İngiltere'den piyasaları şaşırtan karar

Güncelleme Tarihi:

İngiltereden piyasaları şaşırtan karar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2016 14:32

İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0.5'te sabit tuttu ve yedi yıldan uzun süredir ilk defa bir faiz indirimi bekleyen yatırımcıları şaşırttı. Tutanaklarda para politikası kurulu üyelerinin çoğunluğu Ağustos ayında politikanın gevşetilebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Karar 8'e karşı 1 oyla alındı.

Faiz kararıyla birlikte yapılan açıklamada üç hafta içerisinde ekonomiyi destekleyici bir hamle yapılabileceği ve 23 Haziran'da yapılan referandumdan çıkan Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının ekonomiye etkilerinin anlaşılmasının ardından bir "önlemler paketi" açıklanabileceğini belirtildi.

Açıklamada, "Alınacak herhangi bir genişleme önleminin tam boyutu ve doğası Ağustos beklentileri ve enflasyon raporu çerçevesinde belirlenecek" dedi.

Reuters anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu BOE'nin faizleri 25 baz puan indirerek yüzde 0.25'e çekeceğini tahmin ediyordu.

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılma yanlılarının kazandığı 23 Haziran referandumu sonrası sterlin, dolar karşısında yüzde 13 değer kaybetmiş, küresel hisse piyasalarından trilyonlarca dolar silinmişti.

Haberin Devamı

BOE Başkanı Mark Carney yaklaşık iki hafta önce yaptığı bir açıklamada parasal destek önlemlerinin yolda olduğu mesajını vererek, ekonominin sağlam ellerde olduğu sinyalini verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!