enerjisinden elektrik üreten sistemlere yer verecekleri projenin bir başka özelliğinin ise mutfaksız evler olduğunun altını çizdi. Durbakayım, “ Stüdyo dairelerde istenmesi durumunda mutfak yapmayacağız. Bu uygulamayı projede deneme olarak yapıyoruz. Projede çok sayıda yeme-içme alanları olacak” bilgisini verirken, misafir nedeniyle büyük ev almak zorunda kalanlar için de ‘yedek oda’ çözümü geliştirdiklerini belirtti.

Orta gelirli rahatlıkla alabilir

TUZLA’nın çok hızlı bir gelişme göstererek İstanbul ile Anadolu arasında kilit bölge olacağına işaret eden Nazmi Durbakayım, Evora İstanbul ile birlikte Anadolu Yakası’nda yaşamın adresinin değişeceğini söyledi. Durbakayım, Teknik Yapı’nın müşterilerine yüksek kazanç sağladığının da altını çizerek, “Evora İstanbul, Teknik Yapı’nın gerçekleştirdiği projeler arasında prim yapma potansiyeli en yüksek proje. Bu yıl yapılan bir araştırmaya göre İstanbul’un en çok değer kazanan projesi bizim gerçekleştirdiğimiz Uphill Court oldu. Kartal’daki projelerimiz de listenin üzerinde yer aldı. Ancak Evora İstanbul’un kazanç sağlayan projeler sıralamasının yeniden yazılmasını sağlayacak ve listenin tepesinde yer bulacaktır. Metrekare fiyatı açısından orta gelirli vatandaşlarımızın rahatlıkla alabileceği daireleri olan Evora İstanbul’un yatırım stratejilerini de değiştireceğine inanıyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!