İnovasyonla farkı kapatın

Güncelleme Tarihi:

İnovasyonla farkı kapatın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2016 22:27

Türkiye İnovasyon Haftası’nın ikinci gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “İnovasyon denilince sözlük anlamı dışında aklımda başka bir anlam geliyor. Ben katma değer anlıyorum. İnovasyon, kurumların, ülkelerin, devletlerin arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel farkı kapatma noktasında çok önemli bir enstrüman” dedi.

Haberin Devamı

BU yıl 5. kez Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen ‘Türkiye İnovasyon Haftası’nın ikinci gününde açılış konuşmasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak gerçekleştirdi. İnovasyon denilince sözlük anlamı dışında aklında başka bir anlam geldiğini belirten Albayrak, “Ben inovasyon denilince katma değer anlıyorum. İnovasyon küresel ekonomik rekabetin arttığı böyle bir dönemde, kurumların, ülkelerin, devletlerin arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel farkı kapatma noktasında çok önemli bir enstrüman” dedi.

YÜKSEK ŞANS VAR

Albayrak, Türkiye’nin yeni bir süreçten geçtiğini, 21. yüzyılın son teknolojiler anlamında bir çok yenilik sunduğunu ve katma değerli fikirleri geliştirmek için gerekli altyapının oluşturulması gereken bir dönemden geçildiğini aktardı. İnovasyon çerçevesinde artık diğer ülkelerle, kurumlarla aradaki farkı kapatmak için şansın daha yüksek olduğunu dile getiren Albayrak, “Burada iki şeye ihtiyaç var. Birincisi özgüven. Bu özgüven sizi farklı bir iklime sürüklememeli, bu yüzyılda belki toplumların en çok tehdit olarak karşılaşabileceği noktalardan bir tanesi bu. İkincisi de çok çalışmak. Hiçbir büyük başarı çok çalışmadan olmuyor. Hangi konuyla uğraşırsanız uğraşın, konu Türkiye ile ilgiliyse eğer hele de bu rekabet ikliminde her zamankinden çok daha fazla çalışmalıyız. Bu küresel mücadelenin içinde ayakta kalabilmek için öncelikle çok güçlü olmamız lazım ki, bunun için de çok çalışmamız lazım. Aradaki farkı kapatacak hikaye de her alanda inovasyonu hayata geçirmeyi gerektiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Şimdiki neslin Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarabilme noktasında kritik olduğuna ve bu ruhu taşıdığını söyleyen Albayrak, “Kim ne derse desin, sizi küçük görmeye, özgüveninizi zedelemeye, sizi demoralize etmeye çalışırsa çalışsın, sakın kulak asmayın. Önce millet sonra kendiniz sonra da Rabbinizi bildiğiniz sürece kimse size bir şey yapamaz” diye konuştu. Albayrak bunun en güzel örneğinin 15 Temmuz’de gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

GENÇLERİN MORALLİ OLMASI GEREKİYOR

ESAS Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, sosyal inovasyon panelinde konuştu. Gençlerin moralli olması gerektiğini, morali olmayan gençlerin hayal kuramayacağını ve dolayısıyla üretemeyeceğini ifade eden Emine Sabancı Kamışlı, “Bizi biz yapan gençlerdir. Eğitim alan gençlerimizin yüzde 30’u işsiz kalıyor. Bu gençlerin işsiz kalması ortalamada 13 ay sürüyor. İlkokul ve ortaokulda ise bu süre 6 aya iniyor. Buradan yola çıkarak Esas Sosyal’i kurduk. Eğitim almış, ama diplomalı işsiz gençlerimize odaklanıyoruz. Ülkemizi yurtdışında tanıtırken, gençlere olan güvenimizi anlatıyoruz” dedi. Gençlerin çoğunun yeteri kadar referans ve ağ (network) bulamadığının altını çizen Emine Sabancı Kamışlı, şunları söyledi: “Gençlerimiz fırsat eşitsizliğine maruz kalıyor. Bunun için Esas Sosyal’de 20 milyon TL fon ayırdık. 2015’te 15 gencimiz vardı. 2017’de 20 gencimiz oldu.”

Haberin Devamı

BİLGİ EKRAN DIŞINA ÇIKACAK

İNOVASYON Haftası’nın ikinci gününe Samsung Başkan Yardımcı Pranav Mistry, yaptığı sunumla damga vurdu. Teknolojinin sihir gibi bir şey olduğunu ifade eden Mistry, “Bilgisayar mouse fikrinden yola çıkarak, dijital bir eldiven geliştirdim. Kızılötesi bir kamera ile bilgisayarların fiziksel bir mouse olmadan kullanılmasını sağladım. Bu fikri biraz daha geliştirdim ve ekranlar olmadan neler yapabileceğimi araştırdım. Bir bisiklet kaskının üzerine projektör yerleştirerek bilgisayarları ekranlardan bağımsız bir yere taşıdım. Bu cihaza ayrınca hareket algılayan kamera ekleyerek kontrol edilebilmesini de sağladım. Bu cihazla elimiz bir telefona çevrilebilir veya bir kağıdı tablete dönüştürebilirsiniz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

1.5 AYDA MUCİT OLDULAR

TEKNOLOJİ şirketi Intel Türkiye’nin, Darüşşafaka Eğitim Kurumları ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile hayata geçirdiği “Girişimci Mucitler” standı İnovasyon Haftası’nda dikkat çekti. 1.5 aylık, 3D (3 boyutlu) yazıcı, yazılım ve donanım eğitimi alan liseli gençler, geliştirdikleri icatları sergiledi. Akıllı baston, radar sistemi, düşmeye duyarlı akıllı bileklik ve boş otopark sistemi başta olmak üzere birçok proje yer aldı. Intel Avrupa, Orta Doğu ve Afrika İnovasyon Programları ve Ortaklıkları Direktörü Ferruh Gürtaş, “Türkiye’de şu anda 5 bilim merkezi bulunuyor. Önümüzdeki yıl bu projemizi söz konusu 5 bilim merkezinde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Böylece 5 binden fazla lise öğrencisinin girişimci mucit olmasını hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İNSAN VARSA İMKÂN DA VAR

TURKCELL Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 1800 ile 2000 arasında yazılan kitaplarda ‘imkansız’ kelimesinin kullanımının İngilizce ve Fransızca’da yarıya, Almanca’da ise üçte bir oranında düştüğünü ifade ederek, “İnsan varsa imkan da var. Gerçekten insanların hayatlarına dokunmak önemli. Türkiye’de 3 milyon Suriyeli göçmen var ve Merhaba Umut diye bir uygulama geliştirdik. Bu sayede Suriyeli göçmenlerin kamu, sağlık ve eğitim hizmetlerine kavuşmasını sağlamayı amaçladık” dedi. Fikir sahibi gençleri fonlarla buluşturabilmek için Arı Kovanı projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Terzioğlu, “Şu ana kadar 1.3 milyon liralık fon yaratıldı. Yüzde 70 başarı sağlandı. 18 kitlesel fonlama kampanyası başlatıldı. 7’si başarılı oldu” dedi.

KONGREDEN NOTLAR

PEDAL ÇEVİREN TELEFONU ŞARJ ETTİ

İNOVASYON Haftası’nda kurulan standlar, ziyaretçilerin yoğun ilgisini gördü. Bunlardan pedal çevirdikçe telefonların şarj edilmesini sağlayan bisikletti. Şarjları biten ziyaretçiler, pedal çevirerek cihazlarını şarj ettiler.  

PAKETLEME VE YERLEŞTİRME ROBOTU

GÜLTEPE Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri paketleme ve yerleştirme robotu geliştirdi. Ülker Arena’da düzenlenen ‘FRC’ adındaki yarışmasında 44 takımın içinden birinci olan proje, önümüzdeki nisan ayında düzenlenecek uluslararası yarışmaya katılacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!