İngiltere'de Türkiye için köklü değişiklik

Güncelleme Tarihi:

İngilterede Türkiye için köklü değişiklik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

İngiltere, kendi işadamlarını Türkiye'ye yönlendirmek için ticaret sisteminde köklü değişiklikler yaptı. Ticaret Bakanı Lord Clinton Davis, ‘‘Türkiye'de iş yapacak şirketlerimizin ihracat sigortası primlerini indirdik, kredi garanti limitlerini artırdık’’ dedi.

Ticari ilişkileri artırmak amacıyla İngiliz Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın Türkiye'yi hedeflediği kampanya, Londra'da Ticaret Bakanı Lord Clinton Davis'in de katıldığı büyük bir konferansla resmen başladı. Tony Blair kabinesinin en yaşlı bakanlarından Ticaret Bakanı Lord Clinton Davis, İngiliz işadamlarının Türkiye'deki yabancı firmalarla kolay rekabet edebilmesi köklü değişikler yaptıklarını açıkladı. Davis, İngiliz firmalarının Türkiye'de rekabet edebilmesi için ihracat sigortası primlerini düşürüp, ihracat kredi garanti limitini artırdıklarını bildirdi.

İngiliz iş dünyasının önde gelen firma temsilcileri ile Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Özdem Sanberk, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Logan ile Türk işadamlarının katıldığı toplantıda, Türkiye'ye övgü yağdırıldı. Devlet Bakanı Işın Çelebi ise mecliste görüşülen vergi reformları nedeniyle toplantıya katılamadı.

İHRACATA DESTEK

Lord Clinton Davis, İngiliz ihracat forumu tarafından iş yapılması hedeflenen 10 ülke arasında üst sıralarda yer alan Türkiye'nin, Avrupa ve Asya'nın ortasında, iş yapılacak önemli bir ülke olduğunu vurguladı. Tİcaret Bakanı Lord Clinton, konuşmasına şöyle devam etti: ‘‘Türkiye, dinamik bir ülke. İki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacmi, bugüne kadar ilk defa 3 milyar sterline yükselerek, en başarılı performansını sergiliyor. Çok önemli ve büyük İngiliz firmaları Türkiye'de müthiş başarılı. Türkiye'nin yüzde 7'lik büyüme hızı, diğer Avrupa ülkeleri içinde en yükseği. Kampanyamız, iki ülke arasındaki karşılıklı ticareti artırmayı ve yaratıcı, destekleyici bir örgüt kurmayı amaçlıyor. Türkiye jeo-politik pozisyonu nedeniyle, Orta Asya'da yeni gelişen ülkelere, geçit ülkesi. Bakanlığımızdaki Türkiye bölümüne, bu kampanya nedeniyle ekstra eleman aldık. İngiltere için Türkiye büyük önem taşımaktadır. Bugüne kadar Türkiye'ye gitmeyen işadamlarımızı, mutlaka Türkiye'ye gitmeye davet ediyorum.’’

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Logan , Türkiye'de diğer bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, zayıf koalisyonların iktidara geldiğini, buna karşın çok güçlü kurumlar ve istikrarlı bir devlet bulunduğunu söyledi. Büyükelçi Logan, 250 İngiliz firmasının geçen yıl Fransızlar'ı geçtiğini, İngiltere'nin Türkiye'de yatırım yapan 5'inci ülke konumuna geldiğini belirtti.

Değerimiz anlaşıldı

TÜRK-İngiliz İş Konseyi Başkanı Hasan Çolakoğlu, Çelik Arsel, Yavuz Canevi ve TUSİAD'dan Aldo Kaslowski ve Londra Büyükelçimiz Özdem Sanberk, İngiltere'nin ilk kez Türkiye'yi hedefleyici ticaret kampanyası açmasının büyük önem taşıdığını belirttiler. Büyükelçi Sanberk ve işadamları, şu yorumu yaptılar: ‘‘Türkiye'nin değeri sonunda anlaşıldı. Kampanya, uzun yıllardır karşılıklı geliştirilen iş ve diplomatik ilişkilerin ürünü. Özellikle Türkiye'nin alt yapı yatırımlarının hızlandığı döneme rastlaması da dikkat çekici.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!