İngiltere ’krize çözüm mimarı’ oldu AB finans reformu için bastırıyor

Güncelleme Tarihi:

İngiltere ’krize çözüm mimarı’ oldu AB finans reformu için bastırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 00:00

Fransa’nın dönem başkanlığındaki ilk olağan AB devlet ve hükümet başkanları zirvesi küresel finansal kriz gündemiyle Brüksel’de başlarken, İngiltere Başbakanı Gordon Bown zirve öncesinde, bir daha küresel bir kriz yaşanmaması için ’dünya finans sisteminde reform yapalım’ çağrısında bulundu. Brown, modern finans dünyasının yeniden inşaa edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İNGİLTERE Başbakanı Gordon Brown dün Brüksel’de başlayan Avrupa Birliği (AB) zirvesinde, yine küresel bir kriz yaşanmaması için ’dünya finans sisteminde reform yapalım’ çağrısında bulundu. Almanya ve Fransa’nın desteğini de alan İngiltere, Uluslararası Para fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi kurumları yeniden inşa etmek için biran önce harekete geçilmesini istedi. Avrupa’nın 2.5 trilyon doları, ABD’nin de 250 milyar doları bulan bankacılık sistemine güven aşılama planının ilk uygulayıcısı olan İngiltere’nin Başbakanı Gordon Brown, finans sisteminde istikrarı sağlamanın birinci aşama olduğunu belirterek, "İkinci aşama, finansal sistemde ortaya çıkan sorunların bir daha tekrarlanmamasını sağlamaktır. Bunun için modern finans dünyası yeniden inşa edilmelidir" dedi.

Kaybedecek zaman yok

Gordon Brown, Avrupa Birliği’nin (AB) Brüksel’de dün başlayan ve ana gündem maddesi küresel finans krizi olan iki günlük zirvede Avrupa’nın 2.5 trilyon doları bulan bankacılık sistemine müdahalesini hatırlatarak, "Krizin birinci aşamasında sona yaklaşıldı. Ancak başarının tadını çıkarmak için kaybedecek zamanımız yok" dedi. Finans sisteminde istikrarın sağlanmasının birinci aşama olduğunu söyleyen Brown, "Likidite yaratılması, bankalarımızın yeniden sermayelendirilmesi ve orta vadeli finansmanın harekete geçmesinin birinci aşama olduğuna inanıyorum. Ve yine inanıyorum ki, ikinci aşamaya geçmemiz gerekir" diye konuştu.

Şeffaflık ve denetim

Brown, bankacılık sistemine birkaç trilyon dolarlık müdahale yapan Avrupa, ABD ve diğer ülkelerin artık ikinci aşamaya geçmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "İkinci aşama, finansal sistemde ortaya çıkan, Amerika’dan kaynaklandığını bildiğimiz sorunların bir daha tekrarlanmamasını sağlamak. Finans piyasalarını yöneten uluslararası sistemin kuralları yeniden belirlenmeli. Daha önce denetim gerekmeyen, ancak şimdi artık gerekli olduğunu bildiğimiz alanlarda denetim, olması gereken saydamlık ve gerçek açıklığı sağlayacak biçimde olmasını mutlaka sağlamalıyız. Artık, bankalarımızın geleceğe daha güçlü ilerleyeceklerini görüyorum."

Erken uyarı şart

Dünya ekonomilerinin hiç bir zaman bu kadar birbirlerine bağımlı hale gelmediğine dikkat eden Brown, "Küresel finans piyasalarıyla karış karşıyayız. Krize müdahale etmek için sahip olmadığımız tek şey, ulusal veya bölgesel reçeteler" diye konuştu. Brown, şöyle devam etti: "IMF, modern finans dünyası için yeniden inşa edilmelidir. Dünya ekonomisi için erken uyarı mekanizmasına ihtiyaç vardır. IMF, gelecekte küresel piyasalarda bu tip bir krizin yaşanmasını önlemek için denetleyici bir görev üstlenmelidir. "

Sarkozy: Gerçekçi ve bütün reform yapılsın

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Bretton Woods Antlaşması ile şekillenen dünya finans mimarisinin artık yeterli olmadığını söyledi. Sarkozy’nin dün Brüksel’de başlayan iki günlük AB zirvesinin sonuç bildirgesinde de dünya finans sisteminde ’gerçekçi ve bütün bir reform’ yapılması için çağrıda bulunacağı belirtildi.

Merkel: İnsani yüzü olan bir piyasa ekonomisi istiyoruz

İNGİLTERE’nin dünya finans sisteminin yeniden inşa edilmesi çağrısına destek veren Almanya Başbakanı Angela Merkel, IMF’nin daha güçlü bir rol üstleneceği yeni uluslararası finans kurallarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Merkel, hükümet olarak bankacılık sistemindeki güven bunalımını aşmak için 500 milyar Euro’luk bir hamle yaptıklarını hatırlatarak, "Bugün yaşadıklarımızı bir daha yaşamamak için radikal kararlar alıyoruz. 21’inci yüzyılda insani yüzü olan bir piyasa ekonomisi istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz" diye konuştu. Merkel, parlamentonun alt kanadı Bundestag’da yaptığı konuşmada da, Alman ekonomisinin güçlü olduğunu ancak, zor bir dönemle karşı karşıya bulunulduğunu ifade etti. "Zayıf bir büyüme beklemeliyiz" diyen Merkel, ancak keskin, uzun süreli bir sıkıntılı dönemin ufukta olmadığını belirtti.

Plan toplam 27 ülkeyi kapsayacak

FRANSA dönem başkanlığındaki ilk olağan AB devlet ve hükümet başkanları zirvesi küresel finansal kriz gündemiyle başladı. Zirvede, İngiltere önderliğinde 15 Euro ülkesi tarafından hayata geçirilen 2.5 trilyon dolarlık planın 27 AB ülkesini kapsayacak şekilde genişletilmesi bekleniyor.

Yunanistan, 28 milyar Euro’luk paket hazırladı

YUNANİSTAN Ekonomi ve Maliye Bakanı Yorgo Alogoskufis, hükümetin, uluslararası finansal kriz ortamında Yunan bankacılık sistemini ve ülke ekonomisini güçlendirmek için 28 milyar Euro hacminde bir önlem paketi hazırladığını açıkladı.

Rus Globeks, mudilerin paralarını ödeyemiyor

KÜRESEL ekonomik krizden etkilenen Rusya’nın "Globeks" bankası, mudilerin paralarını ödeyemez duruma geldi. Rus Kommersant gazetesine göre, banka yönetimi vadesi gelmeyen mevduat sahiplerine ödeme yapmama kararı aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!